Ķiplociņš gan imunitātei, gan sirds spēcināšanai
Ķiploki satur spēcīgas iedarbības sēru saturošus savienojumus un citas bioloģiski aktīvas vielas, kas piešķir tiem raksturīgo smaržu un labvēlīgi ietekmē organismu.
Imunitātei
- Ķiplokus, dzērvenes un medu vienādā daudzumā sablendē, iepildi burkā, glabā tumšā, vēsā vietā. Apēd 2–3 ēdamkarotes maisījuma katru dienu.
- Puslitra burkā ieber dzērvenes, nedaudz saspaidi, pa virsu ogām izspied 2 ķiploka daiviņas un 3 ēdamkarotes medus. Burkai uzliec vāku un liec ledusskapī. Pēc pāris dienām, kad ķiploks un medus izsūcies cauri ogām, lieto pa deserta karotei katru rītu.
- Divas ēdamkarotes sasmalcinātu ķiploku, 100 g sakapātu valriekstu, ēdamkaroti sagrieztu diļļu un glāzi medus samaisi un lieto pa ēdamkarotei trīs reizes dienā pēc ēšanas.
Pret saaukstēšanos
- Daiviņai sasmalcināta ķiploka pievieno 3 ēdamkarotes medus un pusglāzi ūdens. Karsē ūdens peldē 10 minūtes, atdzesē un izkās. Lieto pa ēdamkarotei 2–3 reizes dienā.
- Saspied vienu ķiploka galviņu, pievieno viena citrona sulu un 2 tējkarotes medus. Lieto pa tējkarotei 1–2 reizes dienā.
- Glāzē karsta ūdens iemaisi sasmalcinātu ķiploka daiviņu, pievieno 1/4 svaigi spiesta citrona sulu un tējkaroti kaltētu piparmētru lapu. Nosedz glāzi, lai ievelkas, pēc 20 minūtēm nokās biezumus, pievieno medu un lieto šādu uzlējumu divas reizes dienā.
- Ja iekaisis kakls, glāzē silta ūdens iemaisi sasmalcinātu ķiploka daiviņu, ļauj ievilkties. Nokās biezumus un skalo kaklu.
- Ja jūti iesnu tuvošanos, sīki sarīvē ķiploka daiviņu, iemaisi nelielā daudzumā karsta ūdens un elpo garaiņus.
Sirds spēcināšanai
- Sasmalcini 100 g ķiploku, izspied sulu no 6 citroniem, visu samaisi un ļauj ievilkties 12 stundas. Glāzē silta ūdens iemaisi tējkaroti koncentrāta un izdzer pirms gulētiešanas. Vari lietot katru vakaru, līdz koncentrāts beidzas.
- Nomizo 5 ķiploka galviņas, norīvē no 5 citroniem dzelteno miziņu. Visu samal viendabīgā masā un pievieno puslitru medus. Liec masu slēgtā traukā un ļauj nedēļu ievilkties. Lieto pa tējkarotei 3–4 reizes dienā vienu mēnesi.
- Pusglāzē piena ieliec divas ķiploka daiviņas, uzkarsē pienu, bet neuzvāri. Izņem ķiplokus un pienu izdzer tukšā dūšā. Kurss – divas nedēļas.
- Katru dienu apēd vienu ķiploka daiviņu. Pievieno to ēdienam vai sasmalcini un apēd, uzdzerot ūdeni vai kefīru.