Kā pielāgoties pārejai no vasaras uz ziemas laiku?

Cilvēka smadzenēm ir diennakts jeb bioloģiskais pulkstenis, kas darbojas 24 stundu ciklā. Bet sezonālā laika maiņa pavasarī uz priekšu un rudenī atpakaļ to var izjaukt.
Vairumam cilvēku pāreja no vasaras uz ziemas laiku izraisa neērtības un viņi vislabprātāk no tām atteiktos.

FOTO: Shutterstock.com

Vairumam cilvēku pāreja no vasaras uz ziemas laiku izraisa neērtības un viņi vislabprātāk no tām atteiktos.

Izjauc bioloģisko pulksteni

“Viskomfortablāk mēs jūtamies, ja diennakts grafiks ir konsekvents – dienu no dienas ejam gulēt un ceļamies vienā un tajā pašā laikā," saka “Mēness aptiekas” farmaceite Linda Fevraļeva. 

 

Sezonālā laika maiņa pavasarī uz priekšu un rudenī atpakaļ izjauc organisma bioloģisko pulksteni. Daudzi sūdzas, ka pēc pulksteņa pārgriešanas ir grūtības aizmigt un pamosties. Farmaceite stāsta, ka savā ziņā tas atainojas arī aptieku ikdienā. Apmeklētāji vairāk taujā pēc uzmundrinošiem, tonizējošiem līdzekļiem, vai meklē informāciju par miega kvalitātes uzlabošanu. 

 

“Mēness aptiekas” un pētījumu aģentūras “Norstat” veiktā aptauja par iedzīvotāju pašsajūtu rāda, ka vairāk nekā puse respondentu atzīst, ka viņu pašsajūtu ietekmē maiņa no vasaras uz ziemas laiku.

 

Vai kaitē veselībai?

Reklāma
Reklāma

Arī visos pētījumos, kas apskata sezonālo pulksteņu rādītāju pagriešanu uz priekšu un atpakaļ, nepārprotami norādīts, ka tas lielākā vai mazākā mērā kaitē veselībai. 

 

Visbiežāk laika maiņa nodara šāda veida kaitējumu:

  • samazinās miega ilgums;
  • mazinās spēja koncentrēties;
  • pieaug sirdslēkmju, insultu, priekškambaru mirdzēšanas, depresijas epizožu skaits;
  • palielinās nokavēto un neapmeklēto vizīšu pie ārsta skaits;
  • palielinās transportlīdzekļu negadījumu skaits;
  • pasliktinās skolēnu, studentu un sportisku rezultāti;
  • palielinās akciju tirgus nestabilitāte.

 

Kā pielāgoties izmaiņām?

  1. Izmantojiet tumsu kvalitatīvai atpūtai un miegam. Pirms miega ieteicams atturēties no viedierīču lietošanas un televizora skatīšanās, jo “zilā gaisma”, ko izstaro LED displeji, traucē melatonīna jeb miega hormona izstrādei organismā. Tas ir nepieciešams veiksmīgai iemigšanai.
  2. Pārejot uz ziemas laiku, izmantojiet gaišo diennakts daļu, cik vien iespējams pilnvērtīgi, īpaši – uzturoties dabā. 
  3. Iekštelpās svarīgi lietot kvalitatīvu apgaismojumu. 
  4. Vingrošana ir vēl viens veids, kā pielāgoties pārmaiņām. Izkustēšanās signalizē ķermenim, ka ir pienācis laiks mosties. Ievērojiet pēc iespējas veselīgāku dzīvesveidu!
  5. Palīdziet savam organismam tikt galā ar miega traucējumiem. Ja  patiešām izjūtat pulksteņa laika grozīšanas negatīvo ietekmi, gatavojoties tai jau laikus – pakāpeniski mainiet gulētiešanas un pamošanās laiku, ļaujot organismam pierast. 
  6. Ja tomēr dienas ritma izmaiņu rezultātā jūtat pastiprinātu nogurumu, pārbaudiet D vitamīna līmeni asinīs un, ja nepieciešams, visu rudens un ziemas sezonu uzņemiet to papildus. 
  7. Ja rodas nopietnākas problēmas ar miega režīmu, aptiekā ir iegādājami gan recepšu, gan bezrecepšu miega kvalitāti uzlabojoši līdzekļi. Piemērotākos recepšu medikamentus tieši jūsu problēmai varēs piemeklēt ārsts. Bezrecepšu medikamentos ir miega hormons melatonīns un dažādi iemigšanu veicinoši nomierinoši līdzekļi, kas satur arī baldriāni, apini, melisu, magniju un citas dabīgas izcelsmes vielas. Ir arī uztura bagātinātāji gan ar melatonīnu, gan tā kombinācijām ar ārstniecības augiem un nomierinošo aminoskābi L-Teanīnu.

Saistītie raksti