Vai daba tiešām dziedē? 4 ieguvumi, regulāri atrodoties svaigā gaisā

Ir iemesls, kāpēc svaigs gaiss sniedz dvēselei atjaunojošu sajūtu. Skābeklis piepilda plaušas, saules gaisma apmirdz seju, un ķermenis atslābst.
Atrašanās dabā var veicināt radošumu un palielināt koncentrēšanās spējas.

FOTO: Shutterstock.com

Atrašanās dabā var veicināt radošumu un palielināt koncentrēšanās spējas.

Daba jau sen tiek uzskatīta par vislielāko dziednieci, bet mēs, cilvēki, mūsu mūsdienīgajā, straujajā un saspringtajā dzīves ritmā pavadām arvien mazāk laika ārpus telpām.


Laika pavadīšana dabā—vai vienkārši ārpus telpām—ir lieliska iespēja uzlabot savu mentālo, emocionālo un fizisko veselību, jo tas var palīdzēt mazināt stresu un trauksmi, stiprināt imūnsistēmu, radošumu un koncentrēšanās spējas, un palīdzēt dzīvot mirklī.


Priekšrocības, pavadot laiku dabā

 

Tas nodrošina laiku uzlādēties un atbrīvoties no stresa

Mūsu ķermeņi ir lieliski pielāgojami pārmaiņām un stresam, lai palīdzētu mums pārvarēt sarežģītus brīžus, skaidro Ernesto Lira de la Rosa, licencēts psihologs. Lai gan šī elastība ir būtiska izdzīvošanai, ilgstoši augsta stresa periodi māca mūsu ķermeņiem un prātiem uztvert stresu kā normālu.

Rezultāts: stress kļūst par mūsu pamata stāvokli. 

Kā mēs varam samazināt stresa līmeni un dot mūsu sistēmām iespēju nomierināties no pastāvīga augsta trauksmes līmeņa? Ejiet ārā, saka de la Rosa.

 

“Kad pavadām laiku dabā, mēs burtiski varam atslēgties no ikdienas stresa, tehnoloģijām un sociālajām mijiedarbībām,” viņš skaidro. “Daba var palīdzēt mums sazemēties un atjaunot ķermeni un prātu.”

 

Žurnālā “Frontiers in Psychology” publicēts pārskats aplūkoja 14 pētījumus, kas izmeklēja dabā pavadītā laika ietekmi uz jauniešiem (15-30 gadus veciem), ar mērķi identificēt ideālu "dabas devu" veselīga efektu sasniegšanai.

 

Pārskatā iekļautie pētījumi parādīja, ka dabā pavadītais laiks bija saistīts ar "statistiski nozīmīgām atšķirībām" dažādos stresa rādītājos, "ieskaitot samazinātu sirdsdarbības ātrumu, siekalu kortizolu, asinsspiedienu un simpātiskās nervu sistēmas aktivitāti, un palielinātu parasimpātiskās nervu sistēmas aktivitāti”. 

 

Pārskats atklāja, ka, galu galā, pat tikai 10 līdz 15 dabā pavadītas minūtes uzlabo fizioloģiskos rādītājus, piemēram, asinsspiedienu un sirdsdarbības ātrumu, kā arī garastāvokli un koncentrēšanās spējas.

Reklāma
Reklāma


Tāpēc, iespējams, piknikojot ar draugiem un jūtot vēju uz sejas, jūtamies mierīgāk nekā augsti vērtētā, pārpildītā restorānā. Vai arī, lasot grāmatu ārā, klausoties netālu esošā strauta čalošanu, jūtamies mierīgāk nekā šķirstot lappusi pārpildītā vilcienā.


Tas atbalsta fizisko veselību, mudinot pievērsties fiziskām aktivitātēm

Pētījums, kas publicēts žurnālā “Journal of Epidemiology and Community Health”, atklāja, ka cilvēki, kas pavada laiku dabā, biežāk nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm un saglabā veselīgu svaru.


Tomēr, lai gūtu labumu, nav jāpiesakās intensīvā āra treniņu nometnē.

 

Fiziskas aktivitātes ārpus telpām, piemēram, pārgājieni, peldēšana vai vienkārši pastaigas, var uzlabot fizisko veselību, tostarp samazināt asinsspiedienu, mazināt sirds slimību risku un uzlabot imūnsistēmas funkciju, skaidro Nicholette Leanza, licencēta profesionāla klīniskā konsultante LifeStance Health.


Tas var veicināt radošumu un palielināt koncentrēšanās spējas

Leanza saka, ka pētījumi arī ir atklājuši, ka laika pavadīšana dabā var palielināt radošumu un uzlabot koncentrēšanos.

 

Pētījumā, kas publicēts žurnālā “Journal of Environmental Psychology”, pētnieki atklāja, ka dalībnieki, kas pavadīja laiku dabā, bija radošāki un labāki problēmu risinātāji nekā tie, kas vairāk laika pavadīja pilsētas vidē.


Leanza dalās ar vēl vienu pētījumu, kas publicēts žurnālā “Journal of Environmental Science and Technology”, kurā tika atklāts, ka cilvēkiem, kas pastaigājās parkā 90 minūtes, bija palielināta neironu aktivitāte smadzeņu daļā, kas saistīta ar uzmanību un pozitīvām emocijām.


Tas palīdz dzīvot šeit un tagad

Kas ir garāks: Nebeidzamais uzdevumu saraksts, kas dzīvo tavā prātā bez maksas, vai stundas, ko pavadi baudot sauli? Vairumam cilvēku tas ir pirmais, bet otrais ir mērķis. 

 

Lai palīdzētu atbrīvoties no trauksmes, ko izraisa rūpes par rītdienu, iziešana ārā var palīdzēt dzīvot šodienai, saka psiholoģe Ivonna Tomasa.


"Dabā var viegli praktizēt apzinātību, uztverot un apzinoties dzīvi, kas notiek ap jums reālajā laikā. Tas palīdz priecāties par dabas dabas brīnumaino skaistumu, sniedzot prieku un iedvesmu." 


Nākamreiz, kad Zoom sapulce liek justies izsistam no līdzsvara, atstāj telefonu un datoru iekšā un dodies ārā. Pat ja tas ir mājas pagalms vai mazs balkons. Paskaties apkārt un pievērs uzmanību tam, ko redzi - no krāsām un skaņām līdz smaržām. Izbaudi tās visas un pievērs tam uzmanību. Ātri sajutīsi, kā stress atstāj tavu ķermeni.


Avots: realsimple.com

Saistītie raksti