Cik daudz ūdens jādzer karstā laikā, lai izvairītos no dehidratēšanās

Ūdens mūsu organismam sniedz dažādus ieguvumus, to skaitā mitrina ādu, regulē ķermeņa temperatūru, palīdz organismam izvadīt nevajadzīgās vielas un uzlabo asins cirkulāciju. Karstajā laikā, lai izvairītos no dehidratēšanās , to uzņemt ir īpaši svarīgi.
Cilvēka organisms ūdeni neuzkrāj, tāpēc tas jāuzņem regulāri.

FOTO: Shutterstock.com

Cilvēka organisms ūdeni neuzkrāj, tāpēc tas jāuzņem regulāri.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) dienā iesaka izdzert 2 līdz 2,5 litrus dienā jeb 30-35ml uz cilvēka 1 kg ķermeņa svara, taču šis daudzums var mainīties vasarā un ekstremāla karstuma gadījumos.


Karstā laikā un īpaši, ja mēs nodarbojamies ar fiziskām aktivitātēm, ūdens nepieciešamība pieaugs. Tomēr ir svarīgi šo daudzumu sadalīt visas dienas garumā un nedzert pārmērīgu daudzumu uzreiz. SPKC iesaka padzerties ik pēc 30 minūtēm.

 

Ja dienas laikā netiek izdzerts pietiekami daudz ūdens, var rasties dažādas ar karstumu saistītas problēmas, tostarp vājums, nogurums, galvassāpes, garastāvokļa izmaiņas un lēna reakcija. 

SPKC atgādina, ka cilvēka organisms ūdeni neuzkrāj, tāpēc tas jāuzņem regulāri.

Slāpes un tumšas krāsas, stipras smaržas urīns ir dažas no sākotnējām pazīmēm, ka šķidruma daudzums organismā ir samazināts. Citi simptomi ir sausas vai sasprēgājušas lūpas un sauss deguna dobums.


Mayo klīnika ASV norāda, ka, ja cilvēks reti izjūt slāpes un viņa urīns ir dzidrs vai gaiši dzeltens, visticamāk, ar ūdens uzņemšanu viss ir kārtībā. Regulāri atrodoties karstumā, Mayo klīnika iesaka dzert 200 ml ūdens ik pēc 15 līdz 20 minūtēm.


Tomēr arī pārcensties nevajag – ja dzer vairāk nekā 1,5 l ūdens stundā, tas var izraisīt pārāk zemu sāls koncentrāciju asinīs, apgalvo klīnika.

Vēl viens noteikums, ko ievērot, ir tāds – jo vairāk cilvēks svīst, jo vairāk ūdens ir jādzer.

Reklāma
Reklāma

Parasti nekas nevar aizstāt parasto ūdeni, taču arī gāzēts ūdens ar zemu sāļu koncentrāciju sniedz tādus pašus ieguvumus.


Dzērieni, no kuriem jāizvairās, ir enerģijas dzērieni to augstā kofeīna satura un reizēm lielā cukura daudzuma dēļ. Arī alkohols nav ieteicams, jo tas var izraisīt dehidrāciju.

 

Tā vietā SPKC iesaka dzert nesaldinātas augu vai zāļu tējas bez kofeīna.


Ja ir grūtības dzert ūdeni, daļu no ikdienas šķidruma uzņemšanas var nodrošināt augļi un dārzeņi ar augstu ūdens saturu, piemēram, gurķi, tomāti, arbūzi, zemenes un persiki.

 

Taču arī pašam ūdenim vari uzlabot garšu pievienojot, piemēram, citrona vai gurķa šķēlīti, vai piparmētru lapas.

Saistītie raksti