Plūškoks – kārumiem un veselībai
Par interesanto augu plūškoku daudzi, īpaši bērni, pirmo reizi būs dzirdējuši, lasot Dž. K. Roulingas fantāzijas romānu par Hariju Poteru. Šajā burvju pasaulē varenākais zizlis bija izgatavots tieši no plūškoka. Un ne velti – plūškoks arī ir viens no ievērojamākajiem augiem, ko izmanto ārstniecībā.
Kas plūškokā ir tik labs?
Saskaņā ar ASV Lauksaimniecības departamentu visaugstākā
antocianīdu koncentrācija ir melnā plūškoka (Sambucus nigra)
ogās – tā ir gandrīz divas reizes augstāka par koncentrāciju
jebkurās citās ogās. Te jāuzsver, ka antocianīdi, kas sastopami
melnā plūškoka ogās, ir visspēcīgākie dabā sastopamie
antioksidanti, kas darbojas, lai pasargātu organisma šūnas no
iespējamiem brīvo radikāļu izraisītajiem bojāmumiem un stimulē
organisma imūno sistēmu. Līdz ar to ir skaidrs, ka plūškoka
ogas ir piemērotas saaukstēšanās un gripas gadījumos kā arī
pie bakteriālām, vīrusu infekcijām un angīnas. Plūškoka ogas satur
arī askorbīnskābi, karotēnu, rutīnu, sambucīnu, miecvielas,
karbonskābes un aminoskābes, cukuru. Plūškoka ziedi satur
valeriānskābi, etiķskābi, ēteriskās eļļas, saponīnu, miecvielas, un
to tējas lieto kā sviedrēšanas, atklepošanas, caurejas un
diurētisku līdzekli. Arī mutes un kakla skalošanai. Plūškoka augļi
satur dažādas skābes, piemēram, ābolskābi un vīnskābi, dažādas
aminoskābes un vitamīnus, minerālvielas. Ogās esošās ēteriskās
eļļas veicina dziedzeru sekrēciju, sviedru un urīna izdalīšanos,
veicina organisma attīrīšanos. Ogas, pateicoties to
andioksidatīvajām īpašībām, samazina holesterīna līmeni, uzlabo
redzi un sirds veselību.
Plūškoka ogas ir visspēcīgākais dabā atrodamais
antioksidants
Lai iegūtu līdzvērtīgu antioksidantu daudzumu kas ir 100 g plūškoka
ogās, Jums būtu nepieciešams 234 g melleņu vai 1964 g
aveņu.
Plūškoks – līdzeklis pret saaukstēšanos. Klīniski
pierādīts
Nav noslēpums, ka mūsu organisma aizsargmehānisms ir imūnsistēma.
Tā paredzēta aizsardzībai pret miljoniem baktēriju, mikrobiem,
vīrusiem, parazītiem un toksīniem, kas to vien gaida kā iekarot
mūsu organismu. Visizplatītākais drauds mūsu imūnsistēmai,
protams, ir vīrusi. Pazīstamākie no tiem ir parasta
saaukstēšanās vai gripa. Te ļoti palīdz antioksidanti, kas
cilvēka organismā izstrādājas patstāvīgi, tāpat mēs tos uzņemam ar
pārtiku. Regulāri ievērojot diētas, grēkojot ar ātrajām uzkodām,
uzturoties maz svaigā gaisā un smēķējot antioksidantu krājumi
organismā sarūk un tie ir jāuzņem papildus. Te jāuzsver, ka visi
augļi un dārzeņi satur antioksidantus, bet, lai iegūtu līdzvērtīgu
antioksidantu daudzumu kas ir 100 g plūškoka ogās, būtu
nepieciešams, piemēram, 220 g melleņu vai 1140 g
sarkano vīnogu. Pētījumā, kas tika veikts Norvēģijā, tika
pierādīts, ka plūškoka ogas atvieglo gripas simptomus un
samazina slimības ilgumu. Vidēji gripas pacienti atlaba pēc 3,1
dienām, salīdzinoši placebo saņēmušie tikai pēc 7,1 dienas.
Mājās aug plūškoks. Kā izmantot?
Mājas apstākļos no svaigiem plūškoku ziediem var izgatavot garšīgu
un vērtīgu sīrupu: no lielākajiem kātiņiem atbrīvotos ziedus liek
kārtām ar sagrieztiem citroniem (bez sēklām) vai saldētu cidoniju
šķēlītēm (citu jau jūnija beigās nav). Uzvāra sīrupu, ūdeni un
cukuru attiecībās 1:1. Ar verdošo sīrupu pārlej kārtojumu un, ar
drānu pārsegtu, tur nedēļu. Nav ieteicams izmantot stikla vai
plastmasas traukus. Neilgu laiku šādu sīrupu var glabāt ledusskapī
un izmantot atspirdzinošu dzērienu pagatavošanai. Sīrupu var arī
glabāt sasaldētu un ziemā pievienot tējai saaukstēšanās gadījumos.
Ir ari citas, nedaudz atšķirīgas sīrupa gatavošanas receptes.
Interesanti, ka Vācijā plūškoku ziedu čemurus iemērc šķidrā pankūku
mīklā un apvāra eļļā. Pirms ēšanas pārkaisa ar cukuru un
kanēli.
Augļus lieto sulu, sīrupu, želeju, ievārījumu un citu produktu
gatavošanai. Mājas apstākļos augļus mazā daudzumā ūdens uzkarsē,
caur marli notecina un šo šķidrumu, vēlreiz uzkarsētu, pilda
burkās, īpatnējās garšas dēļ sulu labāk lietot kopā ar citām skābām
vai nepievilcīgas krāsas sulām, piemēram, balto jāņogu, bumbieru,
ābolu, krūmcidoniju. Skābā vidē plūškoku sulai ir sevišķi
pievilcīga krāsa, tā ari padara maigāku skābas sulas garšu, arī
sarkano jāņogu. Ar to var labi nokrāsot arī nepievilcīgas krāsas
biezeņus, vīnu. Lai iegūtu želeju, 1 I sulas pievieno 70 g cukura
un turpina gatavot līdzīgi kā citas želejas. Var pagatavot ari
interesantu plūškoka augļu un piena dzērienu: kanēļa gabaliņu,
krustnagliņas un 1 ēdamkaroti citrona sīrupa kopā ar 3 ēdamkarotēm
cukura uzvāra nelielā ūdens daudzumā, pievieno glāzi plūškoka sulas
un glāzi piena.
_____________________________________________________________________________________
"Sambucus for Kids"
dabīgs sīrups bērniem imunitātes uzturēšanai un
stiprināšanai.
Sastāvā: standartizēts, Bio sertificēts melnā plūškoka ogu
ekstrakts, ehinācija un propolis, attīrīts ūdens, augu izcelsmes
glicerīns un citronskābe. Produkts veidots uz fruktozes bāzes ar
dabīgu aveņu garšu.
- Efektīvs un dabīgs līdzeklis imunitātes atbalstam un
stiprināšanai
- Dabīga formula – nesatur krāsvielas vai konservantus
- Nesatur lipekli
"Sambucus Kids" piedāvā drošu, dabīgu veidu kā palīdzēt uzturēt
veselību un labsajūtu Jūsu bērnam visa gada garumā, atbalstot
organisma dabiskās aizsargspējas cīņā ar dažādiem vīrusiem.
KLĪNISKI PIERĀDĪTA EFEKTIVITĀTE
Melnā plūškoka ekstrakts mazina gripas un saaukstēšanās
simptomus un saīsina slimības dienu skaitu.
Vidēji gripas pacienti atlaba pēc 3.1 dienām, salīdzinoši placebo
saņēmušie tikai pēc 7.1 dienas.¹
Iepriekšējā publicētā pētījumā ², 90% pacientu, kas saņēma plūškoka
ogas, pilnībā atveseļojās 2 līdz 3 dienās, salīdzinot ar 6 dienām
placebo.²
¹ Zakay-Rones Z. et al. Randomized study of the efficacy and safety
of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B
virus infections. The Journal of International Medical Research.
2004; 32: 132 – 140
² Zakay-Rones Z. et al. Inhibition of Several Strains of Influenza
Virus in Vitro and Reduction of Symptoms by an Elderberry Extract
(Sambucus nigra) during an Outbreak of Influenza B Panama. The
Journal Of Alternative And Complementary Medicine. 1995; 4:
361-369.