6 pazīmes, pēc kurām var noteikt labu arbūzu
Arbūzs ir viens no veselīgākajiem vasaras desertiem, kas garšo gan bērniem, gan pieaugušajiem. 92 % no arbūza veido ūdens, tāpēc šis auglis jeb, precīzāk sakot, lielā oga palīdz saglabāt pareizu šķidruma daudzumu organismā.
Tāpat arbūzā ir daudz antioksidantu – A un C vitamīna, kālija, kā arī asinsvadiem vērtīgo aminoskābju. Svarīgi arī, ka arbūzos ir likopēns – viela, kura, kā liecina pētījumi, aizsargā no prostatas vēža.
Kā zināt, kurš no arbūziem ir gards un labi nogatavojies?
- Arbūzam jābūt palielam, taču tam nav jābūt smagam kā akmenim – tā ir pusgatava arbūza pazīme.
- Paspiežot arbūzu ar rokām, tam vajadzētu mazliet iekrakšķēties. Pasitot pa augli ar plaukstu vai dūri, skaņai vajadzētu būt dobjai, skanēt līdzīgi kā bungām.
- Gatava arbūza vidus ir irdens, tāpēc skaņai vajadzētu rezonēt.
- Ārēji tam nevajadzētu būt nekādiem mizas bojājumiem. Mizai vajadzētu būt veselai, bez bojājumiem, jo īpaši – bez puvuma pazīmēm.
- Arbūza kātiņa vietai vajadzētu būt sausai. Ja tā ir zaļa, arbūzs vēl nav gatavs.
- Nebaidies no dzelteniem vai oranžiem plankumiem uz mizas – tā ir pazīme, ka arbūzs augot ir gulējis uz zemes un šajā vietā nav dabūjis saules starus. Ja šis plankums ir balts – tā ir zīme, ka arbūzs vēl nav gatavs.
Arbūza mizas krāsai un svītru spilgtumam nav nekādas nozīmes – tas, tāpat kā arbūza forma, ir atkarīgs no šķirnes.
No portāla www.jauns.lv