Kādas ir sekas, ja bērns pārāk daudz lieto viedierīces?

Mēs dzīvojam digitālā pasaulē. Ir tik daudz ierīču, kas aizņem mūsu bērnu uzmanību. Ekrāna laika kontrole ir vecākiem mūžīgi aktuāls uzdevums, taču tas var būt sarežģīti, jo ekrāni ir burtiski visur.
Pārmērīga viedierīču lietošana var ne tikai kaitēt bērna pašvērtējumam, bet arī miegam.

FOTO: Shutterstock.com

Pārmērīga viedierīču lietošana var ne tikai kaitēt bērna pašvērtējumam, bet arī miegam.

Pavadītais laiks pie ekrāniem var padarīt bērnus agresīvākus

Viņiem kļūst daudz grūtāk pāriet uz vakariņām, gulētiešanu vai jebkuru citu darbību. Lai gan katrs bērns ir unikāls, daži pētījumi liecina, ka ilgstoša laika pavadīšana pie ekrāniem var palielināt agresijas līmeni. 

 

Ja taviem bērniem ir emocionāli grūti nolikt ierīci, tas var liecināt par neveselīgām attiecībām ar tehnoloģijām.

 

Pārmērīga viedierīču lietošana var padarīt bērnus skumjākus

Regulāra saskare ar viedierīču ekrāniem var kavēt bērna emociju apstrādes un lēmumu pieņemšanas spējas un negatīvi ietekmēt spēju saglabāt koncentrēšanos un uzmanību.

 

Mūsu smadzenes ir veidotas tā, lai iesaistītos aktivitātēs, kas tās stimulē. Eksperti uzskata, ka dopamīnam, labsajūtas hormonam, ir nozīme tehnoloģiju lietošanā. Bieži vien mazāk apgrūtinoši šķiet pārbaudīt Instagram vai jaunāko TikTok video, nekā nodarboties ar darbībām, kas prasa prāta koncentrēšanos, piemēram, algebru. 

 

Daži pētījumi norāda uz sakarību starp pārmērīgu sociālo mediju lietošanu un garīgās veselības pasliktināšanos. Īpaši meitenēm pusaudžu vecumā pastāvīga sociālā salīdzināšana kopā ar atgriezeniskās saites meklēšanu ir saistīta ar depresiju un trauksmi.  

 

Viedierīces var ietekmēt miegu

Agrīnā bērnība ir straujš smadzeņu attīstības laiks. Pārmērīga viedierīču lietošana var ne tikai kaitēt bērna pašvērtējumam, bet arī miegam. 

 

Reklāma
Reklāma

Ir veikti pētījumi, kas liecina, ka zilā gaisma, ko izstaro telefona ekrāns, var būt ļoti kaitīga un veicināt sliktu miegu un pat bezmiegu. Tikai divas stundas pie ierīces pirms gulētiešanas var nomākt hormonu melatonīnu, kas mums liek justies miegainiem. 

 

Laiks, ko pavadām pie ekrāna, var nomākt mūsu bērnu un pusaudžu enerģiju un hroniski izjaukt organisma miega un nomoda ciklu, ko dēvē arī par mūsu diennakts ritmu. Šis traucējums var ietekmēt mūsu miegu un garastāvokli. Un mēs visi zinām, kas notiek, ja mūsu bērni (vai mēs) nepietiekami atpūšas.


Biežāka laika pavadīšana pie ekrāna nozīmē mazāk laika ārpus telpām

Lietotnes, sociālie plašsaziņas līdzekļi un videospēles ir īpaši izstrādātas tā, lai mēs būtu ilgstoši aizņemti. Un tas nozīmē mazāk laika pavadīt ārā. 

 

Kad bērni mijiedarbojas ar dabu, tas mazina stresu, mazina agresiju un palīdz koncentrēties. Eksperti apgalvo, ka laika, kas pavadīts pie ekrāniem ir pretējs tam, ko dara daba. 

 

Daži pētījumi liecina, ka pusaudžiem, kuri kā galveno saziņas līdzekli izmanto sociālos tīklus vai īsziņas, laika gaitā ir vājas saskarsmes prasmes. Citiem vārdiem sakot, runa ir par alternatīvajām izmaksām. Pievēršanās tehnoloģijām attālina bērnus un pusaudžus no citām aktivitātēm, kas ir daudz nozīmīgākas attīstības ziņā, piemēram, no saskarsmes ar vienaudžiem klātienē un personīgo interešu izpētes.

 

Kā palīdzēt savai ģimenei saglabāt veselīgas attiecības ar tehnoloģijām?

Ja tavs bērns vai pusaudzis saskaras ar kādu no šīm problēmām, iespējams, ir pienācis laiks pārskatīt ekrāna lietošanas ilgumu un biežumu. Galvenais ir noteikt atbilstošas robežas. 


Daži ieteikumi:

  • Nepiedāvā ierīci, kad bērns saka, ka viņam ir garlaicīgi. Drīzāk palīdzi viņam izdomāt citas jautras nodarbes (piemēram, rokdarbus, mīklu minēšanu, kartītes izgatavošanu slimam draugam).
  • Uzstāj, lai dažādas aktivitātes notiktu bez ierīcēm. Tā vietā mudini bērnus doties izpētīt parku, zooloģisko dārzu vai braukt ar velosipēdiem vai skrejriteņiem.
  • Ieskaties sava pusaudža sociālo mediju pasaulē. Tā vari uzzināt, ar kādu informāciju pusaudzis saskaras interneta vidē un pārliecināties par drošību. Atgādini bērnam, ka ne vienmēr viss, kas redzams sociālajos tīklos, ir patiess.
  • Ieviesiet ekrāna laika noteikumus visai ģimenei. Ievērojiet noteikumu, ka visi ģimenes locekļi vismaz vienu līdz divas stundas pirms gulētiešanas izslēdz vai noliek malā savas viedierīces.

 

Avots: theparentcue.com

Saistītie raksti