TOP 3 lietas, kas jādara, lai vairs negribētos saldumus! Uztura speciāliste "saliek visu pa plauktiņiem"

Brīžos, kad ļoti gribas kādu kārumu, īpaši nedomājam par to, kāpēc mums gribas. Roka pati stiepjas pēc šokolādes tāfelītes, bulciņas vai ledenes, taču tieši šajā – “kāpēc?”, var rast atbildi uz jautājumu – kā mazināt saldumu kāri. Vaicājām uztura speciālistei Evai Katajai – kas jādara, lai saldumus vairs negribētos?
Tāpat jāskatās, vai ēdienkartē tiek iekļauti dārzeņi, augļi un ogas, no kuriem gūt dabīgos cukurus.

FOTO: Shutterstock.com

Tāpat jāskatās, vai ēdienkartē tiek iekļauti dārzeņi, augļi un ogas, no kuriem gūt dabīgos cukurus.

Kā skaidro uztura speciāliste, vispirms būtu jāsaprot, cik daudz šos saldumus prasās. Vai tas ir kas pārmērīgs, vai gluži normāla un dabiska vēlme ik pa laikam apēst ko saldu. Ja paliekam pie otrā varianta, tad pat īsti nekas nav jādara, taču, ja saldumi prasās pastiprināti, vairākas reizes dienā, tad jāsāk ar pamata ēdienkartes pārskatīšanu.

 

Jāsakārto tikai 3 lietas, un saldumus vairs negribēsies

 

1. Pamata ēdienkarte

“Pirmais, ko es ieteiktu, ir pārskatīt pamata ēdienkarti, vai tur visa kā ir pietiekami, jo varbūt iztrūkst taukvielas, ogļhidrāti, olbaltumvielas. Varbūt kopējais uzņemtās enerģijas daudzums ir nepietiekams, vai arī pauzes starp ēdienreizēm ir tik lielas, ka nemaz nevaram sagaidīt tādu normālu ēdienreizi,” skaidro Eva Kataja, piebilstot, ka šādās reizēs roka pēc saldumiem sniegsies dabiski, jo tas ir ātrākais veids, kādā organisms var dabūt enerģiju.

Tāpat jāskatās, vai ēdienkartē tiek iekļauti dārzeņi, augļi un ogas, no kuriem gūt dabīgos cukurus.

“Ja viss šis ēdienkartē nav, ir vērts to ieviest, lai organisms saņem to, kas tam nepieciešams, garšas kārpiņas sajūt saldo garšu un varbūt, ka tā kāre pēc papildus pievienotiem cukuriem mazināsies,” teic uztura speciāliste.

 

2. Emocijas

Nereti saldumus vairāk gribas tieši emocionālā fona ietekmē. Ja ir pastiprinātas emocijas, stress, pārdzīvojumi, tad rokai pēc saldumiem sniegties vieglāk, tādējādi gūstot kaut kādu apmierinājumu. Taču, ja problēma ir saistīta ar emocijām, augļi un ogas vairs nepalīdzēs, būs jārisina pamatproblēma.

 

3. Izmainījusies zarnu mikrobiota

Tas var notikt, ja saldumi tiek ēsti regulāri un daudz.

“Ja ir mainījusies zarnu mikrobiota, tad tur ir mainījies baktēriju līdzsvars un savairojušās vairāk nevēlamās baktērijas, kas prasa cukuru. Viens ir ieradums, bet otrs, ka šīs baktērijas prasa “sev atbilstošu barību”,” skaidro Eva Kataja.

Reklāma
Reklāma

Kā to risināt? “Šādos gadījumos ir vērts uzņemt papildus šķiedrvielas, lai pabarotu labās baktērijas, tad varam lietot prebiotikas, lai mēs to zarnu mikrobiotu padarītu “veselīgāku”,” teic uztura speciāliste.

 

Vai ķirbju sēklas tiešām ir brīnumlīdzeklis cīņā pret cukuru?

 

Iespējams, būsi dzirdējis apgalvojumu, ka ķirbju sēklu ēšana var palīdzēt mazināt vēlmi pēc cukura. Uztura speciāliste gan skaidro, ka nekāds brīnumlīdzeklis tas nav, bet, protams, ķirbju sēklas ir pilnvērtīgs produkts, kas satur šķiedrvielas, taukvielas, ogļhidrātus un olbaltumvielas. Ar tām var gūt papildus enerģiju un vēlme pēc saldumiem mazināsies.

 

Taču, ja iemesls, kāpēc roka stiepjas pēc kaut kā salda, ir emocijas, nekādas sēklas nepalīdzēs.

 

“Es teiktu, ka šīs metodes var izmantot, jo var nospēlēt sajūta, ka es daru kaut ko, lai to saldumu kāri mazinātu – es ēdu ķirbju sēklas, lai man mazāk prasītos saldumus, plus vēl ķirbju sēklās būs enerģija, tad tas rezultāts arī varētu būt pozitīvs,” teic Eva Kataja.

 

Vai vajag no bērna uztura pilnībā izslēgt cukuru?

Cukurs pats par sevi nav obligāti jāuzņem ar pievienoto cukuru, teorētiski to var izslēgt pavisam. Bet ir jāskatās, kādā vidē bērns dzīvo. Ja visi pārējie ēd saldumus, bet viņš viens nedrīkst, ir jāsaprot, kā ģimenē tas tiek paskaidrots. Es būtu par tādu skaidrojošo darbu, ka cukurs lielos daudzumos nāk par sliktu, bojāsies zobi, sāpēs vēders, nevis aizliegt pavisam. Jo nereti ar aizliegumiem mēdz notikt tā, ka mēs viņus pārkāpjam un smagi pārkāpjam. Tas, kas ir aizliegts, to ļoti gribās, bet, ja tas ir atļauts, ir vieglāk uzturēt mēra sajūtu,” piebilst uztura speciāliste.

Saistītie raksti