Prieks garšas kārpiņām un veselībai. Garšaugi, ko sarūpēt, lai ziemā neslimotu
Dažāda veida garšvielas un garšaugi maltīti padara ne vien baudāmāku, bet arī veselīgāku. Piemērotu un veselībai labvēlīgu garšvielu buķete ēdienam sniedz piesātinātāku garšu, kā arī uzlabo cilvēka veselību, tādēļ garšaugu dažādība maltītē ir ieteicama.
Augusts ir pilnbriedā un vēl var pagūt nodrošināt sevi un
tuviniekus ar garšaugu ziemas krājumiem. Kādas garšvielas vēlams
pievienot ēdienam, lai pasargātu sevi no slimībām un uzturētu labu
veselību, skaidro farmaceite Alīna Fleišmane.
Cīnās ar iekaisumiem un samazina sirds un asinsvadu
slimību risku
Garšvielu burvība slēpjas ne vien tajā, ka to piesātinātā garša
nomāc vēlmi pēc tādiem kaitīgajiem garšas pastiprinātājiem kā sāls,
cukurs, papildu taukvielas, bet arī to spēja uzlabot veselību.
Garšaugi ražo bioloģiski aktīvas vielas, kas palīdz samazināt,
piemēram, sirds un asinsvadu slimību risku. Vērtīgi garšaugi ir gan
Latvijā pieejamie, gan arī ārzemēs augušie, kurus klimata dēļ
Latvijā izaudzēt ir grūti vai pat neiespējami.
Top 5 vērtīgākie garšaugi Tavai veselībai
Gadījumā, ja ar garšvielu pievienošanu ēdienam esi “uz jūs”, to
ieteicams sākt darīt pamazām, jo garšaugi arī mazās devās uzlabo
veselību. Noteikti ir vērts ieguldīt laiku un piemeklēt garšaugus
un to salikumus, kas visvairāk apmierina tavas garšas kārpiņas.
Ķiploks veselīga dzīvesveida piekritējiem ir
ieteicams kā ikdienā lietojams garšaugs. Ķiplokā esošie sēra
savienojumi pasargā organismu no smago metālu kaitīgās iedarbības
uz veselību. Tāpat arī ķiploks mazina dažādu toksisko saslimšanu
sekas, piemēram, galvassāpes un paaugstinātu asinsspiedienu. Dienā
būtu ieteicams apēst vienu līdz divas ķiploka daiviņas.
Čili pipari gan svaigā un sausā, gan arī
pulverveidā jebkuram ēdienam sniedz izteiktāku garšu. Ja esi
pikanta un pat asa ēdiena cienītājs, nedaudz mazāk nekā pusi
tējkarotes (aptuveni 1 – 1,5 gramus) čili piparu ir vērts pievienot
ēdienam ikdienā, jo tajā ir vitamīns B6, kas palīdz uzlabot
vielmaiņu, savukārt vitamīns K1 rūpējas par veseliem kauliem un
veiksmīgu nieru darbību.
Rozmarīns ir izteikti aromātisks garšaugs, kas ir
bagātināts ar antioksidantiem un tas palīdz novērst organisma šūnu
bojāšanos. Rozmarīna eļļa veicina matu augšanu, kā arī palēnina
matu sirmošanas procesu. Savukārt rozmarīnā esošā karnozīnskābe
palīdz mazināt stresu un aizsargā nervu sistēmu kopumā. Ikdienā
ieteicams uzņemt 4 – 6 gramus (nedaudz vairāk kā vienu
tējkaroti) rozmarīna.
Kardamons ir saldeni ass garšaugs, kas bieži vien
sastopams ķirbju garšvielu mikslī. Lai gan tā nav vietējā
garšviela, tas ir ļoti vērtīgs. Kardamons lieti noder vēdersāpju
remdēšanai, kā arī tas spēj mazināt iekaisuma radītās sekas. Šis
garšaugs jo īpaši ieteicams cilvēkiem, kuri cieš no paaugstināta
asinsspiediena, jo kardamonam piemīt īpašības, kas spēj to
pazemināt. Kardamons ir bagātināts ar vērtīgiem minerāliem –
magniju un cinku. Šie minerāli nepieciešami tiem cilvēkiem, kuri
ikdienā nodarbojas ar sportiskām aktivitātēm. Magnijs un cinks
palīdz arī novērst sirds saslimšanas riskus. Vislabāk šo garšaugu
uzņemt dabīgā veidā, tomēr, ja tas nav iespējams, talkā nāks
aptiekā pieejamie uztura bagātinātāji un citi produkti, kas to
satur – piemēram, ēteriskās eļļas, šampūni, gēli,
kapsulas.
Kanēlis ir bagātīgs antioksidantu avots, kas palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem – aktīvām molekulām, kas ievērojami paātrina ādas novecošanos. Tas līdzīgi kā kardamons, nav vietējās izcelsmes, taču tam piemīt virkne veselību uzlabojošu īpašību. Viena no kanēļa labajām īpašībām ir tā saldā garša, zemais kaloriju daudzums, tāpēc ikdienā ēdiena garšu noteikti ir vērts papildināt ar vienu tējkaroti kanēļa. Kanēli ieteicams lietot diabēta slimniekiem, jo tas bloķē konkrētus enzīmus – alanīnus, kas ļauj glikozei (cukuram) nokļūt asinīs. Pēc maltītes ar augstu cukura līmeni, kanēlis cīnās, lai cukurs nenokļūtu asinsritē.