Sāls reabilitēts! Tie, kuri sāli neēd, slimo biežāk
Brīdī, kad tiek lemts par papildu akcīzes piemērošanu un sālim, un daudzi eksperti tostarp mūsu veselības ministrs Guntis Belēvičs aktīva cīnās par šīs ēdienu piedevas lietojuma samazināšanu mūsu uzturā, parādījušies jauni fakti, kas liek pārskatīt līdzšinējo nosodošo attieksmi pret sāli. Eksperti uzskata, ka vispārpieņemtās sāls normas var nopietni kaitēt mūsu veselībai.
Bagātīgi sāls ir visos mūsu planētas okeānos, tas riņķo mūsu
dzīslās jau kopš dzimšanas, un mēs tūkstošiem gadu to pievienojam
ēdienam, – un tomēr modernā medicīna uzskata, ka sāls ir veselībai
kaitīgs. Pat sabiedriskās organizācijas, piemēram, Consensus Action
on Salt and Health (izveidota ar mērķi samazināt sāls daudzumu
pārtikā), cenšas mūs pierunāt atteikties no gardajiem baltajiem
kristāliem, preses relīzē rakstot: “Sāls [..] ir toksīns, kas
paaugstina asinsspiedienu, savukārt tas ir galvenais cēlonis, kāpēc
cilvēki piedzīvo insultu, sirdslēkmes un sirdskaites, un biežākais
nāves un invaliditātes iemesls Lielbritānijā.”
Pierādījumi par sāls kaitīgumu bija
pretrunīgi
Uzskats, ka sāls ir indīgs, radās pagājušā gadsimta 70. gados –
laikā, kad, tāpat kā tagad, kļuva aktuālas bažas par holesterīnu,
alkoholu un pārtiku ar augstu tauku saturu. Vairākus gadus ārsti
bija novērojuši saikni starp augstu asinsspiedienu un lielu sāls
patēriņu. Un tomēr – kaut arī sāls patēriņš lielā daudzumā tika
uzskatīts par veselībai kaitīgu, pierādījumi, ka tas paaugstinātu
asinsspiedienu, bija pretrunīgi. Taču galvenais bija noticis –
atbilstoši tā laika valdošajam garam medicīna brīdinoši pacēla
pirkstu, un 1977. gadā ASV autoritātes medicīnas jomā nolēma, ka
tauta būtu jāizglīto par sāli un paaugstinātu asinsspiedienu jeb
hipertensiju. 1977. gadā ASV Senāta vēlēta komiteja pārstrādāja
uzturvielu normas, par maksimālo sāls daudzumu nosakot piecus
gramus dienā – aptuveni tējkaroti. Šai nostājai apzinīgi
pievienojās citas attīstītās valstis un arī Pasaules Veselības
organizācija (PVO).
Tomēr nepagāja ilgs laiks, un radās jautājums, vai šāda iniciatīva
ir devusi labumu, turklāt to aktualizēja paši mediķi.
Cīņa turpinās vēl šodien
2000. gadā žurnāls American Journal of Clinical Nutrition publicēja
iznīcinošu rakstu, nosodot steigu, ar kādu tika pieņemtas sāls
normas, neņemot vērā, ka trūkst “kontrolētu eksperimentu” un
“rūpīgi vadītu pētījumu, kuru pamatā ir novērojumi”, un
pierādījumu, ka sāls vainojams nāves gadījumos sirds slimību
dēļ.
Viens no svarīgākajiem postulātiem, kas netika pierādīts, bija,
lūk, šāds: to valstu iedzīvotājiem, kuri uzturā daudz patērē sāli,
piemēram, japāņiem, ir augstāks asinsspiediens nekā tiem, kuri sāli
lieto maz, piemēram, eskimosiem, – tieši tas ielika pamatu “sāls un
asinsspiediena mītam”.
Reakcija bija paredzama. Šaubas par zinātnisko pamatojumu normām
tika nodēvētas par agresīvu kampaņu un drīzumā atkārtoti uzsvērts,
ka ASV ieteiktais sāls limits – 2,4 grami dienā – ir izšķirīgi
svarīgs, lai plašām iedzīvotāju masām samazinātu asinsspiedienu,
turklāt ar to pat “varētu nepietikt”.
Cīņa turpinās vēl šodien, un sāls noliedzēji ar pārliecību uzstāj,
ka pārmērīgs šīs vielas patēriņš paaugstina asinsspiedienu. Tikmēr
opozicionāri atbild, ka šo apgalvojumu nav iespējams attiecināt uz
visiem cilvēkiem, – plaša mēroga izmēģinājumi rāda, ka dažiem
pētījuma dalībniekiem asinsspiediens paaugstinās, bet citiem ne,
turklāt dažiem tas pat krītas.
Nav vienotības jautājumā, vai vērts raizēties par sāls
daudzumu, ko apēdam ik dienas
Aktīvākie cīnītāji atsaucas uz pētījumiem, kas liecina, ka,
samazinot sāls patēriņu, acīm redzami uzlabojas iedzīvotāju
veselība. Salīdzinošajā pētījumā, kurā tika iesaistīti vairāk nekā
trīs tūkstoši hipertensijas slimnieku, tiem, kuri samazināja sāls
patēriņu līdz sešiem gramiem dienā, kardiovaskulāro slimību risks
saruka par 25% un samazinājās arī nāves gadījumu skaits.
Problēma slēpjas faktā, ka, par spīti simtiem pētījumu par sāls
ietekmi uz veselību, rezultāti ir pretrunīgi. Tieši tāpēc daudzas
preses publikācijas, kuras ik pa laikam parādās, ir tik mulsinošas.
Kāda britu avīze 2011. gadā paziņoja: “Tagad sāli varat ēst
droši!”, bet jau pēc trim gadiem devās uzbrukumā “nāvējošajām sāls
devām” restorānu ēdienos.
Ierastais veids, ko izmanto, ja pētījumu rezultāti ir krasi
atšķirīgi, – visus datus apvieno tā saucamajā metaanalīzē. Parasti
nepieciešamas tikai dažas šāda veida izpētes, lai nonāktu pie
pilnīgi skaidriem secinājumiem jebkurā jautājumā.
Taču tas neattiecas uz sāli. Pēdējo 17 gadu laikā 26 metaanalīzes
nonākušas pie radikāli atšķirīgiem – būtībā pretējiem –
secinājumiem, kas balstīti pierādījumos (sk. tabulu). Kaut arī itin
visos pārskatos atzīts, ka pārmērīgs sāls patēriņš ir potenciāli
kaitīgs veselībai, nav vienotības jautājumā, vai vērts raizēties
par sāls daudzumu, ko apēdam ik dienas.
Zinātnieki atklāj pretējo: sirdslēkmes piemeklē tos, kuri
sāli lieto maz
ASV Medicīnas institūts pauž nostāju, ka 3,4 grami dienā, kurus,
rēķinot vidējo patēriņu, notiesā lielākā daļa amerikāņu, pārsniedz
ieteicamos 2,3 gramus (vai mazāk), taču nav pierādījumu, ka tik
neliels sāls patēriņš nestu kādu labumu. Par spīti pierādījumu
trūkumam, ASV Sirds veselības asociācijas (AHA) kardiologi, kā arī
dažādu valsts institūciju pārstāvji visā pasaulē iesaka normu
pazemināt zem 1,5 gramiem dienā.
Tikmēr citi eksperti uzskata, ka tik mazs sāls patēriņš ir ne tikai
nepamatots, bet pat bīstams. Nesen veiktā astoņus gadus ilgā
pētījumā, kurā bija iesaistīti gandrīz četri tūkstoši eiropiešu,
sirds veselības eksperti atklāja, ka visbiežāk kardiovaskulāro
slimību dēļ mira cilvēki, kuri sāli lietoja maz. Piemēram, to vidū,
kuri pret sāli izturējās piesardzīgi, bija piecas reizes vairāk
nāves gadījumu nekā starp tiem, kuri sāli lietoja ar vērienu.
Šāds secinājums nav nekas jauns. Jau pirms 20 gadiem ASV eksperti,
pētot asinsspiediena slimniekus, nonāca pie tāda paša slēdziena.
Pēc vispārpieņemtās teorijas, ja ēd daudz sāls, vajadzētu
iedzīvoties nopietnās sirds kaitēs, bet zinātnieki atklāja pretējo:
sirdslēkmes piemeklēja tos, kuri sāli lietoja maz.
„Neērtie” secinājumi tika kaismīgi apkaroti
Pagājušajā gada septembrī starptautiska komanda apvienoja 25
atšķirīgu pētījumu rezultātus, kopumā aptverot vairāk nekā
ceturtdaļmiljona cilvēku, un skaidri parādīja, ka, ēdot maz sāls,
palielinās risks iedzīvoties sirds slimībās un mirt priekšlaikus
dažādu iemeslu dēļ. Jau tas vien ir gana pārsteidzoši, tomēr
pārskata kopsavilkumā atrodama vēl kāda satriecoša ziņa. Vērtējot
pēc sāls patēriņa, pētnieki iedalīja cilvēkus trīs kategorijās, un,
lūk, rezultāti: visretāk mirst tie, kuri ēd sāli ierastajā daudzumā
(no 9,5 līdz 12,5 gramiem dienā); nedaudz lielāks nāves gadījumu
skaits ir starp tiem, kuri ik dienas apēd vairāk nekā 12,5 gramus
sāls, savukārt visbiežāk mirst cilvēki, kuri sāli lieto atturīgi
(mazāk par 6,8 gramiem dienā).
Tātad, ja cilvēki seko oficiālajiem ieteikumiem un samazina sāls
patēriņu līdz 6 gramiem vai mazāk, viņi ātrāk mirst un biežāk slimo
ar sirds kaitēm nekā tie, kuri norādījumus gluži vienkārši
ignorē.
Šāda veida secinājumi tika kaismīgi apkaroti. “Pētījums balstās uz
trūcīgiem datiem, un tam nevajadzētu mainīt cilvēku uzskatus par
sāli,” teikts AHA preses relīzē 2014. gada 1. aprīlī, paliekot pie
viedokļa, ka “pārmērīgs sāls patēriņš ir viena no būtiskākajām
veselības problēmām”.
Sāls fizioloģija
Visi diskusijas dalībnieki atzīst, ka sāls ir svarīga uzturviela, –
tas ir viens no elektrolītiem, bez kura mūsu ķermeņa sistēma
vienkārši sabruktu. Sāls sastāvdaļas – nātrijs un hlorīds – ir
pamatjoni šķidrumos, kas aptver visas ķermeņa šūnas, asins šūnas
ieskaitot. Kopā ar kāliju nātrijs regulē šūnas elektrolītisko
balansu – tas ir uzdevums, kas paņem līdz 40% ķermeņa enerģijas, ja
tas ir miera stāvoklī.
Bet ķermenis pats sāli radīt nespēj, tas jāuzņem no pārtikas, un,
tā kā sāls daudzums ir nekonsekvents – vienu dienu mazāk, citu
vairāk –, organisms izmanto sarežģītus pašregulācijas mehānismus,
te sāli noglabājot, te, sāls daudzumam pieaugot, atbrīvojoties no
liekajām rezervēm caur nierēm.
Cik daudz sāls ķermenim ir vajadzīgs? Ieteicamais minimums svārstās
starp 1 līdz 4 gramiem dienā, lielāko daudzumu attiecinot uz
cilvēkiem, kuru dzīvesveids iekļauj pastiprinātu svīšanu. Starp
citu, 4 gramus dienā kā minimumu, kas nepieciešams ķermenim,
ieteikusi ASV Sirds veselības organizācija – tā pati organizācija,
kas sāls daudzumu rekomendē ierobežot līdz 1,5 gramiem dienā vai
vēl mazāk. Lūk, profesionāla organizācija, kas vienu un to pašu
skaitli norāda gan kā drošu minimumu, gan – kā maksimumu!
Pazemināts sāls daudzums organismā būtiski iespaido
galvenos hormonus, enzīmus un vispārējo asinsainu
Par spīti dabiskajiem sāls regulācijas mehānismiem, praksē tie spēj
vienīgi novērst fizioloģisku ķermeņa sabrukumu, bet nespēj
parūpēties par labu veselību. No maza sāls daudzuma (jeb
hiponatriēmijas) parasti cieš cilvēki gados, un pazemināts sāls
līmenis var būt iemesls daudzām tā saucamajām vecuma pazīmēm. Nesen
veikts pētījums atklāj, ka “pat vidēji smaga hroniska
hiponatriēmija var izraisīt domāšanas traucējumus, kritienus un
lūzumus, no kuriem beidzamie daļēji saistīti ar kaulu
demineralizāciju un trauslumu.
Kāds pētījums dažus simptomus, kas parādās maza sāls daudzuma
rezultātā, pat salīdzina ar izpausmēm, kas novērotas pēc alkohola
lietošanas, proti, nestabilitāti, kritieniem un kognitīvajiem
traucējumiem.
Taču pat ar tik skaidriem pierādījumiem, ka sāls trūkums spēj
kaitēt, oficiālā nostāja nelokāmi paliek pie sava, proti, veciem
cilvēkiem sāls daudzums jāsamazina līdz minimumam. Tikmēr mums,
visiem pārējiem, pēdējo desmit gadu publikācijas rāda, ka
pazemināts sāls daudzums organismā būtiski iespaido galvenos
hormonus, enzīmus un vispārējo asinsainu. 2012. gada pārskats, kurā
apkopoja 165 dažādu pētījumu rezultātus, ziņoja, ka cilvēkiem, kuri
samazināja sāls daudzumu uzturā, asinīs ievērojami paaugstinājās
renīna, aldosterona, noradrenalīna, adrenalīna, holesterona un
triglicerīdu daudzums, – tie visi sekmē sirds slimību rašanos. Tas
varētu izskaidrot šķietami dīvaino atklājumu, ka, ēdot maz sāls,
pieaug sirds problēmu risks.
Jautājums, kādu iespaidu sāls atstāj uz sirds slimībām, bija
galvenais, uz kuru uzmanību vērsa kāds nesen veikts starptautisks
pētījums. Eksperti no deviņām akadēmiskām institūcijām dažādās
pasaules malās piecu gadu laikā pārraudzīja vairāk nekā 30 tūkstošu
cilvēku sāls patēriņu un novēroja viņu veselību. Pa šo laiku
aptuveni četri tūkstoši nomira vai nonāca slimnīcā sirds slimību
dēļ. Pretēji sāls un sirds slimību teorijai, lielākā daļa problēmu
parādījās cilvēkiem, kuri ēda maz sāls – mazāk nekā 7,5 gramus
dienā. Tie, kuri šo vielu lietoja mazāk par 5 gramiem dienā, bija
vēl bīstamākā stāvoklī – viņiem novēroja sirdslēkmes, insultu un
sirds mazspēju.
Pazeminātu sāls patēriņu saista arī ar cukura diabētu. Kādā
pētījumā pilnīgi veseli cilvēki, kuri tikai septiņas dienas
ievēroja diētu ar mazu sāls daudzumu, uzrādīja paaugstinātu
insulīna rezistenci, kas var izraisīt otrā tipa cukura diabēta.
Ironiskā kārtā tieši diabēta slimniekus mediķi aicina samazināt
sāls daudzumu līdz minimumam – šāds padoms ir simtprocentīgi
nepareizs. Analizējot reālus nāves gadījumus, var secināt, ka
visaugstākajā riska grupā atrodas diabēta slimnieki, kas klausa
minētajam ieteikumam. Nesen veikta pārbaude, kurā iesaistīti
Austrālijas diabēta slimnieki, ziņoja, ka “pretēji
vispārpieņemtajam uzskatam [..] visaugstākais priekšlaicīgas nāves
risks novērots indivīdiem ar viszemāko sāls patēriņu, un otrādi”.
Tie slimnieki, kuri ignorē ārstu rekomendācijas un ēd sāli uz
nebēdu, dzīvo visilgāk.
Kādi ir pierādījumi?
Mediķu aprindās ir aktualizējies jautājums par datiem, kas
pierādītu saikni starp zemu sāls patēriņu un sliktāku vai labāku
veselību, tomēr šīs diskusijas tiek turētas slepenībā – bailēs
sašūpot oficiālo uzskatu, ka sāls ir kaitīgs. “Debates zinātnieku
vidū ir ierasta parādība, bet debates rada šaubas, un tām
nevajadzētu iedragāt oficiālo nostāju,” iebilst Dr. Lorenss Apels,
AHA pārstāvis. “Lai novērstu kardiovaskulārās slimības un uzlabotu
kardiovaskulāro veselību, mums ir jāuzlabo asinsspiediena kontrole.
Lai šo mērķi sasniegtu, sāls patēriņa samazinājums ir pamatu
pamats.”
Bet maisam gals ir jau vaļā! Pagājušā gada augustā viens no
Amerikas vadošajiem medicīnas izdevumiem par šo sarežģīto jautājumu
aicināja izteikties profesori Suzannu Oparilu. Kādreiz bijusi AHA
un Amerikas Hipertensijas asociācijas prezidente, Dr. Oparila savā
nozarē ir vērā ņemama speciāliste. Viņa savā rakstā uzsvēra
“augstvērtīgu pierādījumu trūkumu” gan vienam, gan otram uzskatam
un apgalvoja, ka līdzšinējie pierādījumi “nepamato nātrija hlorīda
samazināšanu līdz šobrīd rekomendētajam līmenim”. Viņas secinājums:
“Atmetam sāls vadlīnijas, līdz mums būs skaidrs, par ko īsti
runājam!”
Sāls lietošanas saistība ar asinsspiedienu
Ja reiz trūkst augstvērtīgu datu, kāpēc sāls rekomendācijas vispār
tika izstrādātas? Varētu teikt, ka tolaik teorija svinēja uzvaru
pār pierādījumiem.
Kā Dr. Apels mums atgādināja, dominējošais uzskats ir un paliek
tāds, ka augsts asinsspiediens ir galvenais faktors, kas veicina
sirds slimību rašanos. Tātad, tiklīdz kļuva skaidrs, ka pārāk daudz
sāls paaugstina asinsspiedienu, radās vienkārša loģika: sāls
izraisa sirds slimības. Tagad, tā vien šķiet, ka ar šādu pieeju
radušās nopietnas problēmas. Kā atzīts 22. Eiropas Hipertensijas
asociācijas zinātniskajā konferencē Londonā 2012. gadā, speciālistu
šaubas par minēto teoriju pieņemas spēkā.
“Par spīti pētījumiem, kas ilguši gadu desmitiem, joprojām nav
skaidrs, cik daudz būtu jāpazemina asinsspiediens, lai sasniegtu
maksimālu kardionvaskulāro aizsardzību,” teica Dr. Džuzepe Mansija
no Milānas universitātes. Domu papildināja britu eksperts profesors
Braiens Viljamss: “Mums nav ne jausmas, cik daudz pazemināt
asinsspiedienu.”
Turklāt pastāv tā saucamā parabolas veida līkne starp
asinsspiedienu un sirds slimībām, proti, pazeminot asinsspiedienu
zem noteikta punkta, tiek pat veicinātas sirds slimības. Savukārt,
runājot par līknes augšējo daļu, asinsspiediens, kas uzskatīts par
vēlamo gados vecākiem cilvēkiem, jau ticis pārskatīts un
paaugstināts, jo pierādīts kā drošs.
Turklāt, kā atklāts kādā vērienīgā pētījumā, ja pētījuma
dalībniekiem eksperimentāli dozēja sāls daudzumu, tas patiesi
izraisīja asinsspiediena kāpumu (savukārt mazāk sāls to
pazemināja), bet reālajā dzīvē šī sakarība ne vienmēr ir spēkā.
Analizējot pierādījumus, tajos ir atklāti melnie caurumi. Pirmkārt,
liela mēroga starptautiskā pētījumā Intersalt (no 1982. līdz 1985.
gadam) secināja, ka pastāv “būtiska saikne” starp sāls daudzumu un
asinsspiedienu, un prognozēja vērā ņemamu sirds slimību rādītāju
kritumu, ja vien sabiedrība samazinātu sāls patēriņu.” Bet vēlāk,
atkārtoti analizējot šī pētījuma iegūtos datus, atklājās, ka
patiesībā konstatēta “minimāla sāls ietekme uz asinsspiedienu”.
Vienpadsmit citos ilgtermiņa pētījumos nonāca pie viena un tā paša
secinājuma – samazinot sāls patēriņu, tiek iegūts klīniski
nenozīmīgs “mazs kritums arteriālajā sistoliskajā, bet ne
diastoliskajā asinsspiedienā”. Tomēr atkārtota analīze
apstiprināja, ka cilvēki ar augstu asinsspiedienu patiesi var to
pazemināt, ja lieto mazāk sāls, – tas gan arī nekad nav ticis
apšaubīts.
Mainām mērķus?
Kamēr oficiālās iestādes un sāls pretinieki neatlaidīgi paliek pie
sava, uzstājot, lai valdība saviem pilsoņiem turpinātu atgādināt
nepārsniegt sāls patēriņu par sešiem gramiem dienā, akadēmiskie
spēki jau ir kļuvuši piesardzīgāki un dienas gaismā izcēluši
jautājumus par “sāls rezistenci” un “sāls jutīgumu” – pirmoreiz šie
termini minēti pagājušā gadsimta 80. gados. Proti, pastāv minējums,
ka ģenētiskā līmenī cilvēki atšķiras pēc tā, kā viņu organisms
reaģē uz sāli, un tikai tiem, kuri šajā ziņā ir īpaši jutīgi, sāls
spēj ietekmēt asinsspiedienu.
Bet cik daudz tādu cilvēku ir? Kādā ASV veiktā pētījumā aprēķināts,
ka teikto varētu attiecināt uz 15% baltās rases un 27% melnādaino
cilvēku. Jutīgiem cilvēkiem, ja viņi lieto sāli lielos daudzumos,
asinsspiediens paaugstinās, taču veselībai bīstama (pat
hipertensijas slimnieku vidū) ir tikai kardiovaskulārā riska
dubultošanās. Tā kā, vadoties pēc šīs teorijas, vairākumam cilvēku
nav problēmu ar sāli un, kā noskaidrots, pazemināts šīs vielas
daudzums kaitē veselībai, daži zinātnieki nu steidzina mainīt
oficiālās vadlīnijas. Viņu uzskats, ka cilvēka organisms pats zina,
cik daudz sāls tam nepieciešams, ir līdz šim nebijusi pieeja.
Nesen veiktā starptautiskā datu analīzē atklāts, ka realitātē
cilvēku sāls patēriņš svārstās “šaurā diapazonā” – starp 6,5 un 12
gramiem dienā, turklāt lielākoties neatkarīgi no ēšanas
paradumiem.
Sāls patēriņu regulē tieši smadzenes, nevis
ķermenis
Pārraudzītos eksperimentos arī pierādīts, ka, ierobežojot sāls
daudzumu, nekas nemainās – lai kompensētu trūkstošo, cilvēki ēd
izteikti sāļus produktus. Kā uzsver Dr. Džoels Gīrlings, Hārvarda
medicīnas skolas profesors, runa nav tikai par ķermeni, bet arī par
smadzenēm, jo tieši tās regulē sāls patēriņu. “Neirozinātnieki gadu
desmitiem ir pūlējušies saprast smadzeņu lomu sāls apetītes
regulācijā,” viņš saka.
“Tagadējās vadlīnijas ir jāpārdomā,” uzsver Makmāstera
universitātes epidemioloģijas profesors Salims Jusufs “Citādi mēs
izplatām rekomendācijas, kuras 99% cilvēku nevar ievērot. Tas ir
bezjēdzīgi, raugoties no praktiskā viedokļa, un tas ir bezjēdzīgi
arī no zinātniskā skatpunkta.”
Vēl daiļrunīgāks ir profesors Maikls Aldermans no Alberta Einšteina
Medicīnas koledžas Ņujorkā, pieredzējis speciālists hipertensijas
izpētē: “Nav pamata, lai iedzīvotājiem publiski ieteiktu samazināt
sāls patēriņu, [nedz arī] pierādījumu, ka ēst mazāk sāli ir
veselībai droši un tas vairo kardioaizsardzību.”
Tomēr profesionālo organizāciju reakcija ir vienlaikus nelokāma un
nikna. Aldermans ticis apvainots ne tikai zinātniskajā
nekompetencē, bet arī sāls industrijas lobijā. “Sāls patēriņa dogma
tiek bieži sludināta ar tādu degsmi, kas citkārt raksturīga
reliģiskajiem fanātiķiem,” bilst Aldermans, atspēkojot
uzbrukumus.
Profesore Suzanna Oparila teikusi: “Mēs cilvēkiem ieteicām
samazināt sāls patēriņu, jo tā bija relatīvi viegla, šķietami
nekaitīga darbība. Tagad situācija ir mainījusies – parādījušies
pētījumi, kas norāda, ka strikts sāls samazinājums laika gaitā
tomēr var kaitēt.”
Vai jums ir paaugstināts sāls jutīgums?
Nav pārbaudes, ar kuru iespējams noteikt sāls jutīgumu. Vienīgais
veids, kā to noskaidrot, apēst daudz sāls un sekot līdzi
asinsspiedienam.
Asinsspiediena mērierīces ir plaši pieejamas, un šo testu iespējams
veikt mājās. Pirms mērīt asinsspiedienu oficiālajās pārbaudēs,
ārsti vispirms iesaka septiņas dienas apēst 12 gramus sāls.
Pārtikas sāli vai jūras sāli?
Pārtikas sāls ir tā saucamais rafinētais sāls, un to lielākoties
iegūst sāls raktuvēs – milzīgās pazemes krātuvēs no izžuvušiem
senajiem okeāniem. Apstrādes procesā atdala visus sāls
piemaisījumus, atstājot nātrija hlorīdu, un ērtākai lietošanai
pievienojot pretsalipes vielas. Lai veicinātu vairogdziedzera
darbību, ASV sālim pievieno jodu; Lielbritānijā, arī Latvijā tas ir
izvēles pirkums.
Jūras sāls tiek iegūts lielās un seklās ūdenstilpēs, tvaicējot
jūras ūdeni. Lielākoties tas sastāv no nātrija hlorīda un atkarībā
no izcelsmes vietas var saturēt arī minerālvielas, piemēram,
kāliju, magniju, varu, dzelzi, mangānu, alumīniju un jodu. Lai gan
minēto vielu daudzums ir neliels, tiem ir sava uzturvērtība.
Lielākā daļa diētas speciālistu uzskata, ka starp abiem sāls
veidiem nav atšķirības, tomēr uzturzinātnieki iesaka
dot priekšroku jūras sālim, jo tas sastāva ziņā ir līdzīgāks sālim
mūsu organismā.
Tonijs Edvards, žurnāls „Ko Ārsti Tev Nestāsta”