Kas var notikt, ja ēd nemazgātus augļus un dārzeņus? Plus padoms, kā tos visrūpīgāk dabūt tīrus

Ikdienā ēst augļus un dārzeņus ir lielisks veids, kā saglabāt veselību, tikai vispirms tos kārtīgi nepieciešams nomazgāt.
Vispirms nomazgā rokas. Tas novērš mikrobu nokļūšanu uz ādas.

FOTO: Shutterstock.com

Vispirms nomazgā rokas. Tas novērš mikrobu nokļūšanu uz ādas.

Lai gan lielākā daļa cilvēku apzinās, ka nepietiekami apstrādāta gaļa un zivis var apdraudēt veselību, par nemazgātiem augļiem un dārzeņiem nereti nedomājam neko sliktu. Patiesībā katru gadu 1 no 10 cilvēkiem saslimst, ēdot nedrošu pārtiku, un aptuveni 46 % no šiem saslimšanas gadījumiem ar pārtiku ir saistīti ar dārzeņu un augļu lietošanu uzturā.

 

Fakts ir tāds, ka lielākā daļa svaigu produktu tiek audzēti atklātā laukā, kur tiem var pieskarties jebkurš un jebkas, piemēram, kukaiņi un putni. Tas nozīmē, ka nemazgātos produktos var būt ne tikai netīrumi, bet arī dažādas potenciāli kaitīgas vielas, tostarp baktērijas, sēnītes, vīrusi un pesticīdi.

Augļu un dārzeņu mazgāšana ir ļoti svarīga pārtikas drošībai. Bet kāds ir labākais veids, kā to darīt?

Vispirms nomazgā rokas. Tas novērš mikrobu nokļūšanu uz ādas. Vienkāršākais un drošākais veids, kā mazgāt svaigus produktus, ir ar rokām zem auksta tekoša ūdens. Noberzē augļus un dārzeņus ar rokām, lai noņemtu netīrumus, pesticīdus un dažus virsmas mikroorganismus. Ja gatavojies mērcēt produktus ūdenī, pārliecinies, ka izmanto tīru bļodu, nevis izlietni, kas var būt pilna ar mikrobiem.

 

Nekad nemazgā augļus un dārzeņus ar mazgāšanas līdzekļiem, jo dažu augļu un dārzeņu miza ir poraina un var absorbēt šīs ķimikālijas. Tas var ne tikai mainīt to garšu un konsistenci, bet arī padarīt tos nedrošus lietošanai uzturā.

Svaigu augļu un dārzeņu mazgāšanai var izmantot arī etiķi un sodu. Tās var samazināt baktēriju un pesticīdu daudzumu uz produktiem.

Mazgāšanai ar etiķi var izmantot parasto vai ābolu etiķi. Izmanto tikai pusi glāzes etiķa uz vienu glāzi ūdens, mērcējot produktus un ik pa laikam maisot divas līdz trīs minūtes. Pēc tam vismaz vienu minūti skalo svaigā aukstā ūdenī.

 

Reklāma
Reklāma

Tomēr viens no etiķa izmantošanas trūkumiem ir tas, ka etiķskābe, ko tas satur, var izmainīt garšu un konsistenci, jo īpaši mīkstajiem augļiem, ja mērcē ilgāk nekā divas līdz trīs minūtes un nepietiekami rūpīgi noskalo.

 

Pierādīts, ka 0,84 grami dzeramās sodas uz 100 mililitriem ūdens aptur mikrobu augšanu uz svaigiem produktiem. Pierādīts arī, ka 15 minūšu mērcēšana dzeramajā sodā no svaigiem produktiem noņem gandrīz visas pesticīdu pēdas.

 

Tomēr, lai nomazgātu produktus, patiešām ir nepieciešama tikai 1 tējkarote dzeramās sodas uz vienu glāzi auksta ūdens. Tas joprojām noņems mikrobus un pesticīdus, nemainot produktu garšu. Mērcē augļus un dārzeņus tīrā traukā 15 minūtes, ik pa laikam samaisot.

Tā kā dzeramā soda ir sārmaina, mērcējot ilgāk par 15 minūtēm un rūpīgi neizskalojot, var sabojāt maigu augļu un dārzeņu miziņu, ietekmējot to tekstūru un garšu.

 

Avots: CNN

Saistītie raksti