Vasaras ballītes un alkohols. Populāri mīti par alkohola lietošanu
Vasara nāk ar mūzikas festivāliem, atvaļinājumiem un trakulīgām ballītēm. Lai gaidītā atpūta neliktu vilties, ir labi zināt dažas vienkāršas patiesības par atbildīgu alkohola lietošanu.
„Vislabākais padoms ir viens - ja vispār lieto, tad tikai ar mēru, vienlaikus dzerot arī daudz ūdens,” atgādina Dāvis Vītols, Latvijas Alkohola nozares asociācijas (LANA) izpilddirektors. Viņš atgādina par dažiem joprojām izplatītiem mītiem saistībā ar alkohola lietošanu, kurus vērts kliedēt šajā vasarā, ja negribas iedzīvoties veselības problēmās.
Mīts. Ja pirms ballītes ēdīšu daudz un sātīgi, varēšu
iedzert vairāk.
Patiesībā - kaut gan ēšana pirms alkohola lietošanas palīdz
kontrolēt to, cik ātri alus, vīns vai kokteiļi nonāk asinīs, sātīga
maltīte nekādi nepasargās no pārmērīgas dzeršanas sekām. Jā, tā ir
taisnība, ka pārtikas produkti ar augstu tauku saturu palēnina
alkohola uzsūkšanos organismā, taču tas notiek tāpēc, ka ēšanas
laikā tiek noslēgts vārsts starp kuņģi un zarnām, kurās alkohols
uzsūcas ātrāk. Jāatceras, ka beigu beigās pilnīgi viss izdzertais
alkohols, ir ēsts vai nav, tāpat nonāk asinīs, un ķermeņa spēja
pārstrādāt konkrētu alkohola daudzumu no apēstā ēdiena daudzuma
nemainās. Vidēji cilvēks spēj pārstrādāt 10-12g alkohola stundā,
kas atbilst vienam standarta dzērienam: 280–330 ml alus, 150–180 ml
šampanieša, 30–40 ml viskija vai stipra spirtotā dzēriena, 60–80 ml
liķiera un 100–120 ml sarkanvīna. Jāatceras, ka alkohola saturs
dzērienos ir atkarīgs no dzērienu stipruma un tilpuma, un dažādiem
dzērieniem tas ievērojami atšķiras.
Viss izdzertais alkohols, ir ēsts vai nav, tāpat nonāk asinīs, un ķermeņa spēja pārstrādāt konkrētu alkohola daudzumu no apēstā ēdiena daudzuma nemainās.
Mīts. Ja pēc alkohola lietošanas dzeršu daudz kafijas,
ātrāk atgūšos un būšu „skaidrā”.
Patiesībā - lai gan kafijas sastāvā esošais kofeīns tiešām
uzmundrina, tas nekādi nemaina alkohola iedarbību uz cilvēka
koordināciju, reakcijas ātrumu un spriestspēju. Laiks, kas ir
nepieciešams, lai organisms atbrīvotos no izdzertā alkohola
daudzuma, kafijas ietekmē absolūti nemainās. Ja tiek dzerts
pārmērīgi, arī daudzas stundas pēc tam, kad alkohola lietošana tiek
pārtraukta, organisms joprojām var saturēt ievērojamu alkohola
daudzumu, un kafijas spēkos nav to samazināt. Labāks padoms ir
dzert nevis litriem kafiju, bet dzert ar mēru un vienlaikus uzņemt
daudz ūdens. Tas pasargās no alkohola izraisītas organisma
atūdeņošanās un paģiru simptomiem nākamajā rītā – galvassāpēm,
sliktas dūšas. Ūdens ir labākā izvēle, jo palēnina noreibšanu un
palīdz vieglāk izvadīt no organisma alkoholu, samazinot tā
koncentrāciju asinīs.
Alkohols pat mazās devās mazina koncentrēšanās spēju, palielina nogurumu un rada miegainību.
Mīts. Enerģijas dzērienu lietošana vienlaikus ar
alkoholu mazina grādīgo dzērienu ietekmi.
Patiesībā - alkohols pat mazās devās mazina koncentrēšanās spēju,
palielina nogurumu un rada miegainību, tāpēc jaunieši nereti meklē
veidus, kā to mazināt, tostarp lietojot enerģijas dzērienus. Kaut
gan to sastāvā ir kofeīns un citi stimulējoši līdzekļi, kas
samazina miegainību, gluži tāpat kā kafija, šie dzērieni nekādi
nemaina to, kā alkohols ietekmē cilvēka organismu. Ja tiek dzerts
pārmērīgi, jārēķinās ar nepatīkamām sekām.
Mīts. Tā sauktais „vieglais” alkohols ir labāka
izvēle, jo neļauj noreibt.
Patiesībā - arī jauniešu vidū populārie kokteiļi, sidrs un
citi šķietami „vieglie” dzērieni satur alkoholu, un, uzņemot
tos lielos daudzumos, sekas ir tādas pašas, kā lietojot kādu no
dzērieniem ar augstāku alkohola saturu mazākos apjomos. Piemēram,
0,5 litri alus ir līdzvērtīgi aptuveni 60 gramiem degvīna. Tāpēc
galvenais padoms ir viens - zināt savu mēru un jebkuru alkoholisko
dzērienu lietot apdomīgi, vislabāk vienlaikus dzerot arī daudz tīra
ūdens.