Holesterīns jāsāk pārbaudīt jau no 20 gadu vecuma, bet pēc 40 tas jādara obligāti
Ik gadu 29. septembrī tiek atzīmēta Pasaules sirds diena, lai pievērstu uzmanību sirds veselībai un tās riska faktoriem. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, ik gadu tieši dažādas asinsrites sistēmas slimības ir izplatītākais nāves iemesls Latvijā.
Viens no saslimšanu riska faktoriem ir paaugstināts holesterīns, un diemžēl nereti maldīgi tiek uzskatīts, ka tā ir tikai vecāka gadagājuma iedzīvotāju problēma. Patiesībā holesterīna līmenim ieteicams sekot līdzi jau no 20 gadu vecuma, skaidro aptieku tīkla Apotheka farmaceite Anna Kivleniece.
Labais un sliktais holesterīns
Holesterīns ir lipīds jeb taukviela, kas tiek ražota aknās, kā arī
nonāk organismā ar pārtiku. Ar pārnesēju lipoproteīnu palīdzību
holesterīns nokļūst šūnās. Lipoproteīniem ir vairāki veidi, kas
atšķiras pēc blīvuma, izmēra un sastāva. Zema blīvuma lipoproteīnus
dēvē par „slikto” holesterīnu, jo tas mēdz nogulsnēties uz
asinsvadu iekšējām sieniņām, veidojot aterosklerotiskas plātnītes,
kuru dēļ asinis sliktāk apgādā sirdi ar skābekli un barības vielām.
Savukārt par „labo” holesterīnu dēvē augsta blīvuma lipoproteīnus,
kas piedalās šūnu uzbūvē, hormonu un D vitamīna sintēzē, bet aknas
no tā ražo žultsskābes. Tam arī nedaudz ir spēja attīrīt asinsvadus
no zema blīvuma lipoproteīniem.
Cik bieži jāpārbauda holesterīna līmenis
asinīs?
Ieteicams holesterīna līmeni asinīs pārbaudīt jau 20 gadu vecumā,
taču īpaša uzmanība tam jāpievērš pēc 40 gadu vecuma. Augsts
holesterīns ir bīstams smēķētājiem, cukura diabēta slimniekiem un
cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu. Holesterīnu mēdz noteikt
arī bērniem, ja ir aizdomas par ģenētiski pārmantotu slimību ar
paaugstinātu holesterīnu. Ja šādas aizdomas neapstiprinās un
rādītāji ir normā, holesterīna līmeni pirmo reizi jāpārbauda 20
gadu vecumā, bet pēc tam tas jādara regulāri, vismaz reizi piecos
gados.
Holesterīna “norma” katram var atšķirties
Paaugstināts holesterīna līmenis ir viens no faktoriem sirds un
asinsvadu slimību attīstībā – tas var izraisīt sirds išēmisko
slimību jeb koronāro sirds slimību, miokarda infarktu, insultu, kā
arī perifēro asinsvadu saslimšanas. Tas saistīts ar sašaurināto un
nosprostoto asinsvadu nespēju apgādāt sirdi un audus ar skābekli un
barības vielām, kā arī trombu un pangu veidošanos. Kopējais
holesterīna līmenis nedrīkst pārsniegt 5 mmol/l, tomēr šī „norma”
variē atkarībā no vecuma, svara, dzīvesveida, jau esošām
slimībām un veselības stāvokļa. Ja kopējais holesterīns pārsniedz
vēlamos rādītājus, papildus veic lipīdu profila analīzes:
triglicerīdu, ABL un ZBL.
Piedomājot pie uztura, holesterīna līmeni iespējams
samazināt līdz pat 10 %
Holesterīna līmeni var samazināt, mainot savus paradumus un
dzīvesveidu – jācenšas būt fiziski aktīvam, jāseko līdzi ķermeņa
svaram un uzturam. Mainot uzturu, holesterīna līmeni var samazināt
līdz pat 10 %. Jācenšas samazināt treknas gaļas, olu, saldkrējuma
sviesta un citu dzīvnieku tauku lietošanu uzturā, tā vietā
ēdienkartē iekļaujot treknās zivis, olīveļļu, riekstus un avokado.
Jāiekļauj uzturā vairāk pākšaugu – dažādu veidu pupiņas, lēcas,
zirņi, jo tie satur šķiedrvielas, kas veicina holesterīna
izvadīšanos. Arī augļiem un auzu klijām ir spēja izvadīt
holesterīnu, jo tie satur pektīnu.
Omega-3, koenzīms Q10 un citas minerālvielas sirds
veselībai
Omega-3 taukskābes ir ļoti nepieciešamas pilnvērtīgai organisma
darbībai, tās uzlabo arī asinsvadu elastīgumu un samazina
aterosklerozes veidošanās risku, tāpēc svarīgi iekļaut ēdienkartē
zivis vai uztura bagātinātājus ar zivju eļļu. Rūpējoties par sirds
veselību, svarīgi ir savā uzturā iekļaut arī kāliju un magniju, jo
šie minerāli normalizē sirdsdarbību un asinsspiedienu. Kālijs
un magnijs darbojas sinerģiski, tāpēc vēlams tos lietot kopā. Arī
koenzīms Q10 ir svarīga viela sirds un asinsvadu veselībai – tas
nodrošina šūnas ar enerģiju. Novērots, ka cilvēkiem, kas sirgst ar
sirds un asinsvadu slimībām, koenzīma koncentrācija ir pazemināta,
kā arī tā daudzums organismā ar gadiem samazinās, tāpēc svarīgi to
iekļaut ēdienkartē vai izvēlēties uztura bagātinātāju veidā. Augu
fitosteroliem (augos atrodamajām aktīvajām vielām), kas aizvien
tiek iekļauti uztura bagātinātāju sastāvā, piemīt īpašība
normalizēt holesterīna līmeni. Tie pēc struktūras atgādina
holesterīnu, tomēr organismā neuzsūcas un papildus izvada
holesterīnu. Ar fitosteroliem bagāti ir dārzeņi, augļi un ogas.