Nevari dzert kafiju? Piedāvājam 4 alternatīvas, kas palīdzēs tikt pie dienišķās enerģijas devas

Kafija veselībai sniedz daudz pozitīvu ieguvumu. Bet ko iesākt, ja kafija negaršo vai arī veselības dēļ no tās iesaka atturēties?
Tiklīdz cilvēks sajūt nogurumu, ieteicams plaši atvērt logu un ļaut telpā ieplūst svaigam gaisam.

FOTO: Shutterstock.com

Tiklīdz cilvēks sajūt nogurumu, ieteicams plaši atvērt logu un ļaut telpā ieplūst svaigam gaisam.

Kafija ir arī lielisks antioksidantu avots, pasargā šūnas no pāragras novecošanās, veicina arī laimes hormonu dopamīna un seratonīna izdalīšanos – cilvēks pēc kafijas tasītes malkošanas vienkārši jūtas priecīgāks. 

Tomēr jāņem vērā, ka īslaicīgi kafija paātrina sirdsdarbību, paaugstina asinsspiedienu, tāpēc tie, kam ir hipertensija vai paātrināts pulss, pret kafijas lietošanu nedrīkst izturēties vieglprātīgi. Jāzina, cik tasītes dienā drīkst lietot un kad jāmeklē cita alternatīva, brīdina aptieku tīkla “Apotheka” sertificēta farmaceite Ivanda Krastiņa.

Arī tad, ja cilvēkam ir sūdzības par jutīgu kuņģa zarnu traktu un viņš stāsta, ka pēc kafijas baudīšanas vēders pūšas, dedzina pakrūtē, labāk padomāt par citiem variantiem, kā sevi tonizēt. 

Nav ieteicams kafiju lietot arī tukšā dūšā, lai nekairinātu kuņģa gļotādu. Bet sievietēm menopauzes laikā kafija jāmalko īpaši prātīgi – dzērienam piemīt urīndzenošas īpašības, kas traucē kalcija uzsūkšanos organismā, kā arī pastiprināti izvada citas minerālvielas. Taču tās vietā var izvēlēties kādu no alternatīvām.

 

1. Tase kakao un šokolāde

Arī cigoriņu kafija, zaļā, Roibuša vai Mačas tēja, kā arī kakao nodrošina gandrīz tādu pašu enerģijas devu kā kafija, tonizēs ķermeni, veicinās koncentrēšanās spējas, bet šajos dzērienos ir ievērojami mazāks kofeīna saturs. Arī svaigi spiesta citrusaugļu sula vai ūdens glāzē izšķīdināts C vitamīns tonizēs. 

Ja pa rokai ir tumšās šokolādes gabaliņš, žāvēti augļi vai rieksti, tā būs laba uzkoda, kas sniegs ātru enerģiju. 

Piemēram, žāvētās un svaigās aprikozēs ir daudz kālija, kalcija, dzelzs, bet dateles mazina nogurumu, uzlabo asins sastāvu. 

Savukārt garastāvokļa uzlabošanai var pagatavot dzērienu “zelta piens”, siltam pienam pievienojot mazliet kurkumas, maltu melno piparu un tējkaroti medus, ja vien cilvēkam nav alerģijas pret bišu produktiem. 

Arī bišu produkti – medus, peru pieniņš, bišu maize – palīdz gan stiprināt imunitāti, gan vairot enerģiju.

 

2. Ūdens

Atcerieties par ūdeni! Katru dienu ieteicams uzņemt vismaz 1,5–2 litrus ūdens, lai nepieļautu, ka ķermenis sāk zaudēt šķidrumu. Tad krītas arī enerģijas līmenis, cilvēks jūtas slābans, ir izteikts nogurums un miegainība. 

 

3. Svaigs gaiss

Tiklīdz cilvēks sajūt nogurumu, ieteicams plaši atvērt logus un ļaut telpā ieplūst svaigam gaisam. Reizēm tieši skābekļa, nevis kofeīna trūkums ir tas, kas organismam vajadzīgs. Enerģijas būs vairāk arī pēc pastaigas svaigā gaisā.

Reklāma
Reklāma

 

4. Diendusa un duša

Ja vien ir tāda iespēja, arī pieaugušam cilvēkam ieteicams gulēt diendusu. Pat 30 minūtes snaudas spēj atjaunot enerģijas līmeni, uzlabot ko

ncentrēšanās spēju, atmiņu, garastāvokli, atraisīt radošumu un veicināt prod

uktīvu strādāšanu arī dienas otrajā pusē. Ja tiek meklēt

a alternatīva kafijai, arī kontrastd

uša n

o rītiem ir labs risinājums. Svarīgi kontrastdušu noslēgt ar vēsu ūdeni, lai tonizētu asinsvadus. Tomēr rūdīšanos jāuzsāk pakāpeniski, katru rītu ūdens temperatūru pazeminot par 1–2 grādiem. 

Tāpat ieteicams padomāt, vai nav pienācis laiks ieturēt “viedierīču diētu”. Arī pārmērīga telefonu un datoru lietošana, it īpaši pirms gulētiešanas, var izraisīt hroniska noguruma sajūtu. Jāļauj smadzenēm atpūsties, tad arī spēka un enerģijas būs vairāk.

 

Ņem vērā!

Ja nogurums un enerģijas trūkums ir izteikts un ieildzis, nav jāaizraujas ar nemitīgu organisma tonizēšanu dažādos veidos, bet labāk runāt ar ārstu, jo iemesls enerģijas trūkumam, miegainībai, nogurumam var liecināt arī par:

  • vairogdziedzera darbības traucējumiem,
  • mazasinību,
  • miega traucējumiem,
  • fizisku un emocionālu pārslodzi,
  • zāļu lietošanas indikācijām, ja tiek lietoti medikamenti asinsspiediena un holesterīna līmeņa samazināšanai.

 

Kā pagatavot kafiju pareizi?

Ideāla kafija ir tāda, kas pagatavota no vidēji apgrauzdētām kafijas pupiņām. Tādā kafijā būs ne tikai kofeīns, bet arī gana daudz antioksidantu. 

Kad kafijas biezumiem krūzītē uzliets vārošs ūdens, nogaida 4 minūtes un tad kafiju nolej, izkāš caur sietu vai citādi atdala no biezumiem. Jo ilgāk dzērienā būs kafijas biezumi, jo lielākā koncentrācijā tajā būs kofeīns. 

Tiem, kuri ir lieli latte vai cappuccino cienītāji, bet vēlas atbrīvoties no liekā svara, piena vietā pie kafijas var lietot mandeļu, sojas vai kokosriekstu pienu.

Saistītie raksti