Oktobrī vācamās saknes zāļu skapītim
Rudens jau klāt, bet tavs zāļu skapītis palicis pustukšs? Vēl vari pagūt ievākt augu saknes un sakneņus, kas lieti noderēs veselības un imunitātes uzturēšanai.
Tieši saknēs augi paglabājuši pašu vērtīgāko, lai pavasarī būtu kur smelties spēku dzīt asnus. Kuras saknītes vākt un ko ar tām darīt, stāsta farmācijas doktore, ārstniecības augu pazinēja profesore Vija Eniņa.
Pazemes augi vēl tikai gatavojas ziemas miegam, tāpēc tos ievāc rudenī, kad virszemes daļa ir nokaltusi vai nodzeltējusi. Sakne ir sava veida kambaris, kur augs visu ziemu uzglabā savas barības vielas, lai pavasarī, kad laiks mosties un dzīt asnus, būtu kur smelties enerģiju. Saknes un sakneņi bagātīgi satur ogļhidrātus jeb cukurus, cieti, dažkārt olbaltumvielas, kādu eļļu un virkni citus labumus. Ja kādreiz gadījies pagaršot vai sasmaržot kādu saknīti, tad zināsi, ka augu pazemes daļas lielākoties ir rūgtas vai ar specifisku smaržu. Tas tāpēc, lai sevi pasargātu no pelēm, vabolēm un citiem izsalkušiem kārumniekiem, kuriem nemaz netīk ēteriskā eļļa vai rūgtvielas. Toties mums, cilvēkiem, visi minētie labumi, lai arī ne vienmēr tīkami mūsu garšas kārpiņām, var palīdzēt uzlabot veselību.
Ko vākt?
PIENENES
SAKNI. To vajadzētu ēst katru dienu, jo pienenes sakne ir
labs draugs mūsu aknām un gremošanas sistēmai – rūgtvielas veicina
ēstgribu, gremošanu, palīdz darboties zarnām, lai neveidojas
aizcietējumi, bet tās sastāvā esošais vērtīgais polisaharīda
inulīns, ko dēvē par šķīstošo šķiedrvielu, ir vajadzīgs labo
baktēriju augšanai un darbībai zarnu traktā. Savukārt tās, kā
zināms, rūpējas par cilvēka imūnsistēmas darbību, kas īpaši svarīgi
ziemas periodā. Papildus bonuss, ko iegūsi, ēdot pienenes sakni, ir
saregulēta tauku vielmaiņa un palīdzoša roka sliktā holesterīna
līmeņa samazināšanai.
Kā žāvē un uzglabā? Noskalo tekošā vēsā ūdenī,
apgriez visu lieko, izgriez bojājumus, tad sagriez sakni mazākos
gabalos un pavītini siltā vietā vai saulītē uz palodzes. Kad
ārējais apvalks sačokurojies, liec tās cepeškrāsnī 50 grādu
temperatūrā vai uz mūrīša. Gatavo drogu uzglabā auduma vai papīra
kulītē līdz pieciem gadiem.
Kā lieto? Uzlējums: ēdamkaroti sasmalcinātu sakņu
aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj stundu ievilkties un izdzer pa
ceturtdaļglāzei dienas laikā. Uzlējumu ieteicams lietot pusstundu
pirms ēšanas, lai sagatavotu gremošanas sistēmu gaidāmajai
maltītei.
Pulveris: samal drogu kafijas dzirnaviņās un
pustējkaroti pulvera sajauc ar pusglāzi ūdens. Maisījumu dzer
pusstundu pirms ēšanas trīs reizes dienā. Šāds pagatavojums īpaši
ieteicams tiem, kam paaugstināts holesterīna līmenis,
ateroskleroze.
BALDRIĀNA
SAKNI. Vāc pēc sēklu nogatavošanās. Tai piemīt spēcīga
nomierinoša iedarbība uz centrālo nervu sistēmu, sakne mazina
stresa izpausmes, palīdz tikt galā ar bezmiegu, ar galvassāpēm,
tostarp migrēnu, mazina dažāda veida spazmas, arī krampjus,
paplašina sirds asinsvadus, mazliet pazemina asinsspiedienu. Īpaši
ieteicama sievietēm klimaktērija periodā, lai mazinātu neirotiskas
izpausmes.
Kā žāvē un uzglabā? Saknes noskalo aukstā ūdenī,
nogriez virszemes daļas un žāvē. Tās satur ēterisko eļļu, tāpēc
cepeškrāsni uzsildi ne vairāk par 35 līdz 40 grādiem. Drogu uzglabā
līdz trīs gadiem un vislabāk slēgtā traukā, lai spēcīgā smarža
neizplatās un nepiesūcina skapīša sienas.
Kā lieto? Ēdamkaroti sasmalcinātu sakņu aplej ar
glāzi verdoša ūdens, vislabāk termosā, un ļauj ievilkties divas
stundas. Tad lieto pa ēdamkarotei vai divām vairākas reizes dienā
vai pa ceturtdaļglāzei vai pusglāzei uz nakti. Devu katram pašam
jāpiemeklē, jo baldriāns uz katru organismu iedarbojas
individuāli.
ATCERIES!
Šis augs rada miegainību. Ja vakarā izdzersi baldriāna tēju, no
rīta var būt grūti pamosties un dienu vajadzēs iesākt
palēnām.
DIŽDADŽA
SAKNI. Arī tā satur vērtīgo inulīnu, kas vajadzīgs labajām
zarnu baktērijām. Vēl šim augam piemīt spēcīga ūdens dzenoša
darbība, tas uzlabo ūdens balansu starp šūnām un palīdz tikt galā
ar dažāda veida tūskām. Diždadža sakne arī palīdz attīrīt
organismu, labāk darboties gremošanas sistēmai un aknai, jo uzlabo
žults atteci. Tāpat tai piemīt alerģiju riska mazinošs efekts.
Piemēram, ja ēdienā būs kāds kairinātājs, diždadzis palīdzēs
organismam tikt ar to galā, novēršot alerģijas izpausmes. Un,
protams, slavu diždadža sakne iemantojusi, pateicoties savām spējām
darīt skaistus un veselīgus matus, kā arī palīdzot tikt vaļā no
grūti uzveicamajām blaugznām. Īpaši labu efektu var panākt, ja
diždadža saknes novārījumu lieto gan iekšķīgi, gan ārīgi.
Kā žāvē un uzglabā? Noskalotas un notīrītas saknes
sagriez gabalos un žāvē 50 grādu temperatūrā. Pēc tam uzglabā
auduma vai papīra kulītē līdz trīs gadiem.
Kā lieto? Novārījums: ēdamkaroti sasmalcinātu
sakņu aplej ar glāzi verdoša ūdens un ūdens peldē pavāri 15 līdz 20
minūtes. Tad šķidrumu izkās un atdzesē, bet pagatavojumu lieto pa
ēdamkarotei četras reizes dienā, jo novārījums ir koncentrēts. To
izmanto arī matu veselībai, tostarp ieberzējot galvas
ādu.
ATCERIES!
Ievāc tikai viengadīgu augu saknes, kamēr vēl nav izaudzis
stublājs, bet ir tikai lapu rozete. Pēc tam saknē vairs nebūs
labumu.
VĀRPATAS
SAKNEŅUS. Lai arī šī nezāle ar garajiem sakneņiem mums
visiem tik ļoti nepatīk, tā ir dikti vērtīga. Vārpatas saknenim ir
spēcīga urīndzenoša darbība, tāpēc tas mazina tūskas un uzlabo
vielmaiņu. Tā kā drogai piemīt arī spēcīga pretiekaisuma un
atkrēpojoša darbība, tas būs labs palīgs vīrusu laikā.
Kā žāvē un uzglabā? Sakneni noskalo zem tekoša ūdens, nogriez sīkās
saknītes, pavītini istabas temperatūrā vai saulē, tad sagriez
gabalos un žāvē 70 grādu temperatūrā. Uzglabā auduma vai papīra
kulītē līdz trīs gadiem.
Kā lieto? Novārījums: divas ēdamkarotes
sasmalcinātu sakneņu aplej ar glāzi verdoša ūdens un vāri uz mazas
uguns piecas minūtes. Ļauj atdzist, tad šķidrumu nokās un izdzer
trīs vai četros paņēmienos dienas laikā.
Pulveris: samal drogu kafijas dzirnaviņās un
iegūto pulveri lieto pa tējkarotei kā piedevu pie ēdiena vielmaiņas
regulēšanai.
Macerāts jeb aukstais uzlējums: divas ēdamkarotes sasmalcinātu
drogu aplej ar glāzi auksta ūdens (jebkāda), atstāj uz nakti
ievilkties, tad ūdeni nolej traukā, bet palikušās drogas vēlreiz
aplej, šoreiz ar glāzi verdoša ūdens. Ļauj stundu ievilkties, tad
nokās un abus izvilkumus – karsto un auksto – salej kopā.
Pagatavojumu izdzer pa malkam dienas garumā vai pa pusglāzei četras
reizes dienā. Šādi ekstrakcija notiks saudzīgāk un bioloģiski
aktīvo vielu daudzveidība būs lielāka. Pagatavojums īpaši ieteicams
dažādu iekaisumu ārstēšanai – nieru, žultsceļu, urīnceļu, kā arī
vielmaiņas traucējumu vai tūskas mazināšanai.
LUPSTĀJA
SAKNI. Viens no spēcīgākajiem urīndzinējiem, tāpēc
palīdz tikt galā ar dažādām tūskām – gan nieru vai sirds mazspējas,
gan karstuma radītām. Tas veicina gremošanas sistēmas darbību,
novērš gāzu veidošanos un uzkrāšanos zarnās, klepus laikā palīdz ar
atkrēpošanu, kā arī lupstājs ietekmē dzimumdziedzeru darbību –
sievietēm regulē menstruālo ciklu, bet vīriešiem stimulē
dzimumspēju.
Kā žāvē un uzglabā? Saknes noskalo, sagriez un
žāvē 35 līdz 40 grādu temperatūrā. Gatavo drogu uzglabā noslēgtā
traukā, jo tā uzsūc mitrumu no apkārtējās vides, tāpēc var ātri
sākt pelēt. Pareizi uzglabāta, sakne būs derīga trīs gadus.
Kā lieto? Uzlējums: tējkaroti sasmalcinātu drogu
aplej ar glāzi verdoša ūdens un ļauj ievilkties, kamēr atdziest.
Tad izkās un izdzer piecās vai sešās reizēs dienas laikā.
Pulveris: samal drogu kafijas dzirnaviņās un pievieno ēdieniem kā
garšvielu. Tikai nepārspīlē, jo lupstājam ir spēcīga, asa
garša.
Zini, ka…
…saknes ievāc jebkuros laikapstākļos, arī lietū.
…saknes žāvē mākslīgā siltumā, jo tās ir blīvas un visas satur
polisaharīdus, kas ļoti garšo pelējuma sēnēm. Ja sakne sākusi
pelēt, tā vairs nav derīga lietošanai.
…saknes žūst diennakti vai ilgāk. Ja sakne lūzt ar knikšķi, tā ir
sausa, ja liecas, tad vēl jāpažāvē.