No piparkūkām pie burkāniem: uztura speciālistes Lizetes Pugas padomi veselīgam bērnu uzturam svētku laikā
Svētku laikā, kad katrā mājā uz galda varam atrast piparkūkas,
konfektes un dažādus citus bērnu iemīļotus kārumus, teju katra
ģimene piedzīvo to, ka bērns pietiekami neēd veselīgu un
sabalansētu uzturu. Par to, kā svētku laikā izlīdzsvarot našķus ar
pamata ēdienreižu uzņemšanu, stāsta Bērnu slimnīcas uztura
speciāliste un veselīga uztura kustības “Ēstprieks” ēdienkartes
līdzautore Lizete Puga.
Būtiskākais arī svētkos – mērenības
ievērošana
“Vienkāršs veids, kā varam sabalansēt uzņemto saldumu daudzumu, ir
piedāvājot bērnam arī cita veida uzkodas, teiksim, dārzeņus, augļus
un riekstus, padarot tos pēc iespējas pieejamākus mazajiem ēdājiem,
jo ir skaidrs – ja mums gribas ēst, bieži vien roka sniegsies pēc
kā salda un garšīga. Tādēļ uz galda pārredzamā vietā var nolikt
šķīvi ar dārzeņiem vai augļiem, ko bērns ir iecienījis – piemēram,
mazajiem tomātiņiem, burkāniem, gurķiem vai ābola šķēlītēm,” stāsta
Lizete Puga.
Vēl viena būtiska lieta ir laiks, kad bērns ēd saldumus un citas uzkodas – bieži vien bērns atsakās no pamata ēdienreizes, jo jau ir gana daudz našķējies ar saldumiem un piparkūkām un, līdz ar to, priekš kārtīgām pusdienām vairs nejūt izsalkuma sajūtu.
“Vecākiem bieži vien patīk svētkos likt lielas porcijas, taču mazais ēdājs, ieraugot lielo porciju, sabīstas no tās lieluma un atsakās to ne tikai pagaršot, bet arī ēst pavisam,” atklāj uztura speciāliste. Tāpēc arī uz svētku galda ieteicams ievērot ierasto porciju lielumu, kā arī ēdienus, kas bērnam ir jau labi pazīstami un iemīļoti.
Ja tomēr svētku laikā uz galda ir atrodams kāds bērnam mazāk
pazīstams vai mazāk iemīļots produkts, tad uztura speciāliste
iesaka šādu pavisam vienkāršu triku – “sēžoties pie galda, kad
mazais ir izsalcis, varam sākt, piedāvājot dārzeņus vai citu,
bērnam mazāk iemīļotu vai pazīstamu ēdienu, apsolot, ka uzreiz pēc
tam tiks šķīvī ielikti kartupelīši, kotletes vai citi ēdieni ko
bērns iemīļojis. Bieži vien mazais ēdājs būs izsalcis un, gaidot
iemīļoto ēdienu, pagaršos arī to, kas jau ir uz šķīvja”.
Konfekte kā balva – vai šāda pieeja būtu
pareizākā?
Uztura speciāliste atzīst, ka nereti vecāki bērniem kā balvu par
pusdienu vai vakariņu apēšanu piesola konfekti vai kādu citu
gardumu. Taču nevajadzētu aizmirst, ka labākā balva augošam
organismam ir nevis konfekte vai kāds cits saldums, bet gan
normālas ēdienreizes un savu mīļo līdzcilvēku nedalīta uzmanība,
apskāviens vai buča, nevis konfekte.
“Mazie ēdāji bieži vien ir viltīgi un zinot, ka pēc pusdienām vai vakariņām gaida saldumi, neēdīs pilnvērtīgas pusdienas, neapēdīs pilnu porciju, tādējādi pataupot vietu vēderā kaut kam garšīgam. Tādēļ noteikti saldumus kā balvu pēc ēšanas piesolīt nevajadzētu un starp našķēšanās un ēdienreizēm ieteiktu ievērot 1-2 stundu pauzi,” iesaka L. Puga.
Tāpat svētku laikā jāatceras par to, ka visus saldumus nevajadzētu apēst uzreiz, bet tieši pretēji – ja bērnam uzdāvināta saldumu paciņa, to ēst lēnām, tādējādi paildzinot patīkamos mirkļus. “Daudzi vecāki domā, ka, ja bērns uzreiz apēdīs veselu saldumu paciņu, tad mazajam paliks slikti un vairs nekad nekārosies kārumus, diemžēl tā notiek reti,” atklāj uztura speciāliste.
Visus saldumus nevajadzētu apēst uzreiz, bet tieši pretēji – ja bērnam uzdāvināta saldumu paciņa, to ēst lēnām, tādējādi paildzinot patīkamos mirkļus.
Svētku laikā eksperte iesaka vecākiem meklēt veselīgākas alternatīvas jau ierastajiem saldumiem – šokolādes konfektēm, ledenēm un piparkūkām ar glazūru. Tā vietā ieteicams izvēlēties saldumus ar lielāku pievienoto vērtību, kā, piemēram, žāvētos augļus, riekstus vai šo produktu batoniņus. Piparkūku mīklu ieteicams izvēlēties tādu, kur sastāvs ir īss, saprotams un sastāvā ir sviests nevis margarīns. Mājās mīklai var pievienot dažādas sēkliņas, kā, piemēram, čia, linsēklas vai saulespuķu sēklas, kā arī ierasto balto miltu vietā izvēloties kādus citus miltus. Tādējādi vecākiem ir pašiem iespēja parūpēties par pasniegtā kāruma daudzveidību un papildus šķiedrvielām.
Par kustību “Ēstprieks”
Veselīga uztura kustība “Ēstprieks” radīta ar mērķi nodrošināt ar
garšīgu un veselīgu uzturu Bērnu slimnīcas mazos pacientus, kā arī
bagātināt sabiedrības zināšanas par bērnu uzturu un veselīgas
ēšanas paradumiem, kam pamatā ir vietēji audzēti un ražoti
produkti.
Veselīgas receptes un ekspertu padomus bērnu uztura jautājumos
vienuviet atrodi www.estprieks.com