Biežākie sirds slimību iemesli - mazkustīgs dzīvesveids, kaitīgi ieradumi un nepareizs uzturs
Sirds slimības ir viens no biežākajiem nāves cēloņiem Latvijā, tāpēc mediķi vērš uzmanību uz biežākiem šīs slimības iemesliem – mazkustīgu dzīvesveidu, kaitīgiem ieradumiem un nepareizu uzturu. Nesabalansētas maltītes un pārlieku treknu produktu lietošanas uzturā var izraisīt paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs, asinsspiediena svārstības, aterosklerozi, kā arī liekā svara problēmas, kas ir sirds slimību priekšvēstneši.
Uztura speciāliste Katrīna Spuleniece-Aišpure aicina
rūpēties par sirds veselību un sniedz padomus, kā ar uzturu uzlabot
savu veselību un pašsajūtu.
Nepārsāli!
Pieaugušam cilvēkam dienā ieteicams uzņemt ne vairāk kā 5 g sāls.
Tomēr nereti tiek piemirsts, ka sāli satur ne tikai
pagatavotā maltīte, bet tās sastāvdaļas – piemēram, siers, sviests
un citi produkti. Tāpēc, pirms ķerties pie sāls trauka,
vēlams ēdienu vispirms pagaršot – iespējams papildus sāls nav
nepieciešams pievienot! Turklāt pie sāls garšas pierodam,
tāpēc pakāpeniski samazinot sāls apjomus uzturā, ar laiku
ēdiens ar lielāku sāls saturu, šķitīs negaršīgs. Tāpat lielu sāls
daudzumu satur jau gatavie ēdieni, piemēram, maize.
Neēd treknu!
Rūpējoties par sirds veselību, vēlams samazināt treknas gaļas,
pusfabrikātu, kā arī ne tik veselīgās gatavās produkcijas
apjomus uzturā. Tāpat jāpievērš uzmanība maltītes pagatavošanas
veidam. “Tā vietā, lai ceptu gaļu vai zivis lielā eļļas
daudzumā uz pannas, tos labāk tvaicēt vai pagatavot
cepeškrāsnī. Arī dārzeņus ieteicams tvaicēt, kā arī pēc
iespējas lielākos apjomos lietot svaigā veidā, pagatavojot no
tiem salātus. Lai stiprinātu sirds veselību, noteikti jāieklausās
mediķu rekomendācijās un jāievēro ieteiktie padomi uzturam,”
atgādina veselīgās ēšanas kustības Aikāgaršo
šefpavārs Normunds Baranovskis.
Tiem, kas vēlas uzlabot savu sirds veselību, ieteicams uzturā lietot dārzeņus un augļus, kā arī priekšroku dot pilngraudu produktiem, piemēram, rupjmaizei, brūnajiem rīsiem vai auzu pārslām. Noteikti nevajadzētu pilnībā atteikties no eļļas, tomēr priekšroku vēlams dot kvalitatīvai produkcijai – vislabāk extra virgin (pirmsspieduma eļļa), nerafinētai rapšu eļļai vai ķirbju sēkliņu eļļai.
Nesaldini!
Tāpat kā sāls patēriņu, būtu vēlams pārskatīt arī ikdienā uzņemtos
cukura apjomus. Tai skaitā arī sekot līdzi ogļhidrātu
daudzumam, kas uzņemts ar saldinātiem dzērieniem. Pārlieku liels
cukura daudzums veicina asinsspiediena paaugstināšanos, kā
arī rada problēmas ar lieko svaru. “Ēšanas paradumus mainīt
nekad nav par vēlu. To novērtēs ne tikai jūsu ķermenis, bet arī
tiks stiprināta sirds veselība, uzsver uztura speciāliste
Katrīna Spuleniece-Aišpure.