Trīs elementāri ieteikumi, kas palīdz saglabāt veselus zobus
Zobu tīrīšana ir ierasta, bet ļoti būtiska ikdienas mutes higiēnas sastāvdaļa. Tomēr bez regulāras zobu tīrīšanas, svarīgs ir arī atbilstošs un sabalansēts uzturs. Atsvaidzini zināšanas par to, kā ēšanas paradumi var ietekmēt zobu veselību.
Remdē slāpes ar ūdeni
Zobu bojāšanās – kariesa pamatiemesls ir minerālvielu disbalanss
mutes dobumā. Visbiežākais paradums, kas veicina zobu bojāšanos ir
sulu, gāzēto dzērienu vai cita saldināta dzēriena lietošana slāpju
remdēšanai. Saldinātie dzērieni var novājināt zobu virsmu, kā
rezultātā tiek mīkstināti zobu audi un tie ātrāk nolietojas. Cukuru
saturošu dzērienu lietošana veicina zobu kariesu izraisošu
baktēriju veidošanos mutē, tādēļ, kad esat izslāpis, ir īpaši
svarīgi dzert ūdeni.” skaidro Latvijas Zobu Higiēnistu asociācijas
valdes priekšsēdētāja, zobu higiēniste Gunta Dukse.
Ēd četras reizes dienā
Gandrīz visas maltītes, kuras ieturam ikdienā, satur cukuru. Katras
maltītes laikā tiek dota enerģija dabiskiem mikrobiem, kas dzīvo
mutē, kā rezultātā rodas pienskābe, kas stimulē zobu kariesa
veidošanos. Tādēļ bieža ēšana, ko pavada pienskābes izplatība,
nolieto zobus. Kariesa dēļ ir vērts ievērot zobiem draudzīgu ēšanas
režīmu, kas nozīmē ievērot vismaz 3-4 h stundu pauzes starp
ēdienreizēm. Tas dod laiku siekalām tikt galā ar skābi.
Izvairies no našķošanās starp ēdienreizēm
Pastāvīga našķošanās starp ēdienreizēm veido disbalansu mutē
esošajām dabiskajām minerālvielām. Tas rezultējas neatgriezeniskos
cieto audu bojājumos un mīkstina zobus, padarot tos vājus un viegli
bojājamus. Cilvēks pamana caurumu tikai tad, kad zobu emalja jau ir
tikusi traumēta. Piemēram, pēc cepumu vai čipsu ēšanas skābju
uzbrukums zobiem ilgst vairākas stundas pēc maltītes beigām. Tādēļ
ir vērts atteikties no našķošanās starp ēdienreizēm un sniegt
saviem zobiem nedaudz atelpas.