Kā palīdzēt sāpošam vēderam? Ieteikumi
Cilvēka zarnu virsmas laukums ir 400 kvadrātmetru, to garums ir 7 – 9 metri, bet diametrs — vien pāris centimetri; to uzbūve atgādina milzīgu žņaudzējčūsku, un tam jāpilda svarīgi uzdevumi.
75 dzīves gadu laikā zarnām cauri iziet vidēji 30 tonnas
pārtikas un 50 000 litri šķidruma. Gremošanas trakta darbības
traucējumi, piemēram, vēdersāpes, vemšana vai caureja, bieži vien
ir sekas bojātu pārtikas produktu un dzērienu lietošanai uzturā.
Papildu diskomfortu rada kaitīgie patogēni un to toksīni.
Vēdera pūšanās
Vēdera uzpūšanās jeb meteorisms ir viena no visbiežākajām sūdzībām
par gremošanas traktu. Parasti tad cilvēkam ir ilgstoša vai
īslaicīga pilnuma sajūta pakrūtē, spazmatiskās sāpes vai atraugas.
Meteorisma cēlonis ir tādu uzturproduktu lietošana, kas izraisa
gāzu veidošanos. Parasti tie ir kāposti, zirņi, pupas, gāzēti
dzērieni, dažreiz arī augļi, rupjmaize. Lai varētu atvieglot šo
stāvokli, var droši lietot dažādus ārstniecības līdzekļus, kas
mazina meteorisma izpausmi, mazina spazmas, veicina zarnu
peristaltiku. Ir arī tādi meteorisma cēloņi, kas ir diezgan
nopietni un tos nosaka tikai ārsts, nozīmējot tālāko ārstēšanu
(piemēram, bakteriāls zarnu gļotādas iekaisums, peristaltikas
traucējumi, spazmas, stenoze).
Saindēšanās ar pārtiku
Lai gan saindēšanos ar pārtiku var izraisīt vīrusi, lielākoties tas
notiek, saindējoties ar baktērijām. Tās var būt jēlos produktus,
īpaši jēlā gaļā, putnu gaļā un zivīs. Baktērijas, kas atrodas jēlos
produktos, var tikt pārnestas uz citu pārtiku, piemēram, termiski
apstrādātu vai ēšanai gatavu pārtiku tās sagatavošanas vai
glabāšanas laikā. Arī cilvēki pārnēsā baktērijas gan uz ķermeņa —
rokām, sejas, deguna — gan organismā, piemēram, kuņģī. Līdz ar to,
ja nemazgājat rokas pēc tualetes apmeklējuma vai pārtikas
sagatavošanas laikā pieskaraties sejai vai matiem, baktērijas var
nokļūt uz pārtikas produktiem. pārtiku var piesārņot, tai uzšķaudot
vai pieskaroties. Tādas dzīvas radības kā kukaiņi, mājdzīvnieki,
putni un grauzēji var pārnēsāt baktērijas un piesārņot jebkuru
pārtiku, kurai pieskaras. Tāpat baktērijas uzkrājas netīrās telpās,
kurās notiek pārtikas apstrāde, netīrumos un ēdiena atliekās, kas
var saindēt pārtiku. Baktērijas, kas piesārņo pārtiku, rodas 5°C
līdz 63°C temperatūrā. Tāpēc ēdiens jāuzglabā karstā vai aukstā
veidā. Lai ēdiena pagatavošana būtu droša, tam jāatvēl pietiekami
daudz vietas. Jābūt arī pietiekami daudz vietai ēdiena
uzglabāšanai. Nekad nelietojiet ēdienu pēc tā derīguma termiņa
beigām. Ievērojiet uz etiķetes redzamos ražotāja lietošanas
norādījumus.