Pētījums atklāj, kādam riskam sevi pakļaujam, dzerot no plastmasas pudelēm

Jaunā pētījumā ir iegūti tieši pierādījumi, kas saista plastmasas pudeļu galveno ķīmisko sastāvdaļu ar augstāku 2. tipa diabēta risku.
Šie atklājumi ir pirmie, kas sniedz pierādījumus, ka BPA lietošana var palielināt 2. tipa diabēta risku.

FOTO: Shutterstock.com

Šie atklājumi ir pirmie, kas sniedz pierādījumus, ka BPA lietošana var palielināt 2. tipa diabēta risku.

Pētījumā, kas publicēts žurnālā "Diabetes", konstatēts, ka ķīmiskā viela BPA, ko izmanto pārtikas un dzērienu iepakojumu, tostarp plastmasas ūdens pudeļu ražošanā, var samazināt jutību pret hormonu insulīnu, kas regulē cukura metabolismu organismā.

Iepriekšējos pētījumos jau ir pierādīts, ka plastmasas un epoksīdsveķu ražošanā izmantotā ķīmiskā viela bisfenols A var izjaukt hormonu darbību cilvēku organismā.

Lai gan pētījumos ir konstatēta saistība starp BPA un diabētu, nevienā iepriekšējā pētījumā nav tieši novērtēts, vai šīs ķīmiskās vielas lietošana cilvēkiem palielina diabēta risku.

 

"Šie atklājumi ir pirmie, kas sniedz pierādījumus, ka BPA lietošana var palielināt 2. tipa diabēta risku," paziņojumā norāda Kalifornijas Politehniskās štata universitātes zinātnieki.

 

Pētījumā pētnieki 40 veseliem pieaugušajiem pēc nejaušības principa piešķīra vai nu placebo, vai arī aptuveni 50 mikrogramus BPA uz kg ķermeņa svara dienā. Šī BPA deva ir daudzums, ko ASV Vides aizsardzības aģentūra pašlaik klasificē kā drošu. Tiem, kuriem tika lietots BPA, pēc 4 dienām bija mazāka reakcija uz insulīnu, savukārt placebo grupas dalībniekiem šīs izmaiņas netika novērotas.

 

Reklāma
Reklāma

Plastmasas pudeles ir plaši izplatītas visā pasaulē, jo tās ir ērtas, taču arvien vairāk pētījumu rada bažas par to ķīmisko sastāvdaļu ietekmi uz veselību.

Citā pētījumā, kas nesen publicēts žurnālā "Eco-Environment & Health", konstatēts, ka saules gaismas iedarbībā no plastmasas ūdens pudelēm var izdalīties kaitīgas ķīmiskās vielas.

 

Šajā pētījumā tika novērtēti gaistošie organiskie savienojumi jeb GOS, kas izdalās no sešu veidu plastmasas ūdens pudelēm, kuras tika pakļautas saules gaismas iedarbībai.

 

Pētījumā konstatēts, ka no dažu veidu pudelēm izdalās ļoti toksiski organiskie savienojumi, tostarp tādas zināmas vēzi izraisošas ķīmiskas vielas kā n-heksadekāns, kas liecina par nopietnu risku veselībai.

 

Avots: Independent.co.uk

Saistītie raksti