"Aicinu rūpīgi pārdomāt šo lēmumu!" Ārsti ceļ trauksmi par jauniešu tendenci izrotāt zobus

Jaunieši, sekojot jaunākajām tendencēm, arvien biežāk izvēlas izdaiļot savus zobus ar rotām un kristāliņiem. Taču, skrienot pakaļ skaistumam, gan bērni, gan pieaugušie nereti izvēlas ietaupīt un veikt šīs procedūras ārpus profesionāļu kabineta, kas var novest pie nopietnām veselības problēmām, ziņo Latvijas Radio.
Populārākā metode, kā izdaiļot zobus, ir Swarovski kristāliņu uzlīmēšana.

FOTO: Shutterstock.com

Populārākā metode, kā izdaiļot zobus, ir "Swarovski" kristāliņu uzlīmēšana.

"Šādas zobu rotas noteikti nedrīkst likt kosmētikas kabinetos," brīdina Latvijas Zobārstu asociācijas viceprezidents Andis Paeglītis. 

"Tas ir jādara ārstniecības iestādēs, zobārstniecības kabinetos, un to drīkst veikt tikai sertificēti speciālisti. 

Aicinu gan pusaudžus, gan vecākus rūpīgi pārdomāt šo lēmumu. Lai gan kristāliņa uzlīmēšana šķiet vienkārša procedūra, bieži vien kosmētiķi to veic nepareizi, kas var radīt nopietnas problēmas zobu veselībai."

 

Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta zobārste Darja Ķīse atklāj, ka sociālajos tīklos darbojas firma, kas piedāvā izdaiļot zobus ar kristāliem, apgalvojot, ka to var veikt arī cilvēki bez zobārsta kvalifikācijas.

 

Ķīse uzsver, ka šai manipulācijai nav nekāda sakara ar kosmetoloģiju, jo likums nosaka, ka to drīkst veikt tikai sertificēts ārsts, kuru var atrast ārstniecības personu reģistrā. Latvijas Radio Ziņu dienests pārbaudīja minētās personas sertifikātu un atklāja, ka tādas reģistrā nav.

 

"Līmējot kristāliņus gan bērniem, gan pieaugušajiem, jāievēro vairāki faktori," skaidro Ķīse. "Piemēram, skaisu (skyce) līmēšanu ierobežo dažādi emaljas stāvokļi, piemēram, plaisas vai paaugstināts zobu jūtīgums. Turklāt jāievēro stingrs līmēšanas protokols, ko ārpus zobārsta kabineta nevar nodrošināt."

Reklāma
Reklāma

 

Latvijas Radio veiktie kontrolzvani vairākās zobārstniecības klīnikās liecina, ka pieprasījums pēc šāda pakalpojuma nav izteikts. Populārākā metode, kā izdaiļot zobus, ir "Swarovski" kristāliņu uzlīmēšana. 

SIA "Dental Art" izpilddirektore Tatjana Juškus uzsver, ka šos kristāliņus drīkst likt tikai uz veseliem zobiem, un pēc rotas uzlikšanas ir jāievēro laba mutes higiēna.

"Mūsu klīnikā kristāliņus liek higiēnisti, kas novērtē, vai zobi ir piemēroti kristāliņu uzlīmēšanai. Mēs neliekam kristāliņus uz bojātiem zobiem, tikai uz veseliem, izārstētiem zobiem."

 

Procedūras veikšana ārpus zobārsta kabineta var radīt dažādas sekas – var rasties alerģiskas reakcijas un infekcijas, kā arī pats kristāliņš var nokrist, ja izmantotie materiāli nav piemēroti mutes dobumam.

 

Skaistums prasa rūpību un zināšanas, tādēļ ir svarīgi uzticēt zobu rotāšanu tikai profesionāļiem, lai saglabātu gan skaistumu, gan veselību. 

Saistītie raksti