Kas notiek, ja pietiekami bieži nemazgā savu ūdens pudeli?

Daudzreiz lietojamās ūdens pudeles samazina vienreizlietojamās plastmasas patēriņu un ietaupa naudu katru reizi, kad uzpildi ūdeni, nevis pērc jaunu ūdens pudeli. Taču katru reizi padzeroties, pudelē tiek pārnestas baktērijas no mutes, kas pēc tam tur var vairoties.
Ūdens pudeles ir ideāla vide baktēriju savairošanai, jo tās ir mitras.

FOTO: Shutterstock.com

Ūdens pudeles ir ideāla vide baktēriju savairošanai, jo tās ir mitras.

Saskaņā ar “Waterfilterguru.com” veiktā pētījuma datiem vairākkārt lietojamās ūdens pudeles satur vidēji 20,8 miljonus baktēriju kolonijas veidojošu vienību (CFU), kas ir 40 000 reižu vairāk nekā mikrobi uz tualetes poda.

 

Kādas var būt sekas, ja starp lietošanas reizēm pudeli pienācīgi neizmazgā?

“Bieži izplatīts maldīgs priekšstats par daudzkārt lietojamu ūdens pudeļu higiēnu ir tāds, ka, tā kā parasti to uzpildi ar tīru ūdeni un tā nonāk saskarē tikai ar tavu muti, nav nepieciešams to bieži tīrīt,” saka ārsts Donalds Grants.

 

Tomēr katru reizi, kad dzer no pudeles, tu pārnes baktērijas no mutes, kas pēc tam var vairoties pudelē. “Jebkurā daudzkārt lietojamā traukā var uzkrāties netīrumi, putekļi vai netīrumi un tādējādi arī baktērijas,” saka ģimenes ārsts Suhails Hussains.

“To vēl vairāk pasliktina fakts, ka ūdens pudeles ir ideāla vide baktēriju vairošanās procesam, jo tur ir mitra vide!” 

Arī grūti aizsniedzamās spraugās, piemēram, skrūvējamā vāciņa iekšpusē vai zem atvāžamā salmiņa, var rasties pelējums, turklāt piesārņojums var rasties arī no citiem avotiem.

 

“Piemēram, uzglabājot to sporta somā, tā var uzņemt baktērijas no somas iekšpuses vai citām tajā uzglabātām lietām, turklāt baktērijas uz pudeli var pārnest arī no rokām,” saka Grants.

 

“Ja pudelei ir vārsta vāciņš, tev var nākties to pacelt vai pagriezt ar pirkstiem, un tas var pārnest baktērijas, ko esi uzņēmis, pieskaroties citiem priekšmetiem vai virsmām.”


Kādas baktērijas ir atrodamas pudelēs?

“Tās var būt vienkārši streptokoki un stafilokoki, kas parasti dzīvo simbiozē ar savu saimnieku (t. i., mums), bet var kļūt problemātiskas, ja tās uzkrājas vai cilvēks ir slims,” saka Huseins. 

 

Reklāma
Reklāma

”Tādas baktērijas kā zarnu nūjiņas, kas bieži izraisa urīna un zarnu infekcijas, var kolonizēt ūdens pudeli pēc atkārtotas tās lietošanas, piemēram, vāciņa uzlikšanas un noņemšanas.”

Šīs baktērijas var izraisīt dažādas problēmas. 

“Ir iespēja saslimt ar kuņģa slimībām, piemēram, caureju vai vemšanu,” turpina Huseins. “Gramnegatīvās nūjiņas - vēl viena izplatīta baktērija, kas sastopama nemazgātās pudelēs - var izraisīt uroģenitālā trakta infekcijas un pneimoniju.”


Grants brīdina: “Ja pudelē ir izveidojies pelējums, tas var izraisīt alerģijas simptomus, piemēram, iesnas, šķaudīšanu vai sarkanas un niezošas acis. Simptomi var būt smagāki cilvēkiem ar astmu.”

 

Cik bieži vajadzētu mazgāt atkārtoti lietojamo ūdens pudeli?

“Lai samazinātu saslimšanas risku, ideālā gadījumā ūdens pudele būtu jāmazgā pēc katras lietošanas reizes,” saka Grants. “Vismaz dažas reizes nedēļā to vajadzētu rūpīgi nomazgāt.”

 

Karsts ūdens un mazgāšanas līdzeklis ir viss, kas nepieciešams, lai ikdienā iznīcinātu baktērijas.

 

“Piepildi pudeli ar karstu ziepju maisījumu un noskalo to,” iesaka Huseins. “Neaizmirsti pievērst īpašu uzmanību vāciņam - izmanto tīru birstīti, lai to nomazgātu.” 


“Ja iespējams, ūdens pudeli vajadzētu turēt ārpus mikrobiem bagātas vides, piemēram, sporta skapīša vai sporta somas,” saka Grants. “Jāizvairās arī pildīt pudeli ar ko citu, nevis ūdeni, piemēram, proteīna kokteiļiem, enerģijas dzērieniem vai šķidrumiem ar augstu cukura saturu, jo cukurs var stimulēt baktēriju vairošanos.”

 

Huseins piebilst: “Neatstāj ūdens pudeli ilgstoši saulē vai automašīnas krūzes turētājā - siltuma un mitruma ietekme, visticamāk, veicinās baktēriju savairošanos.”

 

Avots: independent.co.uk

Saistītie raksti