Vai Tavā ikdienā ir pietiekami vitamīnu?
Galvenais vitamīnu avots ir augu un dzīvnieku valsts produkti. Tomēr ne vienmēr mēs zinām, cik daudz vitamīnu un minerālvielu ir produktos, tāpat ne vienmēr mūsu ēdienkarte ir gana daudzveidīga. Kādi vitamīni un minerālvielas ikdienā ir nepieciešami un kādi pārtikas produkti tos satur, skaidrojam kopā ar Vitabiotics speciālistiem.
Ja vesels cilvēks ikdienā lieto sabalansētu uzturu – dārzeņus,
augļus, gaļu, piena un pilngraudu produktus, eļļu, viņš uzņem visu
organismam nepieciešamo vitamīnu daudzumu. Katru dienu mūsu
organisms patērē daudzus vitamīnus un minerālvielas tādu dažādu
organisma funkciju nodrošināšanai kā ādas atjaunošanās, matu un
nagu augšana, imūnsistēmas nodrošināšana, enerģijas ražošana gan
enerģiskam darbam, gan sportam un aktīvai atpūtai, un, protams,
asinsrade. Piedāvājam to galveno vitamīnu un minerālvielu sarakstu,
kas nodrošina šīs funkcijas.
A vitamīns. Par A vitamīna trūkumu
organismā liecina pasliktinās redze, gļotādu un ādas bojājumi – āda
kļūst sausa un plaisā, ēstgribas trūkums, mati kļūst trausli un
pastiprināti izkrīt, redzes traucējumi tumsā, nespēja izšķirt
priekšmetus. A vitamīns sastopams zivju eļļā, mencu aknās, pienā,
sviestā, siera, siļķēs, aknās un olas dzeltenumā, visos augļos,
dārzeņos un ogās, īpaši oranžā krāsā – smiltsērkšķi, burkāni,
tomāti, aprikozes, paprika.
D vitamīns sintezējas nierēs, kā arī ādā
ultravioleto staru ietekmē. Vitamīns uztur un līdzsvaro kalcija un
fosfora līmeni nodrošinot normālu kaulu un zobu sistēmas attīstību
un augšanu. Vitamīns arī veicina kalcija uzsūkšanos no gremošanas
trakta asinīs. Eksistē divas D vitamīna formas D2 un D3 vitamīns.
Vitamīna aktīvā forma ir D3 vitamīns, kas piedalās visos organismā
notiekošajos procesos. D2 ir aktīvās formas priekštecis. Visvairāk
šis vitamīns ir sastopams piena produktos, zivīs un zivju eļļā,
aknās, olas dzeltenumā. D2 vitamīns vairāk ir atrodams augu valsts
produktos, savukārt D3 vitamīns – dzīvnieku produktos. Par vitamīna
trūkumu liecina kaulu trauslums, atmiekšķēšanās. Bērniem –
rahīts.
K vitamīns regulē asins recētspēju,
piedalās protombīna veidošanā. Nepieciešams veseliem zobiem,
kauliem, dzīvessparam, kā arī aknu un žultsvadu slimību, brūču
dziedināšanai. Sastopams spinātos, ziedkāpostos un galviņkāpostos,
salātos un brokoļos.
E vitamīns stimulē auglības funkciju gan
cilvēkiem, gan dzīvniekiem. Tam ir svarīga nozīme grūtniecības
norisē. Stiprina muskuļu audus. E vitamīns aizsargā pret brīvajiem
radikāļiem, mazina hronisku slimību attīstības risku. Par E
vitamīna trūkumu organismā liecina spontāni aborti, tendence uz
muskuļu atslābumu un vājumu. E vitamīns sastopams augu eļļās, visu
graudu dīgstos, zaļās lapās, spinātos, salātos, lazdu riekstos,
mandelēs, valriekstos, zemesriekstos, kukurūzas un kviešu dīgstu
eļļās, zivīs, ikros un olās.
C vitamīna uzņemšana aizsargā organismu
pret dažādām infekcijām un stiprina imunitāti. C vitamīns ir viens
no dabiskajiem uzturā esošajiem antioksidantiem, kas mazina
skābekļa radikāļu toksisko ietekmi. Ilgstošs antioksidantu deficīts
uzturā veicina audzēju un aterosklerozes attīstību. Šis vitamīns ir
sastopams apelsīnos, mandarīnos, greipfrūtos, citronos, kivi,
upenēs, zemenēs, ābolos, ziedkāpostos, rožkāpostos, puķkāpostos,
paprikā, pētersīļu lapās, mārrutkos, kartupeļos, tomātos un
spinātos. Vislabāk šos augļus un dārzeņus ir uzņemt svaigus un
neapstrādātus, tādā veidā maksimāli uzņemot visus vitamīnus.
B1 vitamīns nodrošina ogļhidrātu apmaiņu.
Šim vitamīnam ir svarīga nozīme nervu sistēmas, asinsrades un
muskulatūras darbības procesos Par vitamīna trūkumu liecina
vispārējs nogurums, nespēks, bezmiegs, galvassāpes, aizkaitināmība,
pavājināta sirdsdarbība. Vitamīns sastopams klijās, raugā,
pākšaugos, pienā, riekstos, griķos, auzās, nelobītos graudos, rupja
maluma maizē, cūkgaļā, aknās, nierēs.
B2 vitamīns nodrošina normālu audu
elpošanu, ogļhidrātu un olbaltumvielu apmaiņu, stimulē augšanas
procesu un audu atjaunošanos. Par vitamīna trūkumu liecina
nogurums, gļotādu iekaisumu, izteikts ādas iekaisums ar niezi –
veidojas niezoši pūslīši deguna, lūpu rajonā. Vitamīns sastopams
aknas, olās, biezpienā, sierā, raugā, rupja maluma rudzu miltos,
zivīs. Vitamīna uzsūkšanos var kavēt zarnu iekaisums, ilgstoša
caureja un dažu medikamentu lietošana, kas maina zarnu
mikrofloru.
B5 vitamīns piedalās oksidācijas procesu
regulēšanā, ietekmē asinsvadu sistēmas funkcionālo stāvokli, kuņģa,
aizkuņģa dziedzera, zarnu, aknu un asinsrades orgānu funkcijas.
Nepieciešams veselai ādai, tauku noārdīšanai, enerģijas ražošanai.
Tiek uzskatīts par visnepieciešamāko vitamīnu matiem, lai tie būtu
stipri un mirdzoši. Vitamīns sastopams olas dzeltenumā, sausajā
raugā, tomātos, sēnēs, dzīvnieku iekšējos orgānos, gaļā, zivīs,
graudos.
B6 vitamīns ir svarīgs vielmaiņas procesā
un eritrocītu sintēzē. B6 vitamīns aizkavē organisma novecošanos.
Tas nodrošina kuņģa sulas izdalīšanos, ūdens līdzsvaru, normalizē
asinsriti. Šis vitamīns piedalās muskuļos un aknās esošo ogļhidrātu
izvadīšanā asinīs. B6 vitamīns organismā nepieciešams matu
augšanai, nerviem. Daudz B6 vitamīna ir aknās, nierēs, pienā, gaļā,
banānos, pilngraudu produktos, kviešu klijās, lasī, dīgstos, sierā.
Šī vitamīna trūkums var novest pie orgānu darbības traucējumiem,
nervu sistēmas traucējumiem, muskuļu krampjiem, mazasinības.
B12 vitamīns ir svarīgs asinsradē,
epitēlijšūnu veidošanā, nervu sistēmas funkcionēšanā, augšanas un
reģenerācijas procesos, aknu darbības stimulēšanā. B12
vitamīnu satur dzīvnieku valsts produkti - gaļa, aknas, piena
produkti, olas un zivis. Sarežģījumi ar B12 vitamīna uzņemšanu var
būt vegāniem, kuri nelieto pilnīgi nekādus dzīvnieku izcelsmes
produktus. Tomēr B12 vitamīnu var uzņemt, arī ēdot svaigus,
nemazgātus zaļumus, dārzeņus, augļus un ogas (vitamīns tiek uzņemts
ar baktērijām, kas atrodas uz augiem) un dzerot svaigu akas vai
avota ūdeni, kā arī ar dažiem raugiem un ieraugiem. B12 vitamīna
trūkuma izpausme ir mazasinība, kas izpaužas ar jušanas
traucējumiem rokās un kājās.
Dzelzs. Lai organisms spētu pareizi
darboties, tam nepieciešams daudz skābekļa - tas nepieciešams gan
ķermeņa audiem, gan orgāniem, gan muskuļiem. Skābekli uz organisma
audiem nogādā sarkanie asinsķermenīši, bet dzelzs nodrošina šo
asinsķermenīšu veidošanos un darbību. Ja organismā nav pietiekami
daudz dzelzs un ja šīs vielas trūkst pārtikā, cilvēks var saslimt
ar dzelzs nepietiekamības izraisīto anēmiju. Dzelzs ir olās, vistas
gaļā, zivīs, aknās, žāvētās plūmēs, sojas pupās, zemesriekstu
sviestā, lēcās, pupās, mandelēs, zaļo lapu dārzeņos.
Magnijs ir vajadzīgs enerģijai,
pilnvērtīgai nervu un muskuļaudu darbībai, tas ir nepieciešams, lai
pārraidītu nervu impulsus. Tas novērš spazmas un sašaurina
asinsvadus, stimulē zarnu peristaltiku, nervu sistēmas darbību,
palīdz noturēt skābju līdzsvaru. Organismā tas nesintezējas, to var
uzņemt tikai ar uzturu. Magnija avoti ir zaļie lapu dārzeņi,
kartupeļi, maize, rieksti, lēcas, žāvēti augļi un graudaugu
produkti. Ir ieteicams daudz dzert, sevišķi minerālūdeni, kas
bagāts ar magniju. Magnija daudzums bieži vien ikdienas pārtikā ir
nepietiekamā daudzumā, tādēļ tas jāuzņem papildus.
Cinks visvairāk ir dažādos
gliemežveidīgajos, piemēram, austerēs. Labi cinka avoti ir arī
rieksti un pupas. Zināmu daudzumu elementa satur arī graudaugu
produkti, bet labībā esošās ķimikālijas organismam to neļauj viegli
uzsūkt. Cinks ir pamata uzturviela, kas spēcina imūnsistēmu, palīdz
dziedēt brūces ādā un sekmē garšas kārpiņu jūtīgumu. Tāpat šim
elementam ir liela nozīme auglībā, reprodukcijā un augšanā. Cinka
uzņemšana palīdz ārstēt saaukstēšanos.
Jods. Cilvēka organismā jods rūpējas par
vairogdziedzera hormonu produkciju, paātrina vielmaiņu, palīdz
sadedzināt liekos taukus un kavē holesterīna nogulsnēšanos,
piedalās beta karotīna pārveidošanā par A vitamīnu, ietekmē
skābekļa izmantošanas procesu šūnās, piedalās ķermeņa temperatūras
regulēšanā, aizkavē priekšlaicīgu novecošanos, neitralizē
radioaktīvu vielu iedarbību, kalpo ļaundabīgo audzēju profilaksei.
No uztura produktiem visbagātākās ar jodu ir jūras zivis, jūras
kāposti, aļģes un dažādi citi jūras produkti, taču cilvēki ne
vienmēr tos ēd pietiekami daudz. Tāpēc ar jodu tiek bagātināts
vārāmais sāls, mātes piena aizstājēji, brokastu pārslas bērniem,
maizes izstrādājumi un arī dzeramais ūdens.
Mangāns ir mikroelements, kurš būtiski ir
nepieciešams cilvēka organismam. Mangāns ir vajadzīgs šūnu fermentu
darbībai organismā. Mangāns cilvēka organismā tiek uzņemts
galvenokārt ar pārtiku – augu valsts produktiem. Mangāns lielā
daudzumā sastopams tējā – 1 krūze tējas satur 0,4 – 1,3 mg
mangāna.
Gurķu mētras eļļa un naktssveces eļļa
mazina pirms menstruālā sindroma simptomus un palīdz menstruālā
cikla un hormonu līmeņa regulācijā.
Dabīgais karotenoīdu maisījums ir spēcīgs
antioksidants, kas palīdz saglabāt un aizsargāt sirds audus.
Vēl ir daudz dažādu vielu, kas organismā piedalās svarīgos
vielmaiņas procesos, šeit ir minēta tikai viena daļa. Turklāt
svarīgi ir zināt, ka cilvēki nav vienādi un atšķiras viens no otra
ne tikai sieviete un vīrietis, bet arī bērns, grūtniece, sportists,
vecāks cilvēks, diabēta pacients, utt. Tieši tāpat atšķiras
arī viņu specifiskās vajadzības, tāpēc viens vitamīnu komplekss
nevar būt vienādi labs visiem. Izvēlēties sev visvairāk
piemērotu, lai sasniegtu labāko rezultātu ar minimālajām
efektīvajām devām – tas tiešām ir svarīgi.