Autisms, zemāks intelekts un onkoloģiskās saslimšanas jeb Kāpēc bērniem svarīgi ēst bioloģisko pārtiku
Bērni vairāk nekā pieaugušie pakļauti toksiskām vielām
pārtikā
Ēdot bioloģisko pārtiku, bērni neuzņems pesticīdu atliekvielas,
kuras ir lielākajā daļā nebioloģiskās pārtikas. Lai arī pesticīdu
atliekvielas pārtikā maksimālās pieļaujamās normas robežās, jāņem
vērā tas, ka šīs normas ir aprēķinātas pieauguša cilvēka
organismam, nevis bērnam. Protams, mums visapkārt vidē ir toksiskās
vielas un no tām nevar pilnībā pasargāt ne sevi, ne bērnus, bet
pārtika ir tā, ko, atšķirībā no apkārtējās vides, mēs varam
izvēlēties. Sīkāks pētījums par bioloģiskās pārtikas
lietošanu un pesticīdu atliekvielu samazināšanos organismā lasāms
šeit.
Bērni ir mazāki un organisma sistēmas vieglāk
ietekmējamas
Bērns, salīdzinoši ar pieaugušu cilvēku, uzņem proprocionāli vairāk
pārtikas pret ķermeņa masu – līdz ar to arī vairāk ir pakļauts
pesticīdu atliekvielu ietekmei. Pesticīdu atliekvielas bērni uzņem
ar nebioloģiski audzētu pārtiku. Turklāt bērnu orgāni un organisma
sistēmas ir straujas attīstības stadijā, līdz ar to ir
ievainojamākas un mazāk spēj atbrīvoties no toksīniem.
Pētījums par pesticīdu ietekmi uz bērnu neiroloģisko
attīstību vairāk lasāms šeit.
Pesticīdu atliekvielu klātbūtne var samazināt
IQ
Pētījumi rāda, ka hroniska ilgtermiņa pesticīdu klātbūtne var
pazemināt bērnu IQ līmeni, aizkavēt bērnu kognitīvo attīstību. Ja
ēdam nebioloģisko pārtiku, tad pesticīdu atliekvielas uzņemam
ilgtermiņā, turklāt nav pētīts un izvērtēts to sinerģiskais jeb
“kokteiļefekts”. Pētījumos pierādīta saikne starp pesticīdu
izmantošanu un autismu.
Pesticīdi var izraisīt neiroloģiskos attīstības traucējumus (autismu un augšanas attīstības traucējumus) bērniem, kuru mātes grūtniecības laikā dzīvo pesticīdu ietekmes rajonos. Vairāk par to lasi šeit.
Bioloģiskajos piena produktos – labāka taukskābju
proporcija – labāka redze un smadzeņu darbība
Bioloģiskajos piena produktos ir vairāk Omega-3 taukskābes, līdz ar
to organismam labvēlīgāka Omega6 un Omega3 taukskābju attiecība.
Omega3 taukskābes palīdz veidot elastīgākas šūnu sieniņas, kas
būtiski organisma straujas attīstības posmā, un svarīgi labai acu
veselībai un smadzeņu darbībai. Omega3 taukskābes arī mazina
iekaisuma reakcijas organismā, samazina sirds un asinsvadu slimību,
onkoloģijas attīstības risku.
Vairāk par šo pētījumu lasi šeit.
Bioloģiskā pārtika satur vairāk
antioksidantu
Pētnieki Ņūkāstlas universitātē Lielbritānijā veikuši apjomīgu
zinātnisku analīzi un secinājuši, ka bioloģiski audzēti produkti
satur par 19-69% vairāk antioksidantu nekā konvencionāli audzētie,
tādējādi labāk pasargā gan bērnu, gan pieaugušo šūnas no brīvo
radikāļu ietekmes. Vairāk lasi
šeit.
Arī Latvijas ārsti iesaka bērnu piebarošanu un ēdināšanu pirmajos dzīves gados balstīt uz bioloģiskās pārtikas izvēli. Daktere Anda Flaumane-Jahensa, doktorāts “Mārtiņroze”, norāda uz četriem svarīgiem aspektiem:
- Bioloģiski audzēti produkti satur vairāk dabiskās minerālvielas un vitamīnus, kas nepieciešami organisma funkcijām un attīstībai;
- Bioloģiski un it īpaši biodinamiski audzēti produkti veicina bērna organisma vitalitāti
- Tie labāk garšo un smaržo, ir izteiktāku krāsu
- Tie labāk stabilizē bērna imūnās sistēmas integratīvo
funkciju
Bērnu klīniskā universitātes
slimnīcas uztura speciāliste Olga Maslova skaidro, ka kas ir
bioloģiskā pārtika Tā ir pārtika, kurai augšanas un ražošanas
procesā netiek izmantoti vai speciāli pievienoti sintētiskie
pesticīdi, sintētiskie minerālie mēslojumi, augšanas regulācijas
vielas, mākslīgas pārtikas piedevas, kā arī netiek pievienoti
ģenētiski modificēti produkti (ĢMO). Ražošanas un pārstrādes
procesā ir aizliegts rafinēt, mineralizēt vai veikt kādas citas
pārtikas produkta sastāva izmaiņas, kas mazina produkta bioloģisko
un enerģētisko vērtību. Piemēram, vistas, kuras tiek barotas nevis
ar speciālo barību, bet ar īstiem graudiem kā bioloģiskajās
saimniecībās, dēj olas ar lielāku konjugētas linolskābes saturu.
Konjugētai linolskābei (CLA) piemīt antikancerogēnas īpašība, tā
pasargā no sirds un asinsvadu slimībām, kā arī mazina iekaisuma
reakciju. CLA ir arī gaļā, piena produktos un olās, tāpēc ir
svarīgi, lai dzīvnieki un putni tiktu baroti ar īstiem graudiem un
zāli nevis speciāliem maisījumiem.