Konstatēta CPV priekšvēža stadija. "Vai arī vīram jāveic kādas pārbaudes?" jautā lasītāja

"Man konstatēta dzemdes kakla priekšvēža stadija un drīzumā gaidāma kolposkopija. Tā kā ar cilvēka papilomas vīrusu (CPV) slimo arī vīrieši, vai tas nozīmē, ka manam vīram jāveic kādas pārbaudes? Vai iespējams, ka esmu viņam nodevusi vīrusu?" jautā "Mammamuntetiem.lv" lasītāja. Skaidrību vieš ginekoloģe un dzemdību speciāliste Vija Veisa.
Lai šīs izmaiņas rastos, ir vajadzīgi daudzi gadi.

FOTO: Shutterstock.com

Lai šīs izmaiņas rastos, ir vajadzīgi daudzi gadi.

Gadījumos, kad partnerei atklāts CPV, neatkarīgi no vīrusa izraisītās saslimšanas stadijas, vīrietim nekur nav jāiet un nav jāveic speciālas pārbaudes. 

 

Pirmkārt, vīriešiem attiecībā uz CPV izraisītām slimībām skrīningu diemžēl nav kā sievietēm uz dzemdes kakla vēzi. Otrkārt, visdrīzāk sieviete ar šo vīrusu, kurš radījis dzemdes kakla izmaiņas, inficējusies pirms gana ilga laika. Lai šīs izmaiņas rastos, ir vajadzīgi daudzi gadi, tāpēc gadījumā, ja vīrietis bijis inficējies, ļoti iespējams imunitāte pati tikusi ar to galā, vai arī vīruss nemaz nav iemitinājies partnera organismā. 

 

Reklāma
Reklāma

Bet sievietei gan noteikti jādodas uz kolposkopiju, kur veiks papildu izmeklējumu un, atkarībā no rezultāta, tiks dotas tālākās rekomendācijas. 
 

Zināšanai

Risks, ka CPV pozitīva sieviete nodos šo vīrusu vīrietim, ir augstāks, nekā ja vīrietis ir CPV pozitīvs. Taču tas ir vīruss, un lielākā daļa cilvēku, kuri dzīves laikā ar to sastapušies, nesaslimst un pat nezina, ka bijuši inficējušies ar CPV. Līdz pat 80% cilvēku dzīves laikā kaut reizi bijuši CPV pozitīvi, taču imunitāte tikusi galā un ne priekšvēža izmaiņas, ne vēzis neattīstās. 

Saistītie raksti