TOP 10 pārtikas produkti veselai sirdij

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) apkopojis dažādus sirds veselību veicinošus pārtikas produktus. Atgādinām – mīlēt savu sirdi un rūpēties par to nemaz nav tik grūti, ja vien ikdienā atceramies vienkāršus pamatprincipus – pietiekami daudz kustību, svaigs gaiss, pēc iespējas mazāk stresa, kā arī enerģijas patēriņam un veselīga uztura principiem atbilstošs uzturs.

Grūbas palīdz regulēt cukura līmeni asinīs, satur šķiedrvielas, B grupas vitamīnus un minerālvielas.

FOTO: Shutterstock.com

Grūbas palīdz regulēt cukura līmeni asinīs, satur šķiedrvielas, B grupas vitamīnus un minerālvielas.


1.Treknās jūras zivis (reņģes, siļķes, skumbrijas, butes, lasis u.c.)
Apgādā sirdi ar nepiesātinātajām taukskābēm, viegli asimilējamām olbaltumvielām un taukos šķīstošajiem vitamīniem. Palīdz stiprināt sirdi un asinsvadus, samazināt holesterīna līmeni asinīs un regulēt svaru.


2. Olīveļļa
Nodrošina sirdi ar tai nepieciešamajām taukskābēm. Lietošanai svaigā veidā, piemēram, pie salātiem, ieteicams lietot Extra Virgine olīveļļu.


3. Zaļie lapu salāti (visu veidu salātu lapas, spināti, mangoldi, arī selerijas, pētersīļi, loki, pavasarī – dīgsti, pirmās gārsu, pieneņu, virzas un citu augu lapiņas)
Palīdz gan sirds, gan onkoloģisko slimību profilaksē, jo ir bagātīgs antioksidantu avots, satur arī daudz minerālvielas un vitamīnus.


4. Tomāti
Cīnās ar brīvajiem radikāļiem, kuru ietekmē organismā veidojas dažādas saslimšanas, jo tomātu sastāvā ir antioksidants likopēns, kas saglabājas arī termiski apstrādātos tomātos.


5. Latvijas meža un dārza ogas
Samazina risku saslimt ar sirds un asinsvadu sistēmas slimībām, kā arī audzējiem, jo ogu, augļu un dārzeņu ēšana palīdz regulēt vielmaiņas procesus organismā. Bagātas ar vitamīniem, minerālvielām, kā arī spēcīgiem antioksidantiem.


6. Kefīrs un paniņas
Uzlabo gremošanas sistēmas darbību, jo satur probiotiskās baktērijas, palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs, stiprina imunitāti, liek justies labāk un izvairīties no slimībām.


7. Rupjmaize
Dod sāta sajūtu, regulē gremošanas sistēmas darbību. Ir vērtīgs šķiedrvielu, B grupas vitamīnu un salikto ogļhidrātu avots.

Reklāma
Reklāma


8. Vājpiena biezpiens
Neuzbaro, bet palīdz justies paēdušam. Ir svarīgi uzņemt pietiekamu olbaltumvielu daudzumu, to var izdarīt ne tikai ēdot gaļu, bet arī vājpiena biezpienu.


9. Grūbas
Palīdz regulēt cukura līmeni asinīs, satur šķiedrvielas, B grupas vitamīnus un minerālvielas.

 

10. Ķirbju sēklas
Ir omega 3 taukskābju avots, tāpat kā citas sēklas un rieksti, bagātas ar minerālvielām, dzelzi, cinku un magniju, kas sirdij ir īpaši tīkams. Ēdot sēkliņas uzņemsim arī šķiedrvielas un regulēsim cukura līmeni asinīs.


Informatīvais materiāls tapis Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra informatīvās kampaņas „Mīli savu sirdi!” ietvaros.