Dzīvesveida faktori, kas samazina iespēju saslimt ar vēzi
Ikviens no mums pazīst kādu vēža pacientu vai, ļaunākajā gadījumā ar šo diagnozi saskāries arī pats. Reizēm šķiet, ka mūsdienās vēzis kļūst arvien agresīvāks, viltīgāks un neizbēgamāks. Tomēr lielā mērā slimības attīstību var noteikt arī mūsu dzīvesveids un izvēles.
Par to stāsta rezidente onkoloģijā–ķīmijterapijā Ļubova
Blumberga.
Kuri dzīvesveida faktori ir svarīgākie onkoloģisko
slimību profilaksē?
Vienu atsevišķu faktoru nevaram izdalīt – tas būs gan uzturs, gan
fiziskās aktivitātes, gan ieradumi kopā. Vēzis ir multifaktoriāla
saslimšana, respektīvi, tā rodas no daudziem faktoriem. Ja
ievērosim pareizu dzīvesveidu un ēdīsim pareizi, tas vēl nenozīmē,
ka nekad nesaslimsim. Te jāņem vērā gan ģenētiskie faktori, gan
dzīves laikā uzkrātās mutācijas – ar gadiem onkoloģisko saslimšanu
risks pieaug. Piemēram, daudziem vīriešiem krietni gados jau būs
predispozīcija prostatas vēzim. Paši nevaram ietekmēt arī vidi,
gaisa kvalitāti un radiāciju, tāpat arī mūs ietekmē vīrusi –
piemēram, dzemdes kakla vēzi izraisa cilvēka papilomas vīruss.
Tomēr daļēji vēža risku iespējams mazināt.
Ar uzturu vislabāk var mazināt resnās zarnas un kuņģa-zarnu
trakta vēža saslimstību. Daļā gadījumu dzīvesveidam ir ietekme arī
uz krūts vēzi. Protams, plaušu vēža risku vistiešākajā veidā mazina
nesmēķēšana. Arī alkohols ir kaitīgs faktors, un, ja runājam tieši
par onkoloģisko slimību profilaksi, tad alkoholu būtu jāizslēdz no
savas dzīves vispār. Ultravioletais starojums ir viens no būtiskiem
riska faktoriem, kurš var izraisīt melanomu, tāpēc arī no tā lielās
devās būtu jāizvairās. Visvairāk jāuzmanās cilvēkiem ar 1. un 2.
ādas fototipu – tiem, kam ir gaiša āda un mati. Viņiem vislabāk
būtu doties ārpus mājas, sargājot sevi ar SPF krēmu. Arī ziemā, ja
laiks ir saulains.
Taču kā ar D vitamīnu? Nesen publicēti pētījumi, ka D
vitamīns pasargā no vairākiem vēžiem. Kā to
sabalansēt?
Mūsu platuma grādos vispār rudens periodā būtu labi lietot D
vitamīna pilienus vai tabletes. Protams, SPF krēms nav jālieto
katru minūti – nelielos daudzumos uzturēties saules gaismā bez
aizsardzības var, un tad arī D vitamīnam būs iespēja izstrādāties.
Galvenais, ievērot mērenību un piesardzību.
Runājot par uzturu, kādi principi būtu noteikti
jāievēro, lai maksimāli attālinātu vēža risku?
Latviešiem šis ir sāpīgs jautājums, jo mums ļoti garšo gaļa. Tomēr
zinātnieki pierādījuši, ka liels sarkanās gaļas patēriņš veicina
zarnu vēža risku. To nevajadzētu izslēgt pavisam, taču nedēļas deva
būtu jāierobežo līdz aptuveni 500 gramiem pagatavotas gaļas. Tāpat
jāēd šķiedrvielas – augļi, dārzeņi, brūnie rīsi un nerafinēti
graudaugu produkti. Starp citu, gatavas šķiedrvielas var nopirkt
arī aptiekās, taču nezinu, vai kāds tās tur patiešām arī pērk. Ja
vēlamies šķirot dārzeņus, tad veselīgāki būs tie, kas satur mazāk
cietes – krustziežu dzimtas augi, zaļie lapu dārzeņi, kā arī
pākšaugi, kas satur daudz olbaltumvielu un palīdz daļēji aizstāt
gaļu. Ļoti svarīgi ir dzert ūdeni. Arī ar to mums visiem ir, kā ir,
tomēr tīrs ūdens ir ļoti svarīgs veselībai kopumā, ne tikai
onkoloģisko slimību profilaksei.
Tomēr zinātnieki pierādījuši, ka liels sarkanās gaļas patēriņš veicina zarnu vēža risku. To nevajadzētu izslēgt pavisam, taču nedēļas deva būtu jāierobežo līdz aptuveni 500 gramiem pagatavotas gaļas.
Visvairāk vajadzētu izvairīties no ātrajiem ēdieniem un tukšām kalorijām, kas veicina svara pieaugumu – arī liekais svars un aptaukošanās ir viens no lielākajiem vēža riska faktoriem. Te sevišķi bīstami ir viscerālie tauki jeb tie, kas nogulsnējas vēdera rajonā, jo šie tauki ir hormonāli aktīvi un rada labvēlīgu fonu noteiktiem vēža veidiem.
Atgriežoties pie jautājuma par gaļu – būtu vērtīgi izvēlēties
liesāku gaļu un ēst to tvaicētu vai vārītu, nevis ceptu eļļā,
kūpinātu vai grilētu. Pavisam izslēdzami būtu gaļas izstrādājumi,
jo šajos produktos vērtīgu uzturvielu vairs nav nemaz, palicis
tikai sāls, tauki un citi sliktumi. Arī sāli vajadzētu lietot
mazāk, nekā pie mums ierasts.
Vai tad arī sāls veicina vēža attīstību?
Ir aizdomas, ka augsts sāls patēriņš tiek asociēts ar augstāku
kuņģa vēža saslimstību. Protams, sāls veicina arī sirds-asinsvadu
slimību risku, un no liela sāls daudzuma ir vienas vienīgas
nepatikšanas.
Kā ar citiem faktoriem? Piemēram, psihoemocionālie
faktori? Stress?
Tas, protams, ir viens no slimību veicinošiem faktoriem. Tiesa,
visi saka, ka jāizvairās no stresa, tomēr neviens nezina, kā to
izdarīt – stress parasti ir diezgan neizbēgams. Mēs nevaram
paredzēt, kas ar mums notiks.
Un fiziskās aktivitātes? Cik nepieciešamas ir
tās?
Pētījumos pierādīts, ka slimību, tostarp onkoloģisko saslimšanu,
profilaksei ir nepieciešams būt fiziski aktīvam vismaz 30 minūtes
dienā. Man nav datu par Latvijas situāciju, taču redzēju datus par
Lielbritāniju – tur šo aktivitāšu apjomu īsteno nedaudz vairāk nekā
30 procenti vīriešu un 20 procenti sieviešu. Tas ir ļoti, ļoti maz.
Turklāt tas ir tikai viens no faktoriem, kurš palīdz samazināt
onkoloģisko slimību risku, un arī to pašu mēs neievērojam.
Tomēr sanāk, ka jāievēro ļoti daudz. Vai nav tā, ka
cilvēkiem tāpēc nedaudz nolaižas rokas?
Tā ir, un tāpēc arī reti kurš ievēro visus pareizos faktorus. Tomēr
jāatceras, ka arī ar perfektu dzīvesveidu mēs mazinām vēža
attīstības risku par kādiem 20 procentiem, kas ir ļoti, ļoti daudz.
Taču paliek 80 procenti, kurus nevaram ietekmēt. Tāpēc vienkārši
jācenšas ievērot labos ieteikumus, jāveic vismaz tie skrīningi,
kurus apmaksā valsts, un jāvēro savs ķermenis arī pašam, jo neviens
ārsts jūs nepazīst tik labi, kā sevi pazīstat jūs paši. Pie
mazākajām aizdomām labāk doties pie ārsta pārbaudīties, nevis
atmest ar roku un domāt, ka viss pāries pats. Mums pašiem jābūt
ieinteresētiem savā veselībā, jo neviens cits mūsu vietā to
nedarīs.