Vai pēc ērces piesūkšanās uzturā jālieto skābi produkti?
“Nesen manai mazajai meitai slimnīcā izvilka ērci. Dežurējošā daktere ieteica viņu novērot, jo, kā zināms, saslimšana ar encefalītu iespējama arī tad, ja cilvēks pret to vakcinēts. Ieteica arī dot ēst skābu – odziņas, ābolīšus, padzerties citrondzērienu. Tobrīd neattapu pajautāt, kāds no tā labums, tāpēc, lūdzu, palīdziet ar atbildi," jautā lasītāja.
Atbild Slimību profilakses un kontroles centra Komunikācijas
nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Edīte Tettere: “Daudzviet
izskan apgalvojumi, ka ērču encefalīta izraisītājiem nepatīk skāba
vide, tomēr tam nav zinātniska pamatojuma. Zināms, ka C vitamīns
piedalās šūnu imunitātes stiprināšanā, bet, slimojot ar infekcijas
slimību, C vitamīns, kas atrodas imūnsistēmas šūnās, tiek ātri
patērēts. C vitamīns palielina organisma pretestību infekcijas
slimībām, tādēļ ērču encefalīta un citu infekcijas slimību
profilaksei svarīgs šis vitamīns, kas atrodams ogās, augļos un
dārzeņos (īpaši daudz šī vitamīna ir rožu augļos, upenēs, citronos,
sarkanajos piparos).
Vitamīns C ir viens no komponentiem šūnu imūnās atbildes
veidošanai, pasargā šūnu signālsistēmas no bojājumiem, tostarp
oksidatīvā stresa, un ir svarīgs leikocītu, makrofāgu un citu
imūnsistēmas komponentu funkciju nodrošināšanai, C vitamīnam ir arī
pretmikrobu iedarbība.”
Teksts: žurnāls "36.6"