Mazkustīgs dzīvesveids, neregulāras un treknas maltītes – biežākie diabēta cēloņi
Cukura diabēts ir kļuvis par vienu no izplatītākajām slimībām Latvijā – mūsu valstī, saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, šobrīd reģistrēti 81 420 diabēta pacienti, no kuriem lielākai daļai, jeb 94% ir otrā tipa diabēts. Cilvēkiem, kuri sirgst ar diabētu, ir jāmaina savi uztura paradumi. Taču arī pirms saslimšanas ir virkne iespēju, kā rūpēties par veselību – aktīvs dzīvesveids, regulāras maltītes un sabalansēts uzturs ir tikai daži no tiem.
Padomos, kā rūpēties par savu veselību dalās veselības
ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis un
diabēta aprūpes māsu apvienības prezidente Līga Ārente.
Riska grupā – jaunieši
Cukura diabēta attīstībai liela ietekme ir cilvēka dzīvesveidam –
jo tas ir mazkustīgāks, jo lielākas iespējas ar to saslimt.
“Pirmā tipa diabēts, kad organisms pārstāj ražot insulīnu, biežāk
ir izplatīts jauniešu vidū, savukārt otrā tipa diabēts, kad
ir traucēta insulīna ražošana aizkuņģa dziedzerī, biežāk tiek
diagnosticēts vecāka gadagājuma cilvēkiem. Tomēr pēdējo gadu
novērojumi liecina, ka diabēts kļūst arvien „jaunāks”. Otrā
tipa diabēts arvien biežāk tiek diagnosticēts jauniešiem un
bērniem, ko visticamāk ietekmējis neveselīgs uzturs un pārāk
mazkustīgs dzīvesveids,” skaidro diabēta aprūpes māsu
apvienības prezidente Līga Ārente.
Neregulāras un “smagas” maltītes – ceļš līdz
diabētam
Tehnoloģiju laikmetā, kad lielu daļu laika tiek pavadīts pie datora
vai TV ekrāna, pārāk maz uzmanības tiek veltīts fiziskām
aktivitātēm un veselīgam dzīvesveidam. Tāpat arī ēdienreizes tiek
ieturētas neregulāri, nereti aizmirstot ieturēties vispār,
vai dienas “smagāko” un kalorijām bagātāko maltīti uzņemot
vēlu vakarā, pirms gulētiešanas. “Visbiežāk tiek “grēkots” ar
dienas nozīmīgāko ēdienreizi – brokastīm, aizbildinoties ar
vēlmi pagulēt vai laika trūkumu. Taču tieši brokastis “uzlādē”
ķermeni un sniedz enerģiju visai dienai, tā samazinot liekā
svara rašanās iespēju. Turklāt atruna par laika trūkumu
noteikti nav pamatota, jo veselīgas maltītes pagatavošana neaizņem
daudz laika,” komentē Rimi veselīgās ēšanas kustības
Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.
Kalorijām bagāts uzturs veicina saslimšanu
Nereti ir pieņemts uzskatīt, ka diabētu veicina pārmērīga saldumu
lietošana uzturā. Taču patiesībā tieši kalorijas un pārmērīgi
treknas maltītes ir tās, kuras veicina liekā svara rašanos un
saslimšanu ar diabētu. „Kalorijas uzņemam gan ar saldumiem,
gan treknām maltītēm. Tādēļ maldīgs ir uzskats, ka cukura
diabēts rodas tikai no biežas našķošanās ar kārumiem. Nav konkrēts
produktu grupas, kas var izraisīt diabētu, tomēr
nesabalansēts un neveselīgs uzturs, kā arī mazkustīgs dzīvesveids,
veselības stāvokli par pasliktināt, “ komentē Ārente.