Kāpēc ikdienā ir jālieto produkti, kas satur kāliju?
Sirds un asinsvadu slimības joprojām ir galvenais nāves cēlonis Latvijā. Pēc statistikas datiem, Latvijā mirstības līmenis no kardiovaskulārajām slimībām ir viens no augstākajiem arī visā Eiropas Savienībā.
Kā liecina jaunākais pētījums, šo slimību riska faktoru
ietekmes mazināšanai, būtiska loma ir kālija paaugstinātai
lietošanai organismā.
Sirds un asinsvadu slimības ir visbiežākais nāves cēlonis
Eiropas Savienības (ES) valstīs, izraisot nāvi aptuveni 40%
jeb diviem miljoniem cilvēku gadā. Gandrīz puse no nāves cēloņiem
Latvijā - 55% gadījumu no visiem mirušajiem, ir saistīti tieši
ar sirds un asinsvadu slimībām. Mirstības rādītāji šo
kardiovaskulāro slimību dēļ Latvijas iedzīvotājiem ir divas reizes
augstāks nekā vidējie Eiropas Savienības (ES) valstu rādītāji.
Speciālisti norāda, ka saslimšanu ar sirds un asinsvadu slimībām
veicina Latvijas iedzīvotāju ēšanas un uztura paradumi.
Pārtikā par daudz tiek lietots sāls, cukurs un nepietiekošā
daudzumā minerālvielas, kas palīdzētu novērst sirds un
asinsvadu slimību rašanās risku. Jaunākais Nestlé Veselības
zinātņu institūta speciālistu publicētais pētījums apliecina, ka
viens no vērtīgākajām minerāliem cīņā ar šīm slimībām ir
kālijs. Tas ir viens no svarīgākajiem minerāliem
augsta asinsspiediena novēršanai vai vismaz tā simptomu
mazināšanai. Šveices pilsētā Lozanā bāzētā institūta
pētnieki analizēja piecpadsmit iepriekš veikto pētījumu par
ikdienas uzturu ar bagātīgu kālija saturu cilvēkiem ar
normālu, kā arī ar paaugstinātu asinsspiedienu, rezultātus.
Pirmā un vienīgā šāda veida padziļinātā pētījuma mērķis bija
pierādīt vai patiešām regulāra kālija minerālvielu uzņemšana
organismā mazina paaugstināta asinsspiediena risku.
Pētījuma rezultāti pierādīja, ka Pasaules Veselības Organizācijas (PVO) noteiktā un pieļaujamā diennakts deva - 3, 51 grami ir spēcīgs ierocis cīņā ar paaugstinātu asinsspiedienu. Nestlé Veselības zinātņu institūta speciālisti iesaka cilvēkiem šo nepieciešamo minerālvielas devu regulāri uzņemt organismā pārtikā lietojot vairāk tādus produktus kā augļus, dārzeņus, pākšaugus un riekstus.