Aptaukošanās notiek vīrusa dēļ..?
Hipotēze par aptaukošanos kā infekcijas slimību jau nesusi pirmos apstiprinošos rezultātus. Ir konstatēts jau trešais adenovīrusa tips, kura klātbūtne gan dzīvnieku, gan cilvēku organismā izraisa aptaukošanos.
Neviena cita hroniska slimība pasaules vēsturē, izņemot infekciju slimības, nav izplatījusies tik ātri un tādā apjomā kā aptaukošanās. Pandēmiskais aptaukošanās raksturs — spēja būt vienlaikus daudzās pasaules valstīs un ieraut savās važās miljardiem cilvēku — liek šķobīties stabilajiem aptaukošanās pamatiem — uzņemto un patērēto kaloriju disbalansam, nekvalitatīvam uzturam, kūtram dzīvesveidam, iedzimtībai, dažiem medikamentiem, slimībām un raudzīties uz aptaukošanos kā uz kāda noteikta vīrusa izraisītu fenomenu.
No šī vīrusa var izvairīties, nekontaktējoties ar inficētiem cilvēkiem vai ar vakcīnu, līdz kurai vēl jāgaida vismaz desmit gadu...
Protams, arī šie 21. gadsimta cilvēku aptaukbšanās iemesli ir
uzskatāmi par veicinošiem nosacījumiem, bet tikai gadījumā, ja tie
atrodas kombinācijā ar vienu obligātu, specifisku, bet pagaidām vēl
nenoskaidrotu aptaukošanās izraisītāju, bez kura klātbūtnes
organismā aptaukošanās ir izslēgta.
Par šādu pieņēmumu atklāti smīkņāt nevajadzētu, jo arī daudzu citu
slimību, kuras ilgu laiku tika norakstītas uz nelabvēlīgo vides
faktoru rēķina, patiesais iemesls bijis tieši viens konkrēts
izraisītājs. Uzskatāms piemērs ir kuņģa čūla — kuņģa sulas
hipersekrēcija, stress, nekvalitatīvs uzturs vai pretiekaisuma
līdzekļu izraisīti bojājumi to nespēj izraisīt bez H.
pylori baktērijas klātbūtnes kuņģī.
Vīrusa darbības mehānisms
Pētnieki uzskata, ka infekciozais adenovīruss-37 līdzīgi
adenovīrušam-36 un adenovīrusu-5, tiek pārnēsāts ar klepus un
netīru roku starpniecību un sen zināms kā augšējo elpceļu un dažādu
acu infekciju izraisītājs.
Tas izplatās pa visu organismu, nokļūstot dažādos orgānos un audos,
tajā skaitā liesā, nierēs, smadzenēs.
Nonākot taukaudos, vīruss sāk dublēties, un šajā vīrusa
paškopēšanās procesā tiek radīts liels skaits jaunu tauku šūnu, kas
tad arī izskaidro taukaudu izplešanos un to, kāpēc cilvēki pēc
inficēšanās ar adenovīrusu kļūst apaļāki.
Vīruss cilvēka organismā var uzturēties līdz pat trim mēnešiem, bet
pagaidām nevar pateikt, cik ilgs ir vīrusa radītais svarā
pieņemšanās efekts pēc tam, kad tas pametis cilvēka organismu un
tādas veselības problēmas kā vīrusa izraisītais klepus un
saaukstēšanās ir izārstēti.
Tomēr pētījumi ar dzīvniekiem ir pierādījuši, ka tic saglabā
tendenci pieņemties svarā vēl sešus mēnešus pēc tam, kad infekcija
organismu atstājusi.
No šī vīrusa var izvairīties, nekontaktējoties ar inficētiem
cilvēkiem vai ar vakcīnu, līdz kurai, pēc pētnieku aplēsēm, vēl
jāgaida vismaz desmit gadu. Tāpat kā visas virusālās infekcijas,
arī šis vīruss nav ārstējams ar antibiotikām.
Aptaukošanās — lielākoties ģenētiski
noteikts, bet ieteksmējams faktors
Kamēr zinātnieki meklē patieso aptaukošanās iemeslu, un, ja
izdosies, tas noteikti būs Nobela prēmijas vērts, mums jāpatur
prātā, ka aptaukošanās — ir tur vainīgs vīruss vai nav — jebkurā
gadījumā ir ietekmējams faktors.
ĢENĒTIKA
Ja aptaukošanās vērojama no paaudzes paaudzē, tas, visticamāk, ir
ģenētiski noteikts faktors. Šajās ģimenēs nepieciešams bērnus
dzīvei psiholoģiski pareizi sagatavot, jau no bērnības mācīt viņiem
pareizi ēst, nodarboties ar sportu un arī pašiem šos principus
ievērot, nevis paust uzskatu, kas tas, kurš lielāks, ir arī
varenāks. Normālas brokastis, pusdienas un vakariņas ģimenes lokā
ir pirmais solis, lai bērns sāktu pareizi augt.
STRESS
Pētījumi pierādījuši, ka cilvēki paliek apaļāki saistībā ar stresu,
jo tas pats par sevi ietekmē vielmaiņu, kas hroniska stresa
situācijā reaģē mazliet citādi. Arī šo faktoru mēs varam
ietekmēt.
SOCIĀLIE APSTĀKĻI
Aptaukošanās var būt negatīvu sociālo apstākļu sekas — mazās
rocības dēļ iespējams atļauties tikai
nekvalitatīvu uzturu un nav pa kabatai apmeklēt maksas
sporta iestādes. Arī šis ir ietekmējams lielums, jo veselīgs uzturs
ne vienmēr ir dārgs, bet biežāk vainojams izdomas trūkums virtuvē.
Sports nenozīmē darbošanos ar dzelžiem vai bezierunu
kustēšanos trenera vadībā, fiziski izpausties iespējams arī bez
maksas.
SLIMĪBA
Aptaukošanās pamatā var būt arī kāda slimība, par kuru cilvēks pats
nenojauš. Šādos gadījumos tikai tad, kad cilvēku piemeklējis
infarkts vai insults, viņš uzzina, ka ar veselību ne tuvu viss nav
kārtībā.
Vairāk jautājumu nekā atbilžu
Tomēr pētījumā aplūkotā saistība starp vīrusu un aptaukošanos ir
pārāk neskaidra, lai to dēvētu par vienīgo un absolūto aptaukošanās
izraisītāju.
To pierāda fakts, ka pētījumā ar cilvēku tauku šūnām, kuras tika
iegūtas pēc tauku atsūksanas procedūras, tikai trešdaļai adipozo
cilvēku organismā tika atrasts šis vīruss un 11% gadījumu vīrusa
klātbūtne tika konstatēta arī tievu cilvēku organismā.
Tādējādi hipotēze par aptaukošanos kā tikai par adenovīrusu
izraisītu infekciju tiek apgāzta, jo, pirmkārt, pagaidām trūkst
loģisku skaidrojumu, kāpēc daļa cilvēku, kuri ir inficējusies ar šo
vīrusu, nek|ūst resni. Iespējams, to varētu skaidrot ar faktu, ka
vīruss organismā nav bijis pietiekami ilgi, lai pagūtu uzsākt
pastiprinātus tauku krājumu veidošanās procesus šūnās, vai pastāv
reāla iespēja, ka vīruss izsauc aptaukošanos tikai komplektā ar
pārēšanos.
Otrkārt, aktuāls ir jautājums — kāpēc lielai daļai aptaukojušos
cilvēku šī vīrusa klātbūtne tomēr nelika konstatēta, Tāpēc, kaut
slavējami ir pētnieku nepiekāpīgie centieni atklāt vienīgo vainīgo
aptaukošanās stūrakmeni, tomēr mudinām uz šiem pētījumiem pagaidām
vēl raudzīties caur pirkstiem, jo tie ir vēl bērnu autiņos
un pierādījumu trūkuma dēļ nespēj atbildēt uz daudziem
jautājumiem.
Un, visbeidzot, apaļums līdz zināmai robežai nav kaitīgs, uz ko
norāda analīzes. Ja cilvēks ir apaļš, bet viņam ir ideāls
holesterīna līmenis, normāls asinsspiediens, viņš ēd, ievērojot
klasiskos veselīga uztura pamatprincipus, un ir aktīvs, apa|ums ir
viņa dabiskais tips. Viņš vienkārši ir spēcīgs, liels cilvēks.
Pats nožēlojamākais un reizē arī pozitīvākais par aptaukošanos ir
tas, ka nekas cits to nevar ietekmēt vairāk kā tikai paši. Šis ir
tas brīdis, kad viss ir jūsu rokās!
Autore: Linda Šlēziņa, žurnāls Veselība
Konsultējis Paula Strādina Klīniskās universitātes
slimnīcas (KUS) gastroenterologs dietologs Edgars Bodnieks
Materiāls publicēts sadarbībā ar žurnālu Veselība un
izdevniecību Dienas žurnāli