Četras dzīvesveida radītas kaites, kuru ārstēšanai der probiotiķi
Mūsdienu dzīvesveids, slikts uzturs, stress, slimības un antibiotiku lietošana var izraisīt haosu kunģa-zarnu traktā, iznīcinot labās baktērijas un ļaujot sliktajām baktērijām vairoties. Kad labo baktēriju daudzums krasi samazinās, rodas tādas problēmas kā uzpūsts vēders, aizcietējumi vai pat disbakterioze un caureja.
Uzpūsts vēders
Vēdera pūšanās dzīves laikā piemeklē teju vai visus cilvēkus, un to
izraisa produkti, ko lietojam ikdienā. Tāpēc speciālisti iesaka
pievērst uzmanību produktiem, ko ēdam. Tomēr pēkšņa pāreja uz
veselīgu uzturu arī nemaz nav tik ieteicama. Ja visu laiku ēsti
miltu produkti, tad, strauja augļu un dārzeņu ieviešana ēdienkartē
īslaicīgi, bet tomēr, var radīt pastiprinātu gāzu veidošanos. Kas
īsti notiek zarnās? Baktērijas šķeļ cukurus un šķiedrvielas,
rezultātā radot ūdeņradi un ogļskābo gāzi. Un ir četru veidu
cukuri, ko cilvēka zarnu trakts nespēj sevišķi labi pārstrādāt. Tie
ir laktoze, kas atrodama pienā, sierā, saldējumā, sorbitols, kas ir
mākslīgais saldinātājs, fruktoze, kas ir sastopama kviešos,
sīpolos, bumbieros, un rafinoze, kas ir kāpostos, pupās, brokoļos.
Gāzu veidošanās zarnās, protams, rada neērtības. Tomēr ar laiku
vēders pierod pie veselīgās pārtikas, un gāzu veidošanās samazinās.
Lai tas notiktu pēc iespējas ātrāk un vieglāk, ieteicams paralēli
lietot probiotiķus, kas uzlabos kuņģa un zarnu mikrofloru.
Aizcietējumu rašanos veicina tādi produkti kā kviešu miltu produkti, cukurs, tauki, trekna gaļa un alkohols.
Aizcietējumi
Aizcietējumi tiek uzskatīti par vienu no tipiskajām mūsdienu
slimībām, ko ļoti tieši ietekmē dzīvesveids – mazkustīgums, sēdošs
darbs un, protams, nepareizs uzturs. Aizcietējumu rašanos veicina
tādi produkti kā kviešu miltu produkti, cukurs, tauki, trekna gaļa
un alkohols. Savukārt tādi produkti kā augļi, dārzeņi un pilngraudu
produkti veicina zarnu darbību. Lai izvairītos no aizcietējumiem,
jāēd daudz šķiedrvielu, īpaši brokastīs, jo tās tad jau no paša
rīta aktivizēs zarnu darbību. Tāpat dienas gaitā jāieplāno apēst
kādu augli vai jogurtu, ēdienreizēs jāieplāno dārzeņu porcija.
Vēdera darbības regulēšanai ir ļoti svarīgs pietiekams uzņemtā
ūdens daudzums, jo tikai tādā veidā šķiedrvielas var saistīt
šķidrumu un palielināt fekāliju masu. Arī šajā gadījumā viens no
ieteicamiem palīglīdzekļiem ir preparāti, kas satur probiotikas.
Tāpat zināma nozīme ir pietiekamam kustību daudzumam un atbilstošam
apģērbam, pretējā gadījumā zarnu muskulatūrai ne tikai jātransportē
barības masas, bet arī jāpārvar sēdēšanas un apģērba radītā
šaurība. Turpretim, ja ķermenim atrodoties kustībā, piemēram,
skrienot, vēdera muskuļu veiktās masāžas dēļ zarnas tiek
aktivizētas.
Disbakterioze
Cilvēka organismā mīt visdažādākās baktērijas, taču ikvienai no tām
ir sava noteikta vieta. Tās baktērijas, kas dzīvo tievajā zarnā,
nedzīvo resnajā zarnā, un otrādi, tās, kas atrodas mutes dobumā,
nebūs sievietes makstī. Nākamā lieta, kas jāatceras, lai baktērijas
savā izvēlētajā vietā justos labi, jābūt noteiktai mikrovidei.
Disbakterioze rodas, ja kāda iemesla dēļ mainās mikroflora.
Vieglākos gadījumos tā ir vēdera uzpūšanās, urkšķēšana, pilnuma
sajūta, smagākos gadījumos – caureja. Disbakteriozes biežākie
cēloņi ir antibiotiku lietošana, strauja uztura maiņa, pārēšanās,
kā arī vienpusīgs uzturs, hroniskas gremošanas trakta slimības
(holecistīts, hepatīts, pankreatīts, kuņģa čūla, enterokolīts,
kolīts) un stress. Neatkarīgi no disbakteriozes cēloņa sekas
vienmēr ir līdzīgas – pasliktinās gremošana, mazinās vai tiek
pārtraukta B grupas vitamīnu sintēze. Ja disbakterioze netiek
novērsta, veidojas vitamīnu un aminoskābju trūkums, vērojami kuņģa,
zarnu un aknu darbības traucējumi, iespējami alerģiski simptomi.
Dažreiz disbakterioze, ievērojot režīmu un diētu, kas satur
skābpiena produktus, pāriet pati no sevis, taču visbiežāk jālieto
gremošanas trakta dabisko mikrofloru uzlabojoši preparāti.
Disbakteriozes biežākie cēloņi ir antibiotiku lietošana, strauja uztura maiņa, pārēšanās, kā arī vienpusīgs uzturs, hroniskas gremošanas trakta slimības (holecistīts, hepatīts, pankreatīts, kuņģa čūla, enterokolīts, kolīts) un stress.
Diareja jeb caureja
Daļā gadījumu caureja var nebūt saistīta ar vīrusiem un mikrobiem.
Tā var būt kā blakus efekts pēc antibiotiku vai citu medikamentu
lietošanas, kā reakcija pārtikas alerģijas gadījumā vai gremošanas
slimību izpausme. Jebkurā gadījumā, ja pašam vai kādam ģimenē ir
caureja, pārējiem jāievēro rūpīga higiēna, īpaši, ja caurejas
iemesls nav zināms. Ja caureja norit viegli un netraucē dzīves
ritmam, var veikt drošības pasākumus un lietot kuņģa un zarnu
mikrofloru uzlabojošus līdzekļus. Ja caureja ir izteikta un dažu
dienu laikā nemazinās, noteikti jāmeklē ārsta palīdzība. Vasaras
sezonā aktuāla ir tā sauktā ceļotāju caureja parasti parādās
3.-4. ceļojuma dienā kā pēkšņa ūdeņaina vēdera izeja līdz 5 reizēm
dienā. Pirms vēdera izejas ir krampjveidīgas sāpes vēderā,
var būt paaugstināta ķermeņa temperatūra. Lai izvairītos no
ceļotāju caurejas ieteicams rūpīgi mazgāt rokas ar ziepēm gan pēc
tualetes apmeklējuma, gan pirms ēšanas, nelietot krāna ūdeni zobu
tīrīšanai, lietot uzturā termiski apstrādātus (vārītus, ceptus)
produktus, izvairīties no nepazīstamu ēdienu lietošanas.
REKLĀMAS INFORMĀCIJA
Pienskābo un
bifidobaktēriju
komplekss
* Dabiskās zarnu mikrofloras sastāvdaļa
* Lielajiem un mazajiem
* Gudra izvēle!
Ieskaties: www.liveo.lv