RSU pētījums atklāj: vairāk D vitamīna – veselāka sirds
Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studenti kopā ar Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Sirds ķirurģijas centra ārstiem jau gadu veic pētījumu, kurā tiek meklēta saistība starp D vitamīnu un pacientu atlabšanu pēc sirds operācijām.
Pirmie secinājumi atklāj pārsteidzošas sakarības, kuras norāda, ka augstāks D vitamīna līmenis organismā var sniegt zināmas priekšrocības atveseļošanās gaitā. Tā kā šī joma pagaidām ir maz izzināta, nākotnē iespējami interesanti pavērsieni sirds slimību ārstēšanā.
Pētījuma ietvaros tika apkopoti dati par pacientiem, kuriem
veikta sirds operācija mākslīgās asinsrites apstākļos – šīs
operācijas ir vienas no sarežģītākajām ķirurģiskajām operācijām,
kad sirds un plaušu darbība tiek apturēta un dzīvības
funkcijas nodrošina mākslīgās asinsrites aparāts. Pacientiem
tiek noteikts D vitamīna līmenis pirms un pēc operācijas, kā arī
novērtēti vairāki rādītāji, kas raksturo pacienta stāvokli pēc
ķirurģiskās ārstēšanas.
D vitamīna nepietiekamība pasaulē ir ļoti izplatīta. Tā
konstatējama aptuveni 50 % planētas iedzīvotāju, taču Latvijā
šis skaitlis ir vēl dramatiskāks – virs 80 %. Līdz šim
visplašāk pazīstamās D vitamīna nepietiekamības radītās sekas
tika saistītas ar rahītu un osteoporozi, taču zināšanas par
citām iespējamajām sekām mūsdienās pamazām paplašinās. Tā kā
D vitamīna receptori ir gandrīz ikvienā organisma šūnā, ticama
ir tā ietekme uz daudziem procesiem cilvēka organismā, kas
līdz šim vēl nav pat apzināta. Pēdējo gadu laikā D vitamīna
pētniecība medicīnā kļuvusi teju vai par “modes lietu”. Taču
netrūkst arī skeptiķu, kas šo tendenci uzskata par
pārspīlētu.
Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studenti kopā ar Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Sirds ķirurģijas centra ārstiem jau gadu veic pētījumu, kurā tiek meklēta saistība starp D vitamīnu un pacientu atlabšanu pēc sirds operācijām.
D vitamīna analīžu rezultāti ataino tipiskus Latvijas iedzīvotāju rādītājus – vairāk nekā 80 % pacientu ir D vitamīna nepietiekamība
Viens no pētījuma autoriem, RSU sirds ķirurģijas rezidents
Kristiāns Meidrops atzīst: “Kad kopā ar studenti no Zviedrijas
uzsākām šo darbu, arī es biju visai skeptiski
noskaņots, taču pēc pirmajiem rezultātiem manas domas ir
mainījušās. Līdz šim iegūtie dati apliecina ticamu saikni
starp D vitamīna līmeni organismā un atsevišķiem sirds
veselības rādītājiem. Pacientiem ar zemāku D
vitamīna līmeni tika novērota izteiktāka sirds
mazspēja un pēc operācijas biežāk bija jālieto
sirds darbību uzlabojoši medikamenti.” Pētījums arī
apstiprinājis faktu, ka operācijās pielietotā mākslīgā
asinsrite vidēji par ceturto daļu samazina D vitamīna līmeni
asinīs. Tas skaidrojams gan ar asins atšķaidīšanu
šajā procesā, gan arī ar vides maiņas ietekmi uz asins
sastāvu.
Pētījumā apsekoto pacientu D vitamīna analīžu rezultāti ataino
tipiskus Latvijas iedzīvotāju rādītājus – vairāk nekā 80 %
pacientu ir D vitamīna nepietiekamība (< 30 ng/ml), turklāt
no tiem, kam šis rādītājs tika konstatēts normas robežās, vien
dažiem tas bija optimālajā līmenī (45-55 ng/ml). Interesanti,
ka pētījumā iekļautajām sievietēm D vitamīna rādītāji ir
nedaudz augstāki nekā vīriešiem.
RSU pētnieku secinājumus vēl interesantākus vērš kāds cits –
Lielbritānijā, Līdsas Universitātē veikts pētījums, kurā
pārsteidzoši tika konstatēts, ka pēc gadu ilgas papildu D
vitamīna uzņemšanas sirds mazspējas pacientiem ievērojami
uzlabojās sirds spēja sūknēt asinis. Abos pētījumos konstatētā
D vitamīna ietekme uz sirds veselību rosina uz turpmāku izpēti,
kas, iespējams, nākotnē ļaus sirds slimības ārstēt lētāk un
efektīvāk.
Arī dr. K. Meidrops uzsver nepieciešamību turpināt iesākto:
“Pagaidām nav izdevies pārliecinoši pierādīt saikni starp D
vitamīna līmeni un pacientiem stacionārā
konstatētajām komplikācijām pēc sirds operācijas. Šāda
tendence iezīmējas, taču nedaudz pietrūkst līdz statistiski
ticamai korelācijai. Tādēļ turpinām apkopot informāciju par lielāku
pacientu skaitu, lai varētu pārliecināties par rezultātiem.
Vēlamies arī sīkāk izdalīt dažādas komplikācijas un analizēt
kontekstā ar D vitamīna rādītājiem. Esam ieplānojuši pievērst
lielāku uzmanību pacientiem, kuriem šī vitamīna līmenis ir
īpaši zems (zem 10 ng/ml), jo tādu mūsu pētījumā bija visai
daudz. Interesanti būtu arī izpētīt D vitamīna ietekmi uz
kardioķirurģijas pacientu veselības stāvokli ilgtermiņā, jo
pašlaik mēs veicam šo novērtējumu tikai par salīdzinoši
neilgu stacionārā pavadīto laiku.”
D vitamīns pazīstams kā “saules vitamīns”. Par spīti nosaukumam tas drīzāk gan ir hormons, ko sintezē cilvēka organisms, ādai nonākot saskarē ar saules ultravioleto starojumu. Neliela daļa nepieciešamā D vitamīna tiek uzņemta arī ar pārtiku (treknas zivis, olas dzeltenums), taču saules ietekme uz D vitamīna līmeni ir nesalīdzināmi lielāka. Lai gan ražīgākais un dabiskākais veids D vitamīna rezervju papildināšanai ir sauļošanās, tomēr jāatceras, ka vienlaicīgi tā paaugstina ādas vēža risku, tāpēc ir svarīgi šajā ziņā ievērot piesardzību un mērenību, kā arī uzticēties ārstu ieteikumiem.