7 mazāk dzirdēti veidi, kā alkohols grauj tavu veselību

Alkohols, iespējams, ir nozīmīga daudzu cilvēku socializēšanās un svinību sastāvdaļa, taču tas var negatīvi ietekmēt mūsu dzīvi dažādos veidos. Lai gan vairums ar pārmērīgu alkohola lietošanu saistīto briesmu ir acīmredzamas, dažas veselības problēmas var noritēt “klusu”, līdz ir jau krietni ielaistas.
Pētījumi liecina, ka alkohols traucē zarnu mikrobu un zarnu imūnsistēmas komunikāciju.

FOTO: Shutterstock.com

Pētījumi liecina, ka alkohols traucē zarnu mikrobu un zarnu imūnsistēmas komunikāciju.

Redzes pasliktināšanās

Viena no galvenajām blakusparādībām ir ne tikai redzes miglošanās, bet alkohola lietošana var izraisīt arī simptomus, kas saistīti ar acu sausumu," saka Stīvens Hanans, “Optical Express” klīnisko pakalpojumu direktors.

 

"Tas var būt acu apsārtums, ko izraisa acu asinsvadu pietūkums, nieze, kairinājums vai diskomforts, kā arī redzes svārstības. Lai gan tās ir tikai nelielas problēmas, ilgstoša alkohola pārmērīga lietošana faktiski var neatgriezeniski bojāt acu redzes nervus, kuri atbild par vizuālās informācijas nosūtīšanu no acīm uz smadzenēm," piebilst Hanans.

 

"Alkohola lietošanas pārtraukšana vai mazāks alkohola patēriņš ļaus organismam laika gaitā mainīt un apturēt daudzas īstermiņa un ilgtermiņa alkohola lietošanas radītās sekas. Piemēram, jau pēc 24 stundām bez alkohola lietošanas normalizēsies cukura līmenis asinīs un pazudīs alkohola lietošanas izraisītā redzes miglošanās,” saka eksperts.

 

Samazināta imunitāte

"Alkohola lietošana var kavēt imūnšūnu, piemēram, makrofāgu, T- un B-šūnu, aktivitāti, kas ir būtiski patogēnu identificēšanai un apkarošanai. Šāds traucējums palielina organisma uzņēmību pret infekcijām un slimībām.

 

"Turklāt alkohols nekavējoties ietekmē kuņģa un zarnu sistēmu, kas ir pirmais kontakta punkts pirms nonākšanas asinsritē. Alkohola ietekmē mainās zarnu mikrobioms - mikroorganismu kopiena, kas palīdz zarnu darbībai un imūnsistēmas nobriešanai,” skaidro Karolīna Gonkalve, “Pharmica” galvenā farmaceite.

 

"Pētījumi liecina, ka alkohols traucē zarnu mikrobu un zarnu imūnsistēmas komunikāciju," viņa skaidro. "Tas arī bojā zarnu trakta epitēlija šūnas, T-šūnas un neitrofīlus, tādējādi apdraudot zarnu barjeru un ļaujot mikrobiem nokļūt asinsritē.

 

Auglības problēmas

Psihiatrs Dr. Deivids Maklahlans, kurš specializējas atkarību ārstēšanā, saka: "Alkohols samazina testosterona ražošanu vīriešiem, kā arī traucē citu hormonu darbību, kas savukārt kaitē vīriešu saražotās spermas skaitam un kvalitātei.

 

"Sievietēm alkohols traucē ovulācijai un apaugļotas olšūnas implantācijas procesam. Nesen Luisvilas Universitātē veikts pētījums liecina, ka pat mērena alkohola lietošana - trīs līdz seši alkoholiskie dzērieni nedēļā - samazina iespēju iestāties grūtniecībai par 44 %."

 

Reklāma
Reklāma

Vēža risks

Lai gan vēzis potenciāli var skart ikvienu un ne vienmēr ir novēršams, Maklahlans arī norāda, ka alkohols ir zināms šīs slimības riska faktors.

 

"Cilvēki varētu būt pārsteigti, uzzinot, ka 10 % no visiem krūts vēža gadījumiem ir saistīti ar alkohola lietošanu, kas ir viens no galvenajiem riska faktoriem vēža attīstībai pat pie neliela patēriņa apjoma," viņš saka.

 

"Starptautiskā vēža izpētes aģentūra ir pasludinājusi alkoholu par 1. grupas kancerogēnu, kas to ierindo vienā klasē ar tabaku, radiāciju un azbestu."

 

Absorbcijas problēmas

Ilgstoša alkohola lietošana pasliktina arī B vitamīna un folātu uzsūkšanos, kas nepieciešami veselīgām sarkanajām asins šūnām.

 

"Alkohola pārpalikums [var izraisīt] makrocitisku anēmiju, kad sarkanie asinsķermenīši ir palielināti, bet neefektīvi un sabrūk ātrāk nekā veselie sarkanie asinsķermenīši," saka Maklahlans. "Simptomi var būt nogurums, līdzsvara zudums, krampji, garastāvokļa traucējumi un kuņģa darbības traucējumi."

 

Paaugstināts asinsspiediens

Nātans Penmans, “Nuffield Health” klīniskais vadītājs, skaidro, ka alkohola lietošana var ietekmēt arī asinsvadus.

 

"Tas var izraisīt to sašaurināšanos. Ja asinsvadi ir sašaurināti, sirdij ir jāstrādā smagāk, lai izspiestu asinis pa ķermeni, tādējādi paaugstinot asinsspiedienu," saka eksperts. "Augsts asinsspiediens var palielināt sirds slimību attīstības risku, palielinot iespēju, ka cilvēks piedzīvos sirdslēkmi vai insultu."

 

Nomākts garastāvoklis un trauksme

Alkohols ir nomācoša viela, kas sākotnēji var radīt nomierinošu efektu. Tomēr, kā skaidro “Nuffield Health” garīgās veselības profilakses vadītāja Lisa Gana: "Kad tas izzūd, parasti novērojams atgriezenisks efekts, kad trauksmes līmenis paaugstinās. Daļēji tas ir tāpēc, ka alkohols izjauc neirotransmiteru līdzsvaru smadzenēs.

"Ja akūta reibuma stāvoklī nonākam "aptumsumā" (alkohola izraisītā atmiņas zuduma periodos), ir vēl lielāka iespēja, ka pamosties ar trauksmes, satraukuma un baiļu sajūtu.”

 

Avots: Independent.co.uk

Saistītie raksti