Kādus ārstniecības augus zāļu tējām jāievāc šovasar? Zāļu sieva iesaka pašus vērtīgākos

Jūnijs tuvojas straujiem soļiem, un tas ir īstais laiks, kad ievākt dažādas zālītes jeb ārstniecības augus tējām, imunitātes pulveriem un izmantot pat, kā garšvielas. Lai ievāktu pareizās zālītes, tās ir jāpazīst, tāpat arī jāzina laiks, kad tās zied. Ar Zāļu sievas Līgas Reiteres palīdzību esam izveidojuši ārstniecības augu sarakstu, kurus var un vajag ievākt vasaras sākumā. Jāpiebilst – daži no tiem ziedēs visu vasaru, daži tikai pēc Vasaras saulgriežiem, bet, jo laicīgāk apzināsi, kurus augus ievākt tieši savām vajadzībām, jo raitāk spēsi izstaigāt pļavas un atrast sev nepieciešamo.
Lai ievāktu pareizās zālītes, tās ir jāpazīst, tāpat arī jāzina laiks, kad tās zied.

FOTO: Shutterstock.com

Lai ievāktu pareizās zālītes, tās ir jāpazīst, tāpat arī jāzina laiks, kad tās zied.

Līga Reitere stāsta, ka ārstniecības augus var izmantot ne tikai tējām, tie lieliski noderēs gan vannām, gan imunitātes pulveru pagatavošanai un pat garšvielu plauktiņa papildināšanai.

 

Kurus augus iesaka ievākt Zāļu sieva?

 

Vīgriezes (Filipendula ulmaria)

 

  • Zied jūnijā un jūlijā

 

Šis augs tiek lietots kā nomierinošs līdzeklis satraukuma un miega traucējumu gadījumā. Tam piemīt arī pretiekaisuma un sviedrējoša iedarbība, tāpēc to iesaka izmantot arī saaukstēšanās gadījumā. Līga Reitere uzsver, ka visstiprākā auga daļa ir saknes, bet vasarā tās rakt nebūtu īsti prātīgi, jo šajā gada periodā var izmantot lakstus un ziedus. 

 

Lai uzlabotu bērnu miegu, vāra tēju no vīgriežu ziediem, tā nebūs tik stipra, taču pieaugušajiem Zāļu sieva iesaka izrakt vīgriežu saknes un no tā taisīt izvilkumu vārītā ūdenī vai degvīnā – tad šīs jau būs gana stipras miega zāles.

 

Gūtniecības un zīdīšanas periodā gan šādu izvilkumu lietot nevajadzētu. Gaidību periodā Zāļu sieva iesaka izmantot vīgriezes lakstus, saņurcīt tos rokās, līdz izdalās sula, šādus salauzītus vīgriezes lakstus var novietot tuvu guļvietai, jo vīgriežu smarža nomierinās nervu sistēmu un palīdzēs miega traucējumu gadījumā, ja grūtniece ar tādiem saskārusies.

 

Vīgriezes palīdz arī pie saaukstēšanās slimībām, locītavu sāpēm, galvassāpēm. Nereti šo augu dēvē pat par “dabas aspirīnu”. Vīgriežu tēja labvēlīgi ietekmēs sirds un galvas asinsvadus, palīdzot remdēt galvassāpes, kas radušās asinsvadu problēmu dēļ.

 

Piparmētras un tās radinieki (Mentha x piperita)

 

  • Zied no jūlija līdz augustam

 

Arī šie augi palīdzēs uzlabot miega kvalitāti. Vakarā piparmētra mierina, bet no rīta mundrina. Ja vajag skolniekam no rīta mundru prātu, tad iedod piparmētru tēju un būs vieglāk domāt. Ja vakarā dzer piparmētru tēju, tad cilvēks paliek rāmāks, mierīgāks un ir vieglāk aizmigt, saka Līga Reitere.

 

Piparmētra arī atsvaidzinās, mazinās spriedzi, sāpes un iekaisumus, stimulēs organisma darbību, uzlabos atmiņu, veicinās domāšanu, ārstēs sirdi, asinsriti, paplašinās sirds asinsvadus, uzlabos gremošanu, ārstēs kunģi, zarnas, mazinās spazmas un vēdera uzpūšanos, ārstēs ādas un slimības un mazinās krunkas.

 

Āboliņš (Trifolium repens)

 

  • Zied no jūnija līdz septembrim


Zāļu sieva stāsta, ka āboliņa ziediņš atgādina mutīti ar garu rīkli. Visi ziedi, kas nav indīgi, un atgādina mutīti ar garu rīkli, ir lietojami mutes un rīklas gļotādas veselībai. Šādi ziedi ir panātrei, pūķgalvei, mārsilam, arī visiem piparmētru radiniekiem. Bet jāuzmanās, jo šādi ziedi ir arī indīgiem augiem, piemēram, vīrcelei un kurpītei.

 

Tējām vislabāk noderēs baltais āboliņš, kas jāievāc tā ziedēšanās sākumā līdz ziedēšanas vidum. Šajā laikā āboliņa galviņai apakšā vēl nav izveidojušies pirmie noziedējušie ziedi. No virspuses lasot ziedus tikai šķiet, ka viņi visi ir vienādi balti, bet svarīgi ir apskatīties uz augu no kātiņa puses, vai galviņai ziedi nav sākuši noziedēt, tad šie ziedi žūstot paliek brūni un vairs nav tik stipri. Šādus kaltētus ziedus var izmantot gan tējā, gan iemaisīt iekšā kādā imunitātes pulverī.

 

Tēja un novārījums izvada arī lieko šķidrumu, dzen urīnu, lieto pret saaukstēšanos un sāpēm vēderā, lieto vispārēja vājuma, svīšanas un depresijas gadījumā.


Kliņģerīšu ziedi (Calendula officinalis)

 

  • Zied visu vasaru līdz pat vēlam rudenim

 

Mazina iekaisumus un veicina dzīšanu un atjaunošanos. Kuņģa, divpadsmitpirkstu zarnas čūlas, žults ceļu, žultspūšļa, aknu, acu, ausu, smaganu, iekaisuma gadījumos. Iedarbojas nomierinoši, pazemina asinsspiedienu, stimulē sirdsdarbību, mazina menstruāciju, dzemdību un pēcdzemdību sāpes.

 

Eiropas tautu medicīnā kliņģerīte pazīstama kā sviedrējošs līdzeklis un palīgs menstruāciju regulēšanā, lietota kā līdzeklis matu augšanai. Izmanto arī elpceļu veselībai.

Reklāma
Reklāma

Zāļu sieva iesaka kliņģerīšu ziedus kaltēt ne biezāk, kā trijās kārtās, citādi apakšējie ziedi var sākt pelēt. Kliņģerītes zieda kurvītis ir biezs un tik ātri nespēj izžūt.


Samteņu ziedi (Tagetes)

 

  • Zied no jūnija vidus līdz rudens salnām

 

Nolaužot samteņu ziedus, uzreiz svaigiem ziediem nogriež ziedlapiņas no kurvīša nost un žāvē atsevišķi. Šādas ziedlapiņas labi noder pie ēdiena, tās uzlabo apetīti, garstāvokli, vielmaiņu un ir arī laba vitamīnu deva. Ziedlapiņas izkaltē, samaļ pulverī un klāt var pievienot arī diļļu ziedus vai citas garšvielas. Uzkaisa gatavam ēdienam. Samteņu ziedlapiņas ir ļoti garšīgas, saka Līga Reitere.

 

Turklāt tās labi noder arī veselības uzlabošanā, jo dziedē brūces, mazina trauksmi un spēj palīdzēt pat kuņģa čūlas gadījumā.

 

Jasmīns (Jasminum)

 

  • Zied jūnijā

 

Tā ir mīlestības tēja. Zāļu sieva to iesaka lietot smalkai jušanai, jo šī tēja daudzām tautām tiek atzīta, kā mīlestības tēja, kas veicina jušanu un domāšanu.

 

Jasmīna smarža atbrīvo nervu spriedzes, mazina depresijas, nomierina nervus, stiprina jūtas, noskaņo uz garīgumu, stimulē jaunradi, oriģinālu ideju rašanos. Nostiprina pašcieņu, labklājības izjūtu. Rada atbrīvotību kautrīgiem cilvēkiem un pastiprina partneru savstarpēju saprašanos, uzlabo gan seksu, gan miegu.

 

Baltā panātre (Lamium Album), raspodiņš (Alchemilla), plikstiņš (Capsella bursa-pastoris)

 

  • Baltā panātre zied no maija līdz oktobrim
  • Raspodiņš zied no maija beigām līdz Jāņiem
  • Plikstiņš zied no maija līdz oktorbim

 

Šie ārstniecības augi uzlabo sievietes veselību. Tos iesaka lietot kombinācijā, ja tiek plānots mazulītis un tiktu sakārtota sievietes dzimumveselība. Zāļu sieva brīdina, ka balto panātri vajadzētu lietot tikai kaltētā veidā, bet plikstiņu un raspodiņu droši var lietot arī svaigā veidā. Kopā no šiem augiem sanāk ļoti laba sieviešu tēja. Šādu tēju Līga Reitere iesaka arī pie garām un sāpīgām mēnešreizēm, tā mazinās mēnešreižu sāpes un veicinās iekšējo dzīšanu.

 

Asinszāle (Hypericum perforatum L.)

 

  • Zied no jūnija līdz augustam

 

Tā uzlabo kuņģa, zarnu un visu gremošanas orgānu darbību, novērš žultsakmeņu veidošanos un žults aizturi žultspūslī, uzlabo asinsriti. Asinszālei ir savelkošas, antiseptiskas īpašības. To lieto mundrumam, mazina depresiju, remdē sāpes. Var lietot pret caureju, pastiprinātu jūtību pret saules gaismu. Nav ieteicams lietot lielās devās.

 

Kumelīte (Matricaria chamomilla)

 

  • Zied no maija līdz augustam

 

Kumelītei piedēvē universālas iedarbības statusu. Parādoties pirmajām saaukstēšanās vai kādas citas saslimšanas pazīmēm, tā pirmā dodas cīņā. Ne tikai dzeramā veidā – arī kumelīšu eļļa, iespēja izmērcēties kumelīšu vannā vai arī smaržīgs un nomierinošs kumelītes ziedu spilvens uzskatāms par dziedniecisku. Kumelītes spēcīgās ietekmes pamatā ir nomierinoša iedarbība – tā palīdz cīnīties ar stresu un pat uzmanības deficīta sindromu.

 

Pelašķis (Achillea millefolium)

 

  • Zied no vasaras sākuma līdz rudenim

 

Pelašķis ir antiseptiķis. To lieto pret sāpēm, iekaisumiem, tas aptur asiņošanu, dzen žulti, veicina apetīti, ārstē un dziedē kuņģi, zarnas, plaušas, dzemdi, dziedē čūlas, vaļējas brūces, pinnes, tūskas, stimulē kuņģa sulas veidošanos. To dēvē arī par dabīgo “antibiotiku”, var izmantot elpceļu slimību gadījumā, klepus ārstēšanai. Ar pelašķi jābūt uzmanīgai grūtniecības periodā, jo koncentrēta pelašķu tēja un uzlējumi var izraisīt dzemdes muskuļu savilkšanos. 

Saistītie raksti