Ditas Lūriņas, Māra Grigaļa un Unas Gavares bērnu vienas dienas ēdienkarte. Komentē uztura speciāliste
Bērnu ārsti uzsver – pareizu uztura principu iemācīšana bērniem 1–3 gadu vecumā būtiski ietekmē viņu ēšanas paradumus un veselību nākotnē. Aktrise Dita Lūriņa, televīzijas personība Māris Grigalis un septiņu bērnu mamma Una Gavare, piedaloties kampaņas par mazu bērnu pareizu ēdināšanu “Mazais nav lielais” eksperimentā, stāsta, ko ikdienā ēd viņu divus gadus vecie bērni. Ēdienkartes komentē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Olga Ļubina.
Renārs Gavars (2 gadi
un 5 mēneši) vislabprātāk ēd to, ko lielie ģimenes
bērni
Septiņu bērnu mammas Unas Gavares jaunākajam dēlam Renāram ir divi
gadi un pieci mēneši. “Mans mazais Renārs ir ēdējs. Kad viņu beidzu
zīdīt ar krūti, speciāli bērniem paredzētās putras devu tikai dažus
mēnešus, jo vecākie bērni tās sāka izēst kā našķi. Pārgājām uz
pieaugušo putrām. Ja kādreiz Renāram sākas neēšanas periods, vairāk
dodu labās taukskābes un vērtīgās aukstā spieduma eļļas, kas mazina
arī vēlmi pēc saldumiem. Jāpiebilst, ka našķus mājās vispār
neturam, pretējā gadījumā bērns ēdīs tos, nevis veselīgo pārtiku.
Ja vēlos bērnu ēdienkartēs ieviest kādu jaunu ēdienu, tad piedāvāju
to divas līdz trīs stundas pēc aktīvām izklaidēm, kad viņi ir
izbadējušies. Veiksmīgāk tas izdodas, ja bariņā ir daži labi ēdēji,
tad arī “neēdējs” būs ar mieru kaut nedaudz, tomēr pagaršot ko
jaunu. Nekad nespiežu ēst, bet piedāvāju jauno ēdienu
atkārtoti.”
DIENAS ĒDIENKARTE
Brokastis
- Baltie un melnie rīsi ar Parmas sieru un olīveļļu. Upeņu kokteilis – blenderētas upenes ar ūdeni un medu.
- Katru rītu bērni brokastīs izdzer tējkaroti balansa eļļas, kuras sastāvā ir zivju eļļa, olīveļļa ar poli piesātinātajām taukskābēm un D vitamīns.
- Šorīt pēc brokastīm devāmies uz Baskāju taku. Kamēr braucām automašīnā, Renārs kopā ar māsām apēda 12 cepumus. Uz brīdi piestājām, un bērni apēda dažas vietējās zemenes. Pēc pastaigas pa taku devāmies pusdienās.
Pusdienas
- Kafejnīcā ēdām skābeņu zupu ar baltmaizes grauzdiņiem, saldajā – morss.
- Atpakaļceļā piestājām pie veikala un katrs apēdām pa saldējumam.
Vakariņas
- Ēdām vecmammas audzētās lauku pupiņas. Iepriekšējā vakarā pupiņas biju iemērkusi, lai šodien tās 30 minūšu laikā izvārītu.
- Piedevās – zaļie salāti ar tomātiem un gurķiem, klāt eko rapšu eļļa un glāze kefīra.
Uztura speciālistes Olgas Ļubinas komentārs: “Saldējums
un cepums aktīvam bērnam par sliktu nenāks.”
Parasti saka – uz vecāku sapulci atnāk tie vecāki, kam nav ko
pārmest. Tāpat arī šajā gadījumā – izvērtējot bērna ēdienkarti, var
priecāties un akcentēt dažus ļoti labus ieteikumus. Piemēram,
ieteikums piedāvāt bērnam jaunu produktu pēc kārtīgas fiziskās
slodzes, kad viņš ir izsalcis, noteikti noderēs arī tiem vecākiem,
kam ir bērni “neēdēji”. Vēl viens zelta likums, ko vērtīgi ievērot
īpaši tām ģimenēm, kurās ir bērns ar lieko svaru, – neturēt mājās
cepumus, konfektes un citus našķus. Nevar sagaidīt, ka bērns būs
tik apzinīgs un neēdīs brīvi pieejamos našķus vai apēdīs tikai
vienu konfekti, ja skapī ar tām ir pilna kaste. Ja mājās būs
saldumi, mazais tos noteikti apēdīs. Tas pats attiecas uz
pusfabrikātiem – cīsiņiem, pelmeņiem.
Vērtējot Renāra ēdienkarti, redzam, ka bērns ir gatavs ēst dažādus
produktus, pat rīsu maisījumu ar Parmas sieru. Tas ir klasiskākais
produktu savienojums, un, ja bērnam tāds tiek piedāvāts un ģimene
ēd to pašu, arī mazais sāks to ēst. Nav problēmu, ja bērns apēd
1-2 cepumus dienā vai izdzer morsu un apēd saldējumu. Galvenais
atcerēties, ka visi šie produkti ir cukura avots. Ja dienas laikā
bērnam ir bijusi kārtīga fiziskā slodze, viņš ir pavadījis dienu
aktīvi un viņam nav liekā svara, tad šīs uzkodas par sliktu nenāks.
Turpretim dienā, kad bērns sēž mājās pie televizora, labāk
saldinātos dzērienus un našķus no ēdienkartes izņemt.
Kristeram Grigalim (2 gadi un 5 mēneši) garšo arī kefīrs
un svaigi dārzeņi
Televīzijas personības Māra Grigaļa vecākajam dēlam Kristeram ir
divi gadi un pieci mēneši. Viņa “darba diena” sākas ļoti agri, jo
puisēns dodas uz bērnudārzu. “Ikdienā brokastis, pusdienas un
launags tiek ēsts dārziņā, bet brīvdienās Kristera ēdienkarte ir
visai dažāda,” stāsta tētis Māris Grigalis.
DIENAS ĒDIENKARTE
Brīvdienu brokastis
- Pudelīte ar siltu dzērienu – kumelīšu tēju, upeņu vai ērkšķogu dzērienu. Ģimenē iecienītais ēdiens – omlete. Klāt ir svaigs gurķis, sviestmaize un pēc tam tēja.
- Pēc brokastu paēšanas uz galda stāv trauks ar viegli pieejamiem sagrieztiem āboliem, bumbieriem, gurķi, burkānu, kas Kristeram ļoti garšo. Vienmēr pa rokai gan mājās, gan izbraucienos ir arī ūdens pudele. Dažreiz dodam arī dzeramos jogurtus.
Pusdienas
- Vārīti kartupeļi, krējuma mērce, kotlete un svaigs gurķis.
- Padzerties dodam kefīru vai pienu, dažreiz sulu.
Launags
- Kraukšķi ar pienu vai sagriezti augļi.
Vakariņas
- Vistas zupa ar makaroniem.
Uztura speciālistes Olgas Ļubinas komentārs: “Bērna
ēdienkartē svarīgi ieviest augu eļļu.”
Kristera ēdienkarti varu vērtēt kā viņa vecumam atbilstīgu. Ko es
ieteiktu pakoriģēt? Acīmredzami trūkst nepiesātināto taukskābju –
omegas 3, 6, 9, jo nav minēta augu eļļa, kas tiktu pievienota pie
salātiem vai kartupeļiem. Ja to neuzņem ar pārtiku, nepieciešams
dot atsevišķi kā uztura bagātinātāju. Piemēram, tā var būt zivju
eļļa. Noteikti priecē fakts, ka bērns labprāt ēd augļus un
dārzeņus. Tas ir svarīgi – iemācīt mazo ēst daudzveidīgi. Tad arī
turpmāk viņš nebaidīsies izmēģināt jaunus produktus un ēdienus.
Jāatgādina, ka saldinātie jogurti, saldie sieriņi, biezpiena masa
un citi rūpnieciski ražotie piena deserti satur ļoti daudz
pievienotā cukura.
Ieteiktu kefīru vai sulu bērnam dot launagā, nevis pusdienās kopā
ar daudziem citiem ēdieniem, jo tādējādi vienā ēdienreizē mazais
apēd daudz vairāk, nekā nepieciešams, un rezultātā izstiepj mazo
kuņģīti. Daudz vērtīgāk būs, ja bērns apēdīs augli, nevis izdzers
augļa sulu, jo sula satur ļoti daudz cukura, piemēram, 250
mililitri apelsīnu sulas satur 25 gramus jeb 5 tējkarotes cukura.
1–3 gadus veciem bērniem var dot īpaši maziem bērniem izstrādātos
piena dzērienus, piemēram, “Aptamil3 Kindermilch”, kas satur bērna
vecumam atbilstošas olbaltumvielas, kā arī nodrošina strauji augošo
organismu ar citām svarīgākajām uzturvielām. Jāatceras – nav
aizliegtu produktu, bet viss jāēd ar mēru.
Grētas Eglienas (2 gadi un 2 mēneši) ēdienkartē ir pat
avokado
Mamma un Latvijas Nacionālā teātra
aktrise Dita Lūriņa stāsta, ka mazā Grēta ir īsta gardēde. “Viņai
ļoti garšo kaperi, melnās un zaļās olīvas, avokado un daudzi citi
produkti, ko bērni nereti uzlūko ar aizdomām. Tāda Dieva dāvana
mums, vecākiem, laikam dota atslodzei, jo vecākais bērns Ernests ir
pilnīgs pretstats. Man “jāstāv uz galvas” un “jāmet salto uz
priekšu un atpakaļ”, lai dēls apēstu kaut ko, kas, manuprāt, būtu
saucams par ēdienu,” stāsta Dita Lūriņa un piebilst: “Grēta
joprojām dzer mammas pienu, cik vien kārojas. Protams, kad
skrienošā mamma ir mājās, tad brokastīs viņa parasti tikai
paniekojas, jo pret rītu “guziņa” ir kārtīgi piepildīta ar mammas
pienu.”
DIENAS ĒDIENKARTE
Brokastis
- Grēta “niekojas” ar mazajiem tomātiņiem un ceptu olu no mammas brokastu šķīvja.
- Baltais “BioLakto”, kas ir pats iecienītākais dzēriens un pieejams katrā ēdienreizē.
Pusdienas
- Tās ieturam pirms diendusas. Šodien ēdienkartē dārzeņu zupa ar vistas gaļu.
Launags
- Pēc gulēšanas rabarberu ķīselis un debesmannā.
- Vakarā dodamies pastaigā un līdzi ņemam uzkodas mazam piknikam. Parasti tā ir “Lāču burkānmaize”, ābols un pēdējā laikā iecienītas ir arī vārītas brūnās pupiņas.
Vakariņas
- Pēc vakara pastaigas griķi ar krējumu, vārīta gaļa un svaigi gurķi.
Naksniņas
- Pirms vakara miedziņa biezpiens un maize.
Šajā laikā starp ēdienreizēm Grēta arī ēd daudz zemeņu, savukārt
īpašie našķi, kas tiek izsniegti regulāri, bet ne bieži, ir “Haribo
lācīši” un pa retam gabaliņš “Hematogena”.
“Jāatzīstas – ja Grēta dzīvojas visu dienu ar aukli, tad ēdienkarte
ir daudz veselīgāka nekā tad, ja mājās ir vecāki un lielais brālis.
Jo tad netiek liegti ne cīsiņi, ne daži čipsi, ne frī kartupeļi, ne
arī saldējums. Sirdi mierinām ar domu, ka desas pērkam, pievēršot
uzmanību sastāvam, un saldējums ir Rāmkalnu,” atklāj mamma Dita
Lūriņa.
Uztura speciālistes Olgas Ļubinas komentārs: “Starp
ēdienreizēm nepieciešama 3–4 stundu pauze.”
Ļoti iepriecina fakts, ka Grēta ēd daudzveidīgi un labprāt izmēģina
jaunus produktus, jaunas garšas – olīvas, kaperi un avokado tiešām
ir bērnam neraksturīga izvēle. Divas lietas, kam jāpievērš
uzmanība, – sāls un tauku daudzums. Olīvas un avokado satur
nepiesātinātās taukskābes (omega 9 un omega 6), ko mēs pārsvarā
uzņemam pārāk maz. Tās mūsu organisms izmanto, lai uzlabotu sirds
un asinsvadu sistēmas veselību, stiprinātu organisma imunitāti,
uzlabotu ādas stāvokli. Tās veicina bērna normālu augšanu un
attīstību. Dienas ieteicamā deva nedrīkst pārsniegt 30–35% no
uzņemtā kopējā kaloriju daudzuma jeb 45 grami tauku dienā. Runājot
par tādiem produktiem kā olīvas un kaperi, jāatceras, ka 1–3 gadus
veciem bērniem sāls dienas deva ir 1,63 grami. Tas ir ļoti maz, bet
sālītas olīvas satur 5 gramus sāls uz 100 gramiem. Ja vēl pieskaita
sāls daudzumu, ko pievieno pamatēdienam, sāls dienas laikā tiks
uzņemts par daudz.
Vēl gribas atgādināt, ka dienā mazam bērnam vajadzētu būt trim
pamata ēdienreizēm un divām uzkodām. Bērna gremošanas traktam
nepieciešams pilnvērtīgi sagremot apēsto ēdienu un nedaudz arī
atpūsties. Ir jābūt 3–4 stundām starp ēdienreizēm, kad bērns
nesaņem nekādas uzturvielas, arī ogas, augļus, dārzeņus, jogurtu
vai suluAnchor. Ja bērns iecienījis vārītas pupiņas, nevajadzētu
tās piedāvāt vakarā, lai nenoslogotu gremošanas traktu.
Mazs bērns ģimenē ir labs iemesls pārskatīt ģimenes ēdienkarti
un iespēju robežās izvairīties no minētajiem našķiem – čipsiem, frī
kartupeļiem utt. Kas attiecas uz čipsiem un pārējām ātrajām uzkodām
no veikaliem un kafejnīcām, tad šeit uztura speciālisti ir ļoti
neiecietīgi. Tādiem produktiem nav jābūt nedz bērna, nedz arī
pieaugušā ēdienkartē. Ja šādu ēdienu ļoti kārojas, tos var
pagatavot mājās no īstiem kartupeļiem vai citiem dārzeņiem: bietēm,
brokoļiem, kāļiem, gatavošanas laikā izmantojot kvalitatīvu eļļu,
nepievienojot garšas pastiprinātājus, konservantus un citas
pārtikas piedevas. Šādas uzkodas uzturā var lietot arī bērns.