Vai veikalā nopirktie augļi un dārzeņi ir jāmazgā ar ziepēm?
Rūpīgai dezinfekcijai ir jāpakļauj ne tikai rokturi, telefoni un zvana pogas pie durvīm, bet arī augļi un dārzeņi, kurus atnesam mājās no veikala vai tirgus. Arī uz augļu un dārzeņu virsmas saglabājas kornonavīruss, kurus ir jānomazgā pirms produktu ēšanas.
Sidnejas Universitātes virusologs, infektologs Timotijs Ņūsoms (Timothy Newsome) brīdina, ka pilnīgi katra virsma ir apdraudējums. Cilvēkiem, kas iepērkas lielveikalos, ir ļoti nopietni jāatteicas pret nopirkto produktu apstrādi mājās.
Tā kā līdz šim veiktie pētījumi atklāj, ka koronvīruss ir spējīgs izdzīvot uz dažādām virsmām pietiekami ilgi, tad šis fakts ir jāņem vērā, arī iepērkot pārtiku, kura nav iepakota. Galvenokārt tie ir svaigi augļi, dārzeņi un ogas. Veikalā tie stāv atvērtās kastēs, kurām garāmejošie pircēji var uzklepot, uzšķaudīt vai vienkārši pieskarties.
Ir zināms, ka koronvīruss iet bojā, ka produkts tiek 10 minūtes mazgāts vismaz 56 °C temperatūrā.
"Mierinājumam varu teikt, ka risks nav ļoti augsts, jo praktiski
vīruss nododas tālāk tikai tad, ja cilvēks ir bijis ilgstošā
kontaktā ar to, bet piesargāties noteikti nebūs par sliktu," saka
virusologs.
Praktiski veikt katra ābola vai avokado testu nebūs iespējams, bet
ikviena virsma, kurai kāds pieskaras, ir potenciāli "lipīga".
Darbiniekiem, kas šobrīd strādā veikalos pie preču izlikšanas,
svarīgi ir ievērot visus drošības pasākumus, valkāt cimdus, ievērot
higiēnas normas.
Pircējiem ieteikts augļus un dārzeņus mazgāt ar ziepēm maksimāli
karstā ūdenī uzreiz pēc to atvešanas mājās, neatstājot to iepirkuma
maisos, cerībā, ka tie uz tiem esošais vīruss pēc kāda laika ies
bojā.
Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore,
Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūta direktore, virusoloģe
Modra Murovska uzsver, ka pagaidām vēl nav zinātnisku
pētījumu par pašlaik aktuālā koronvīrusa noturību un
izplatību. Ir tikai laboratoriski veikti eksperimenti, kas
apliecina, ka šis vīruss ir ar augstu izturību. Piemēram, gripu
izraisošais vīruss uz dažādām virsmām var saglabāties salīdzinoši
īsu laiku (maksikums 48 stundas), bet koronavīruss, kas izraisa
Covid-19, uz gludas virsmas dzīvotspējīgs ir pat 8 dienas. Jo
virsma ir poraināka un nelīdzenāka, jo labāk vīruss tai var
pieķerties un izdzīvot.
Lasi arī: Uz atsevišķām virsmām jaunais koronavīruss spēj
izdzīvot pat dienām ilgi
Tāpēc augļi, ogas un dārzeņi būtu jāizvēlas tikai iepakojumos.
Atnesot mājās, tie no iepakojuma ir jāizņem, bet pats iepakojums
jāizmet. Produktus var inficēt tikai tad, ja uz tiem nokļūst
inficēta cilvēka siekalas.
Pērkot neiepakotu produktu, tas noteikti ir jānomazgā. "Vai ir
jāmazgā ar ziepēm? Domāju, ka nav obligāti. Ir zināms, ka
koronvīruss iet bojā, ka produkts tiek 10 minūtes mazgāts vismaz 56
°C temperatūrā. Vai arī ābols vai cits uzreiz apēdams produkts
tiek notīrīts ar spirta šķīdumu. Tā kā katru ogu, piemēram, katru
vīnogu vai melleni, nomazgāt atsevišķi nevar, tas varētu mazgāt
karstā tekošā ūdenī," iesaka profesore.
Tas viss attiecas uz tiem produktiem, kas tiem iegādāti
tirdzniecības vietās. Vasarā, kad ogas un dārzeņi augs pašu dobēs,
pietiek ar tradicionālo augļu un dārzeņu nomazgāšanu, jo tad uz
tiem dzīvo parazīti.