7 profesionāli ēšanas ieteikumi aktīvajiem sportotājiem
Tuvojoties vasarai aizvien biežāk norisinās daudzveidīgi tautas sporta pasākumi – velomaratoni, skriešanas, skrituļošanas un citi pasākumi. Lai veiksmīgi tajos startētu un saglabātu organismu stipru, ir nepieciešams ne tikai trenēties, bet arī sekot līdzi uzturam. Profesionāli sportisti jau no karjeras pirmsākumiem zina, kas viņu organismam ir nepieciešams, lai uzņemtu enerģiju, veicinātu organisma atjaunošanos un regulētu ķermeņa svaru. Taču tiem, kas ar sportu nodarbojas amatiera līmenī – lai uzturētu sevi formā ne vienmēr ir zināmi uztura nosacījumi, kas nepieciešami organismam.
Ķekavas velomaratona vēstnesis, vairākkārtējs pasaules čempions skeletonā Martins Dukurs un viņa fiziskās sagatavotības treneris Mihails Arhipovs atklāj septiņus vienkāršus, bet vērtīgus uztura padomus, kas būtu jāzina ikvienam profesionālam sportistam un sporta entuziastam.
1. Uzņemtās kalorijas vairāk kā sadedzinātās. Mihails Arhipovs, skeletonista Martina Dukura treneris skaidro, ka uzturs ir sportista degviela. Lai sportists varētu veiksmīgi startēt, tam ir nepieciešams ievērot noteiktus principus. Gluži kā visiem sportistiem, arī skeletonā ir jāievēro – uzņemto kaloriju daudzumam jābūt lielākam par sadedzināto, vidēji 2500 – 3500 kcal, atkarībā no slodzes. Uzkrātās rezerves palīdz organismam atjaunoties pēc fiziskās slodzes un ir nozīmīgas muskuļu masas audzēšanā.
2. Ogļhidrāti vairāk kā olbaltumvielas. Ap
60% organismam nepieciešamās enerģijas tiek ražota tieši no
ogļhidrātiem. Ikdienā uzturā ir nepieciešams uzņemt 5-8 g
ogļhidrātu uz 1 ķermeņa masas kg, tostarp dārzeņus un graudaugu
produktus – griķus, rīsus, pilngraudu auzu pārslas, prosu un
grūbas. Savukārt olbaltumvielas – vistas fileju un zivis, pupiņas
un lēcas nepieciešams uzņemt 1,5 g uz katru ķermeņa masas kg.
Olbaltumvielu galvenā funkcija ir uzbūves jeb organisma struktūras
veidošana. Svarīgi iegaumēt, ka vienā ēdienreizē jāuzņem tikai
viena tipa ogļhidrāti un olbaltumvielas – tas nozīmē, neēst vistas
gaļu kopā ar zivīm un rīsus ar griķiem, kā arī ēst ogļhidrātus un
olbaltumvielas atsevišķi.
3. Pirms sacensībām – putra ar medu. Pirms
sacensībām, Mihails Arhipovs iesaka visiem sportistiem uzņemt
ogļhidrātus – auzu pārslas un sportistu zelta produktu – medu, jo
tie ātri pārstrādājas un nekavējoties sniedz sportistam
nepieciešamo enerģiju.
4. Pēc fiziskās slodzes – vistas fileja vai zivs ar
makaroniem. Pēc sacensībām treneris iesaka 30 – 60
minūšu laikā uzņemt olbaltumvielas un ogļhidrātus. Kā vienkāršāko
kombināciju Mihails Arhipovs iesaka vārītu vai sautētu vistu ar
makaroniem, vai svaigu lasi ar dārzeņiem. Vistas filejas, kā
arī zivs sastāvā ir visas neaizstājamās aminoskābes, kas palīdz
ķermenim atgūties pēc fiziskās slodzes, olbaltumvielas, fosfors,
selēns un kālijs, kas ir īpaši nepieciešams sportista sirds
veselībai.
5. Sacensību starplaikos – banāns. Martina
Dukura treneris Mihails Arhipovs atzīst, ka daudzi sportisti starp
pārtraukumos sacensību laikā apēd pa kādam banānam – arī tas ir
ieteicams, jo banāns nekavējoties dos nepieciešamo enerģiju un
viegli pārstrādāsies, lai organisms varētu pilnvērtīgi
funkcionēt.
6. Vitamīni – no augļiem un
dārzeņiem. Papildu olbaltumvielām un ogļhidrātiem, kā
ļoti svarīgus Mihails Arhipovs min augļus un dārzeņus. Tie
nodrošina B, C, D un citu vitamīnu esamību organismā, veicinot visa
veida organisma funkcijas. Augļus un dārzeņus uzturā ir atļauts
lietot lielā daudzumā, kā arī ieteicams tos uzņemt svaigi spiestu
sulu veidā – īpaši gurķu, kāpostu, paprikas, zaļumu u.t.t.
7. Visa pamatā – ūdens. Ūdens ir viens no
būtiskākajām uztura sastāvdaļām. Ūdens ir jāuzņem regulāri un dienā
jāizdzer 2-3 litri, vienā reizē ne vairāk kā 500ml. Ūdenim vēlams
pievienot citronu, tas organisma vidi padarīs sārmaināku. Kā atzīst
Ķekavas velomaratona vēstneša Martina Dukura treneris
Mihails, ūdeni ir nepieciešams dzert pat tad, ja negribās. Ja
sportists izjūt slāpes, tas nozīmē, ka organisms jau ir zaudējis
daudz šķidruma un tas, savukārt, var ievērojami samazināt sportisko
sniegumu.
Raksts tapis sadarbībā ar www.maratoni.lv