Multivitamīnu lietošana nepalīdz dzīvot ilgāk, liecina pētījums

Ikdienas multivitamīnu tablešu lietošana faktiski nesamazina nāves risku un nepalīdz veselīgiem pieaugušajiem dzīvot ilgāk, secināts jaunā pētījumā.
Daudzi pieaugušie regulāri lieto multivitamīnus, cerot, ka šis ieradums uzlabos viņu veselību.

FOTO: Shutterstock.com

Daudzi pieaugušie regulāri lieto multivitamīnus, cerot, ka šis ieradums uzlabos viņu veselību.

Pētnieki no ASV Nacionālā Vēža Institūta novērtēja datus no gandrīz 400,000 veseliem pieaugušajiem, kurus novēroja ilgāk nekā 20 gadus. Pētījumā netika atrasta saistība starp regulāru multivitamīnu lietošanu un zemāku nāves risku.

 

Daudzi pieaugušie regulāri lieto multivitamīnus, cerot, ka šis ieradums uzlabos viņu veselību. 

Tomēr pētījums, kas publicēts žurnālā “Jama Network Open”, norāda, ka precīzi ieguvumi un kaitējumi no to ikdienas lietošanas joprojām nav skaidri.

Ziņojumi liecina, ka trešdaļa visu ASV pieaugušo lieto multivitamīnus, cerot, ka tas novērsīs potenciālas slimības nākotnē. Esošie pētījumi par saikni starp multivitamīnu lietošanu un mirstību ir ierobežoti īsu novērošanas periodu dēļ. 

 

Jaunajā pētījumā analizēti dati no trim lieliem, ģeogrāfiski dažādiem pētījumiem, kuros piedalījās vairāk nekā 390,000 ASV pieaugušo, kuri novēroti vairāk nekā divas desmitgades.

Pētījuma dalībnieki bija vispārīgi veseli, bez vēstures par vēzi vai citām hroniskām slimībām, norādīja pētnieki. 

Reklāma
Reklāma

Jaunā ilgtermiņa analīze parādīja, ka cilvēkiem, kuri katru dienu lietoja multivitamīnus, nav skaidri samazinājies nāves risks no jebkāda cēloņa salīdzinājumā ar tiem, kuri tos nelietoja. 

 

Analīze ņēma vērā arī citus faktorus, piemēram, rasi un etnisko piederību, izglītību un uztura kvalitāti. "Pētījumā par šo 390,124 ASV pieaugušo grupu, kuriem nav vēstures ar lielām hroniskām slimībām, mēs neatradām pierādījumus, kas paaugstinātu ilgmūžību veseliem pieaugušajiem, kuri regulāri lieto multivitamīnus," rakstīja pētnieki.

 

"Tomēr mēs nevaram izslēgt iespēju, ka ikdienas multivitamīnu lietošana var būt saistīta ar citiem veselības iznākumiem, kas saistīti ar novecošanu," viņi piebilda.

 

Avots: independent.co.uk 

Saistītie raksti