Pētījums: cilvēkiem jāsamazina cukura patēriņš līdz 6 tējkarotēm dienā
Bērniem nevajadzētu dzert krāsainās limonādes, jo tās satur bīstamu daudzumu cukura. Tāpat arī pieaugušajiem ir ieteicams samazināt uzņemto cukura daudzumu līdz 6 tējkarotēm dienā. Tas palīdzēs izvairīties no aptaukošanās, sirds slimībām un citām nopietnām saslimšanām.
Dramatiskais samazinājums ir ieteicams, jo parādījusies teorija, ka liels uzņemtais cukura daudzums varētu būt tikpat kaitīgs, cik cigaretes. Eksperti vaino cukuru pie tā, ka miljoniem cilvēku katru gadu mirst priekšlaicīgā nāvē.
Grajems Makgregors (Graham MacGregor), kardiologs no Londonas, min, ka "pie ēdiena pievienotais cukurs ir abolūti nevajadzīgs, kas izraisa aptaukošanos, 2. cukura diabētu un zobu bojāšanos. Mēs jau ilgus gadus apzināmies cukura kaitīgo ietekmi un mūsu organismu, bet vēl joprojām nekas netiek lietas labā darīts." Eksperti cer, ka jaunās rekomendācijas liks cilvēkiem aizdomāties par savu veselību. Viņi arī izsaka cerību, ka tiktu paaugstināts nodoklis ēdieniem, kas satur pārlieku daudz kaloriju un cukuru.
Tika arī ieteikts, ka ēdienos un dzērienos, kuri ir paredzēti bērniem, būtu samazināts cukura un sāls daudzums.
Eksperti vaino cukuru pie tā, ka miljoniem cilvēku katru gadu mirst priekšlaicīgā nāvē.
Pasaules Veselības Organizācija uzskata, ka šī problēma tiek pastiprināta, jo ēdienos tiek nevajadzīgi pievienots cukurs - jogurtos, brokastu pārslās, mērcēs, saldajos dzērienos, augļu sulās un augļu kokteiļos.Pasaules Veselības Organizācijas direktore stāsta, ka pasaulē apmēram pusei cilvēku ir svara problēmas, un šis skaitlis, visticamāk, celsies. Eksperti lēš, ka Lielbritānijā līdz 2050. gadam apaļīgo cilvēku skaits palielināsies par ceturtdaļu, kas valstij izmaksās papildus 50 miljardus mārciņu.
Daudzos produktos ir tā sauktais slēptais cukurs - viena bļodiņa ar brokastu pārslām satur divas ar pusi tējkarotes cukura, lattes dzēriens satur 5 karotītes cukura, šokolādes batoniņš - 6 karotītes cukura, un dažādi gatavie ēdieni satur pat vairāk kā astoņas karotītes cukura.
Ja būs nepieciešams, tiek pieļauta iespējas celt nodokli cukuram, tomēr valdībai būtu jācenšas vienoties ar produktu ražotājiem, ka tie sāks ražot veselīgāku pārtiku.
Lielbritānijas veselības komitejas vadītājs Endrjū Persijs (Andrew Percy) min, ka cilvēki ir jāizglīto par ēdienu, un ēdienu etiķetēm ir jābūt uzrādītām pareizi, lai cilvēki spēj pieņemt pareizus lēmumus par to, kādu ēdienu iegādāties savai ģimenei.
Rakstu publicēšanai pēc ārzemju preses materiāliem sagatavojusi Ita Petrika.