Kad ir vislabākais laiks, lai saņemtu gripas vakcīnu?

Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja, Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore Dace Zavadska Latvijas Radio raidījumā “Kā labāk dzīvot” skaidro, ka vakcinēšanu pret gripu ik gadu klasiski sāk no oktobra vidus. Profesore uzsver, ka ātrāk to noteikti nevajadzētu sākt darīt.
Klasiski gripas laiks ir decembra beigas/janvāris – uz to laiku jau cilvēkiem būtu jābūt vakcinētiem.

FOTO: Shutterstock.com

Klasiski gripas laiks ir decembra beigas/janvāris – uz to laiku jau cilvēkiem būtu jābūt vakcinētiem.

“Tas ir dažādu iemeslu dēļ. Arī ražotājs vakcīnas ražo uz šo laiku. Vīruss mainās un mēs zinām, ka nākamajā gadā esošās sezonas vakcīna vairs nederēs. Gripas vakcīna tiek ražota tā, lai tā darbotos aptuveni uz sešiem mēnešiem. Vecāka gadu gājuma cilvēkiem parastā gripas vakcīna darbojas vēl īsāku laiku, apmēram četrus mēnešus. Tādēļ jau septembrī vai pirmajās oktobra dienās iet pēc gripas vakcīnas varētu nozīmēt, ka tad, kad aprīlī būs vēl gripa pilnā plaukumā, tā aizsardzība jau varētu būt nepietiekama,” stāsta profesore.

 

Klasiski gripas laiks ir decembra beigas/janvāris – uz to laiku jau cilvēkiem būtu jābūt vakcinētiem. Bet pats labākais laiks, kad vakcinēties pret gripu ir oktobra vidus/beigas un novembris. 

 

Reklāma
Reklāma

Gripa ir akūta, sevišķi lipīga vīrusu infekcija, kas skar elpceļus. Salīdzinot ar citām infekcijas slimībām, gripa atšķiras ar izplatīšanās ātrumu, izraisīto komplikāciju biežumu un smagumu. To dēļ gripas epidēmijas laikā 2 - 5 reizes pieaug hospitalizāciju skaits un cilvēku vēršanās biežums pēc medicīniskās palīdzības.

 

Gripa Latvijā izplatās rudens - ziemas periodā. Parasti saslimstības pacēlums ilgst 8 - 10 nedēļas.

Saistītie raksti