Satraucoši! Pirmās aptaukošanās pazīmes bērniem jau divu gadu vecumā
74 % vecāku uzskata bērnu aptaukošanos par būtisku problēmu Latvijā Lai arī lielākā daļa 1 – 3 gadus vecu mazuļu vecāku uzskata bērnu aptaukošanos par būtisku problēmu, vienlaikus 92 % no viņiem jau līdz bērna 2 gadu vecumam pilnībā pārtrauc gatavot mazajam pielāgotu uzturu.
Turklāt mazuļi bieži ēd gan našķus, kas satur daudz cukura, gan pusfabrikātus, liecina sociālais pētījums ̽ par 1 -3 gadus vecu bērnu ēdināšanu rezultāti.
Kādēļ bērniem veidojas liekais svars?
Pašlaik biežākais iemesls, kādēļ maziem bērniem rodas liekais
svars, ir pārmērīga saldumu un cukuru lietošana, ko vecāki
bērniem dod neapdomīgi. “Ja bērns īsi pirms pamata ēdienreizes
našķējas ar cepumiem, saldinātiem piena produktiem vai
konfektēm, tad, pirmkārt, viņš mazāk ēdīs pārtiku ar augstu
bioloģisko vērtību. Līdz ar to viņš nesaņems nepieciešamās
uzturvielas, vitamīnus un minerālvielas, kas ir vajadzīgas bērna
augšanai un attīstībai. Un, otrkārt, saņems daudz vairāk
kaloriju. Tas nākotnē var veicināt aptaukošanas attīstību. Lai
padzertos, bērnam veselīgākais ir tīrs ūdens. Saldinātie
dzērieni palielina uzņemto cukuru daudzumu, kas arī ar laiku var
veidot lieko svaru,” skaidro Bērnu Klīniskās
universitātes slimnīcas sertificēta uztura speciāliste Olga
Ļubina.
Saskaņā ar pētījuma rezultātiem katru dienu vai vismaz dažas reizes
nedēļā cepumus un jogurtus ar piedevām ēd 64% mazu bērnu,
konfektes – aptuveni puse mazuļu, biezpiena sieriņus 34%, bet kūkas
pāris reizes nedēļā bauda teju piektā daļa 1 – 3 gadus vecu
bērnu.
Neiepriecinoši fakti atklājās arī par vairāku mazajiem nepiemērotu
produktu regulāru lietošanu. Piemēram, vismaz dažas reizes
mēnesī cīsiņus, sardeles un pelmeņus ēd teju 60% bērnu, bet frī
kartupeļus un zivju pirkstiņus – 52%.
Makaronus mazie bērni uzturā lieto vēl biežāk – puse bērnu tos ēd vairākas reizes katru nedēļu.“Varbūt, skatoties katru ēdienu grupu atsevišķi, tas nešķiet ļoti bieži, taču, summējot kopā, sanāk, ka 1 -3 gadus veciem bērniem teju ik dienu tiek doti produkti, kas veicina aptaukošanos”, uzsver Olga Ļubina.
Viena ola satur ap 8 – 9 g olbaltumvielu, 50 g biezpiena - ap 9 g olbaltumvielu, 1 piena glāze – ap 6 g olbaltumvielu, 1 glāze specializēta piena dzēriena mazuļiem - 3 g olbaltumvielu.
Jaunākie pasaules zinātnieku pētījumu dati aicina pieskatīt arī
mazuļu uzņemto olbaltumvielu daudzumu, jo pārmērīga
olbaltumvielu lietošana uzturā arī var veicināt aptaukošanos.
Olbaltumvielu daudzums uzturā ir atkarīgs no cilvēka svara,
vecuma, fiziskās aktivitātes, kā arī veselības stāvokļa.
Bērniem vecumā no 1 līdz 3 gadu vecumam jāuzņem 1,05 g
proteīna uz 1 kg svara. Ja bērna svars ir 15 kg, viņa uzturā
jānodrošina 15,75 g olbaltumvielu. Viena ola satur ap 8
– 9 g olbaltumvielu, 50 g biezpiena - ap 9 g olbaltumvielu, 1
piena glāze – ap 6 g olbaltumvielu, 1 glāze specializēta piena
dzēriena mazuļiem - 3 g olbaltumvielu.
2015. gadā publicētā Somijas zinātnieku pētījuma rezultāti
liecina, ka, vērtējot dažādu uzturvielu ietekmi uz
bērna attīstību, olbaltumvielas arī rada aptaukošanās risku.
Visvairāk šī ietekme tiek novērota pirmajā un otrajā
bērna dzīves gadā, kas sakrīt ar laiku, kad bērna uzturā
parādās produkti un ēdieni, kurus uzturā lieto arī pārējā ģimene,
un saņemto olbaltumvielu daudzums sāk pieaugt1. Saskaņā ar
Eiropas Savienības Pārtikas zinātniskās komitejas ieteikumiem
vecumā no 1 līdz 3 gadiem bērniem dienā jāuzņem par trīs reizēm
mazāk olbaltumvielu nekā pieaugušajam. Kopumā var teikt,
ka pašlaik bērni uzņem gan vairāk kaloriju, gan vairāk tauku,
ogļhidrātu un olbaltumvielu, tāpēc ļoti svarīgi pievērst
uzmanību gan uztura kvalitātei, gan uztura daudzumam, ko ikdienā
saņem bērns.
“Ja vecāku ēdienkarte ir samērā veselīga – tā sastāv no dārzeņu
sautējumiem, salātiem, tvaicētas gaļas, zupām, pilngraudu
produktiem, augļiem, piena produktiem bez piedevām, zivīm – tad ap
gada vecumu bērnam var pārstāt gatavot speciāli viņam
pielāgotu ēdienu. Taču, ja vecāki ikdienā ēd treknas karbonādes,
grilētus gaļas ēdienus, ēdienu garšas pastiprināšanai izmanto
pārlieku daudz garšvielu, bieži ēd pusfabrikātus, gaļas un
konditorejas izstrādājumus, tādu ikdienas ēdienkarti bērnam
nevajadzētu dot ne gada un pat ne divu gadu vecumā,” skaidro Olga
Ļubina.
̽Sociālais pētījums – aptauja tika veikta šā gada martā vecāku
portālā mammamuntetiem.lv. Tajā piedalījās 582 respondenti -
vecāki, kuru bērniem pašlaik ir 1 līdz 3 gadi.