8 mīti par zivju eļļu
Šobrīd aptiekās un tirdzniecības vietās ir pieejams milzīgs klāsts atšķirīgu zivju eļļu ar dažādām garšām, piedevām, vitamīniem un lietošanas devu – sākot no vienas līdz pat četrām vai sešām kapsulām dienā. Kā neapjukt un izvēlēties viskvalitatīvāko un tādu, kas dod vislabāko efektu mūsu veselībai?
Mīts Nr.1: Jebkura zivju eļļa ir laba un
vērtīga
Zivju eļļas galvenais kvalitātes radītājs ir Omega-3 taukskābju
daudzums. Ir pierādīts, ka zivju eļļā esošajām Omega-3 taukskābēm
piemīt izteikts kardiopreotektīvs efekts, jo tas samazina kopējā
holesterīna līmeni, saslimstību un mirstību no sirds un asinsvadu
slimībām, kā arī pēkšņas nāves risku. Šis ir viens no svarīgākajiem
iemesliem, kādēļ ārsti iesaka lietot zivju eļļu un tīrus Omega-3
taukskābju preparātus. Jāatgādina, ka sirds un asinsvadu slimības
Latvijā ir nāves cēlonis Nr. 1, tādēļ zivju eļļas lietošana ir
viens no pirmajiem un vienkāršākajiem soļiem, kā pasargāt savu
sirdi. Epidemioloģiskie dati rāda, ka Omega-3 labvēlīgi ietekmē arī
kaulu, locītavu un ādas slimību ārstēšanu un profilaksi. Tādēļ,
pērkot zivju eļļu, jāpievērš uzmanība tam, cik daudz tā satur šīs
vērtīgās taukskābes. Aptiekās ir nopērkamas arī zivju eļļas, kurās
ir nulle gramu Omega-3 nepiesātināto taukskābju. Taču lietojot šādu
zivju eļļu, jūs aplaupāt paši sevi, jo tā nedos vēlamo labumu.
Mīts Nr.2: Zivju eļļa jālieto, lai iegūtu A, E un D
vitamīnus
Nereti dzirdēts, ka zivju eļļa jālieto, lai organisms iegūtu mums
tik nepieciešamo D vitamīnu, kas sintezējas saules gaismas ietekmē.
Tāpat arī A un E vitamīnus. Taču patiesībā zivju eļļas galvenais
devums veselībai ir vērtīgās nepiesātinātās Omega-3 taukskābes, kas
organismā neveidojas un kuras ir jāuzņem ar uzturu – dziļūdens
zivīm vai papildus zivju eļļas veidā. Pārējie vitamīni – A, E un D,
– ir mākslīgi pievienoti, turklāt E vitamīns tiek pievienots, jo
darbojas kā antioksidants, lai saglabātu Omega-3 taukskābes un
zivju eļļu svaigu. Savukārt "saules gaismas" D vitamīna nozīme
patiešām līdz šim ir bijusi pārāk zemu novērtēta, un šobrīd
zinātnieki arvien biežāk nāk klajā ar jauniem pētījumiem par D
vitamīna pārsteidzoši pozitīvo ietekmi uz cilvēku veselību. Taču D
vitamīna nepieciešamo devu vislabāk iegūt no tīra D vitamīna
avota.
Mīts Nr.3: Zivju eļļa jālieto tikai gada aukstajos
mēnešos
Šis mīts izriet no iepriekš apskatītā priekšstata, ka galvenais
labums, ko dod zivju eļļa, ir D vitamīns. D vitamīns jeb "saules
gaismas" vitamīns sintezējas ādā saules ietekmē. Un tā kā gada
aukstajos mēnešos Latvijā tikpat kā nav saules, un tā nepiekļūst
mūsu ādai, būtu tikai loģiski, ka zivju eļļa jālieto tad, kad
nespīd saule. Savukārt vasarā saules bieži vien ir pārpārēm, un
papildu D vitamīns vairs nebūtu vajadzīgs. Taču, kā jau minēts,
zivju eļļā nepieciešamās Omega-3 taukskābes ir galvenais ieguvums,
un tas mūsu organismam ir nepieciešamas regulāri, neatkarīgi no
gadalaika un saules intensitātes. Zivju eļļu var droši lietot bez
ārsta uzraudzības visa gada garuma.
Mīts Nr.4: Zivju eļļu nevajag lietot, ja maltītē ir apēsta
zivs
Dienā ieteicamā Omega-3 deva ir vismaz 650 mg veseliem cilvēkiem,
bet pacientiem ar sirds slimībām – pat 900 mg. Ēdot zivis 2-3
reizes nedēļā, varam uzņemt ap 500 mg taukskābju – tie ir tikai 11%
no nepieciešamās nedēļas devas. Piemēram, apēdot 100 g foreles, mēs
iegūstam 500 mg Omega-3 taukskābes. Tātad mums būtu jāapēd katru
dienu vismaz 100 g foreles, lai saņemtu organismam nepieciešamo
devu. Taču Latvijas iedzīvotāju diētu nevar salīdzināt ar Japānas
vai Vidusjūras valstu dietu, kur zivis un jūras produkti ir pirmā
izvēle maltītei. Pat ja esat izlēmuši dienu no dienas uzturā lietot
zivis, ir svarīga arī to pagatavošana, lai organisms saņemtu
vērtīgās vielas. Pēc ASV veiktā 10 gadus ilgā pētījuma noskaidrots,
ka eļļā cepta zivs nevis nāk par labu mūsu veselībai, bet gan var
paaugstināt sirds mazspējas risku. Tādēļ ir svarīgi ēst tvaicētu
vai vārītu zivi, nevis fritētu. Jāpiemin arī, ka pastiprināta zivju
lietošana uzturā var būt saistīta ar nevēlama piesārņojuma
nelabvēlīgo ietekmi uz organismu, jo īpaši tad, ja nezinām, kāda ir
zivju izcelsme. Turklāt mākslīgi audzētas zivs mēdz saturēt mazāku
daudzumu Omega-3 taukskābju. Rezumējot – lai organismu nodrošinātu
ar Omega-3 taukskābju nepieciešamo dienas devu, visērtāk, drošāk un
veselīgāk ir to uzņemt ar zivju eļļas palīdzību. Turklāt papildus
uzturā vajadzētu lietot tvaicētas zivis, jo labs labam nekaitē.
Mīts Nr.5: Svarīgi, no kādām zivīm ir ražota zivju
eļļa
Nereti dzirdēts, ka visvērtīgākā zivju eļļa ir tā, kas ražota no
eksotiskām un dižciltīgām zivīm, piemēram, haizivs, laša vai
foreles. Taču tas ir kārtējais mīts, jo zivs šķirne nav eļļas
kvalitātes radītājs. Visvērtīgākā eļļa būs tā, kas saturēs
visvairāk Omega-3 taukskābes. Ražošanā ir iespējams pagatavot eļļu
(piemēram, no pieminētās haizivs), kas nesatur nevienu gramu
Omega-3 taukskābes. Tādēļ zivs veidam nav nozīmes, jo atkal –
galvenais ir vērtīgo Omega-3 taukskābju daudzums. Interesanti, ka
pašas zivis nemaz neražo Omega-3 taukskābes. Lielajās zivīs Omega-3
taukskābes ir atrodamas, jo tās ir apēdušas mazās zivis (piemēram,
siļķes, sardīnes, anšovus), kas Omega-3 taukskābes savukārt ir
uzņēmušas no mikroaļģēm. Lielajām zivīm (haizivs, tuncis,
zobenzivs), esot barības ķēdes augšgalā, ir potenciāls akumulēt
toksiskas vielas (dzīvsudrabu, dioksīnu, hlordānu). Vairāk nekā,
piemēram, sardīnēm vai anšoviem, kas ir mazas, nedzīvo ilgi un līdz
ar to maz ticams, ka tajās ir koncentrējušies toksīni. Turklāt
eksotisko zivju pastāvēšana ir apdraudēta, tādēļ dabas aizstāvji
neiesaka uzturā lietot tunci, zobenzivis, jūras asari, Atlantijas
pleksti, Čīles jūras asari un sarkano plaudi. Visbiežāk zivju eļļu
ražo no dažādām dziļūdens zivīm (arī "Futura©").
Mīts Nr.6: Zivju eļļa jālieto tikai
pieaugušajiem
Tas ir vēl viens mīts, jo bērniem zivju eļļa ir nepieciešama tikpat
ļoti kā pieaugušajiem. Zivju eļļā esošajām Omega-3 taukskābēm īpaši
liela nozīme ir acs tīklenes, sirds, smadzeņu un nervu šūnu
pilnvērtīgai uzbūvei un darbībai, un tām piemīt unikāla loma
labvēlīgi ietekmēt daudzas organisma funkcijas. Tādēļ arī zivju
eļļu iesaka lietot sievietēm grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā,
lai zīdainis veselīgi attīstītos. Arī bērniem, kuriem ir augošs
organisms, iesaka lietot zivju eļļu, jo ir pierādīts, ka Omega-3
taukskābes nepieciešamas normālai un pilnvērtīgai organisma
attīstībai un augšanai. Piemēram, Norvēģijā, kas ir zināma kā
rūpnieciski ražotas zivju eļļas dzimtene, vairāk nekā pirms 70
gadiem skolās zivju eļļu bērniem pasniedza kā obligātu brokastu
sastāvdaļu. Interesanti, ka Japānā veikts pētījums atklāj zivju un
Omega-3 taukskābēs esošo EPS (eikosapentaēnskāabju) un DHS
(dokosaheksaēnskābju) nozīmi depresīvu simptomu mazināšanā pusaudžu
zēniem.
Mīts Nr.7: Zivju eļļa rada nepatīkamu pēcgaršu
Vel no seniem laikiem atceramies, ka zivju eļļai var būt nepatīkama
smarža vai arī var radīt nepatīkamu pēcgaršu. Taču mūsdienās zivju
eļļu ražo, vadoties pēc augstākajiem kvalitātes standartiem, un tā
tiek vairākkārtīgi attīrīta. Kvalitatīvām zivju eļļām nav
novērojama vai ir neliela zivs smarža un pēcgarša. Taču, ja tomēr
pamanāt, ka pēc zivju eļļas norīšanas ir nepatīkama garša,
ieteicams to lietot pirms gulētiešanas, bet katrā gadījumā – ēšanas
laikā, lai nodrošinātu tās labāku uzsūkšanos. Turklāt iekapsulētai
zivju eļļai nav nepatīkamas garšas!
Mīts Nr.8: Vislabāk zivju eļļu lietot šķidrā
formā
Zivju eļļa jau sen vairs nav pieejama tikai šķidrā formā, kādu to
mēs atceramies no seniem un vēl ne tik seniem laikiem. Ja ir
izvēle, kādā veidā zivju eļļu labāk pirkt – kapsulās vai šķidrajā
formā, tad tomēr labāk izvēlēties kapsulas, jo tajās zivju eļļa
saglabājas ilgāk un neoksidējas. Savukārt šķidras zivju eļļas
iepakojums pēc tā atvēršanas ir jāizlieto triju mēnešu laikā un
jāglabā ledusskapī. Pudelīte ir jāsargā no tiešiem saules stariem.
Turklāt ir cilvēki, kuriem eļļas norīšana sagādā nepatīkamas
sajūtas, tādēļ viņiem vispiemērotāk būtu lietot zivju eļļu
kapsulās.
Kapsulas satur Omega-3 nepiesātinātās taukskābes un vitamīnu E. Zivju eļļa ir svarīga ikdienas diētas piedeva ikvienam. Īpaši ieteicams lietot bērniem, sievietēm grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā, vecākiem cilvēkiem, kā arī cilvēkiem, kuri nelieto zivis uzturā.
Divas kapsulas dienā nodrošinās minimālo diennaktī nepieciešamo OMEGA-3 taukskābju devu!
Iepakojums: 60 kapsulas