Pretsāpju medikamenti izraisa atkarību un vēl 6 mīti par hroniskām sāpēm

Regulāras vēdera, galvas vai muguras sāpes. Ir cilvēki, kas ar tām sadzīvo gadiem. Kādi ir izplatītākie mīti par hroniskām sāpēm un cik tajos patiesības, stāsta "BENU Aptiekas" piesaistītais eksperts, "Veselības centra 4" algologs Matīss Mežals un farmaceite Annija Dvēselīte.
No hroniskām sāpēm cieš 20–50% iedzīvotāju.

FOTO: Shutterstock.com

No hroniskām sāpēm cieš 20–50% iedzīvotāju.

Par hroniskām sāpēm visbiežāk uzskata tādas, kas ilgst vairāk par trim mēnešiem. Sāpēm nav jābūt nepārtrauktām, piemēram, migrēnas, kas ir katru otro dienu trīs mēnešu laikā, arī uzskatāmas par hroniskām sāpēm. 

 

Vienlaikus par hroniskām sāpēm ir uzskatāmas tādas sāpes, kas pastāv ilgāk par ierasto atveseļošanās periodu. Piemēram, ja sāpes pēc operācijas vairumam cilvēku pāriet nedēļās laikā, tad gadījumā, kad tās ilgst trīs nedēļas, jau var uzskatīt par hroniskām.

 

Izplatītākie mīti

 

Hroniskas sāpes nekad nevar izārstēt

Tas ir viens no izplatītākajiem maldiem. Daļai pacientu sāpes ir ārstējamas, pat ja tās bijušas daudzus gadus. Iespējas ir ļoti plašas – pieejami medikamenti, injekcijas un nervu blokādes, rehabilitācija un fizikālā medicīna, ķirurģiska ārstēšana, psihoterapija, komplementārā medicīna un citas. Bieži vien vislabāko efektu sniedz multiprofesionāla ārstēšana, kad komandā strādā ārsti, rehabilitācijas speciālisti, psihologi un citi speciālisti pēc nepieciešamības. Gadījumos, kad sāpes tik tiešām tās nav izārstējamas, tās iespējams mazināt, uzlabojot dzīves kvalitāti.

 

Pretsāpju medikamenti vienmēr izraisa atkarību

Arī šis pieņēmums nav patiess. Hronisku sāpju gadījumā medikamentu lietošana tiek regulāri saskaņota ar ārstu.

 

Pretsāpju medikamentus lieto tikai īslaicīgi

Reklāma
Reklāma

Atkarībā no medikamenta veida ir preparāti, ko tiešām iesaka nelietot ilgāk par piecām dienām, taču lielākā daļa tomēr jālieto, sākot no divām nedēļām līdz pat sešiem mēnešiem un ilgāk.  

 

Palīdz tikai nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi, piemēram, ibuprofēns

Preparātu grupas, ko izmanto īslaicīgu vai ilgstošu hronisku sāpju ārstēšanā, var variēt, sākot no antidepresīviem līdzekļiem līdz pretepilepsijas medikamentiem. Šo grupu medikamenti ir droši pacientam ilgstošai lietošanai, kā arī nodrošina efektu ilgtermiņā. Ir iespējams pielāgot devas un piemeklēt atbilstošāko lietošanas shēmu. 

 

Hronisku sāpju pacienti nedrīkst sportot

Patiesībā rekomendācijas ir pretējas – hronisko sāpju pacientiem ieteicams saglabāt pēc iespējas liekāku fizisko aktivitāti rehabilitācijas speciālistu uzraudzībā. Mazkustība rada apburto loku – sāpju dēļ notiek atteikšanās no aktivitātēm, kas savukārt pati par sevi vairo hroniskās sāpes. 

 

Sāpju gadījumā vienmēr nepieciešams gultas režīms

Tas būtībā ir viens no kaitīgākajiem faktoriem cilvēka veselībai. Veselīgas kustības ir viens no būtiskajiem palīgiem sāpju mazināšanā.

 

Sāpes ir normālas novecošanas sastāvdaļa

Tā nav, jo daudzi cilvēki gados var dzīvot aktīvi un bez sāpēm, ja rūpējas par veselību, veic profilakses pasākumus, ievēro veselīgu dzīvesveidu un veselības problēmu gadījumā savlaikus vēršas pie ārsta.

Saistītie raksti