Izkust vai sasalt: kā nesaslimt vasarā
Sāpošs kakls, klepus un iesnas var piemeklēt jebkurā gadalaikā, bet vasarā tam mēdz būt specifiski cēloņi. Saaukstēšanos galvenokārt veicina straujas temperatūras svārstības. Taču veselībai par labu nenāk arī pārāk liels karstums. Kā rast līdzsvaru un justies labi mainīgos apstākļos?
“Gaisa kondicionētāji, karsts laiks kombinācijā ar aukstu ūdeni
vai labi atdzesētu gaisu telpās, pārāk liels karstums, caurvēji –
vasarā ir gana daudz veidu, kā iedzīvoties dažādās veselības
problēmās. Ja gadījies saslimt, tas var būt vēl nepatīkamāk nekā
ziemā – aizlikts deguns 30 grādu karstumā, jāatsakās no tādiem
vasaras priekiem kā peldes un saldējums... Tomēr zināmi profilakses
pasākumi no tā var pasargāt,” mierina “Euroaptiekas” farmaceite
Ieva Zvagule.
Gaisa kondicionētājs – atvēsināšanai, nevis
saldēšanai
Daudziem no mums biroji un arī dzīvesvietas ir aprīkotas ar gaisa
kondicionētājiem. Kad ārā termometra stabiņš pakāpjas virs +25
grādiem, ir ļoti patīkami uzturēties komfortabli vēsās telpās.
Diemžēl daudzi zina arī šo ērtību blaknes – sāpošu kaklu, klepu,
iesnas, iekaisušus nervus un savilktus muskuļus. Galvenie cēloņi –
pārāk liels temperatūras kontrasts telpās un ārā, kā arī nepareizs
kondicionētāja regulējums un novietojums. Telpas atvēsināšana nav
tas pats, kas ledaina gaisa pūšana virsū cilvēkam, kurš atrodas
telpā.
Sevišķi liels risks pastāv biroju darbiniekiem, kuri ilgstoši
atrodas nekustīgā pozā tieši kondicionētāja ceļā vai kuru
darbavietas iekārtotas tā, ka daļa cilvēka ķermeņa atrodas vēsā
gaisa plūsmā, daļa – ārpus tās. Kondicionētājs gaisu vairāk
atdzesēs arī tad, ja karstā laikā būs atvērti logi. Šādas krasas
temperatūras svārstības organismam nav labvēlīgas. Tas pats sakāms
par automašīnām un sabiedrisko transportu ar kondicionētu gaisu.
“Optimāla salona temperatūra ir apmēram četrus piecus grādus zemāka
par āra temperatūru, telpās šai starpībai nevajadzētu pārsniegt 7
grādus. Turklāt jāatceras savu ierīci laiku pa laikam arī iztīrīt,
lai novērstu sēnīšu, alerģijas izraisošu vielu un vīrusu
uzkrāšanos,” atgādina Ieva Zvagule.
Sildīties, bet nepārkarst
Saules peldes ir patīkamas un veselīgas, tās apgādā cilvēku ar D
vitamīnu un enerģijas lādiņu. Tomēr vasaras tveicē ilgstoša
atrašanās saulē vai pārkaršana telpās var būt ļoti kaitīga.
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests ik vasaru slimnīcās
nogādā desmitiem un simtiem pārkarsušu cilvēku. Ķermeņa pārkaršana
var izraisīt smagus veselības traucējumus, saasināt hroniskas
slimības un apdraudēt dzīvību. Arī viens no biežākajiem noslīkšanas
iemesliem ir pārkaršana – metoties aukstā ūdenī, strauji mainās
ķermeņa temperatūra, kas var izraisīt muskuļu krampjus vai
sirdsdarbības un asinsrites traucējumus.
Vasaras dienas vidus svelmi labāk pārlaist ēnā vai atvēsinātās
telpās, izvairoties no ilgstošas un fiziskas piepūles, uzņemt
pietiekami daudz šķidruma, negaidot slāpju sajūtu, ik pa laikam
iedzert arī minerālūdeni vai augļu sulu, lai atjaunotu svīstot
izjaukto mikroelementu līdzsvaru, un atteikties no organisma
atūdeņošanos veicinošiem dzērieniem – alkohola, kafijas un stipras
tējas. Ja tomēr cilvēks pārkarsis, Ieva Zvagule aicina sniegt pirmo
palīdzību, cietušo atvēsinot – novietojot ēnā vai labi izvēdinātā
telpā, dodot lēnām un nelieliem malkiem padzerties vēsu
minerālūdeni vai sālsūdeni un palīdzot cilvēkam ar vēsām kompresēm
vai ietīšanu aukstā dvielī vai palagā. Pēc tam vēlams konsultēties
ar ārstu.
Gards, bet viltīgs
Viena no gardākajām vasaras uzkodām ir saldējums. Tas lieliski
atvēsina, taču jāpatur prātā – saldējums ir našķis un nevar aizstāt
pilnvērtīgu uzturu. Pārāk liels saldējuma patēriņš var pat kaitēt
veselībai. Rūpnieciski ražots saldējums ir barojošs kārums, kurš ne
vienmēr satur dabīgas vielas. Jāpievērš uzmanība gan tā derīguma
termiņam, gan sastāvam – labāk izvēlēties saldējumu bez
pievienotiem augu taukiem. Saldējums ir kalcija, A un D vitamīna
avots, taču tajā ir arī daudz cukura. Tāpēc dienā ieteicams apēst
ne vairāk par vienu saldējumu. “Ja piekopjat mazkustīgu
dzīvesveidu, labāk no saldējuma atturēties un panašķēties tikai
reizēm,” atzīst Ieva Zvagule. “Protams, ir reizes, kad ārsts jums
pat ieteiks lietot saldējumu uzturā – piemēram, ja izrauts zobs un
nepieciešams mazināt tūsku. Toties temperatūras pazemināšanai
saldējums nederēs. Ēdot saldējumu, ir vērts padomāt arī par zobu
labsajūtu – zobiem nepatiks, ja kodīsiet saldējumu lieliem gabaliem
un vēl piedzersiet kādu karstu dzērienu. Arī kaklam saldējuma ēšana
ātri un negausīgi var nepatikt.”
Vasaras aptieciņa
Saaukstēšanās caurvējā vai pēc peldes aukstā ūdenī, dažādas
traumas, kas gūtas aktīvajā atpūtā, basu kāju mikrotraumas un
iekaisumi – tie visi bez jau iepriekš minētajiem ir vasaras prieku
nepatīkamie blakusefekti. Taču tas nenozīmē, ka jāatsakās no
pilnvērtīgas vasaras baudīšanas. Ieva Zvagule uzsver: sauļošanās,
norūdīšanās, kustības svaigā gaisā – tas viss ir vajadzīgs un
sagatavo mūs garajiem rudens un ziemas mēnešiem. Taču kā visas
lietas, arī šīs jādara prātīgi un ar mēru, sevišķi sargājot
seniorus, mazus bērnus un hroniski slimus cilvēkus, kuriem
pārmērīgs karstums vai strauja atdzišana ir sevišķi kaitīga. Pa
rokai turot plāksterus un kādu dezinfekcijas līdzekli, dzerot gana
daudz ūdens, uzliekot cepuri, uzturoties saulē, uzvelkot jaku pārāk
vēsās telpās un peldoties ar apdomu, vasaras pēdējam mēnesim
vajadzētu sagādāt tikai prieku.