Seši dzērieni, kas palīdz ātrāk aizmigt – un iegūt kvalitatīvāku miegu

Vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju bieži no rītiem nejūtas pietiekami atpūtušies, bet gandrīz piektā daļa pastāvīgi izjūt miega trūkumu, secināts pētījumā. Pieaugušam cilvēkam miegam nepieciešamais laiks ir individuāls. Tas var būt no 4 līdz 10 stundām diennaktī. Tādējādi cilvēks, kurš pamostas labi izgulējies pēc 4 līdz 5 stundu gara miega, necieš no bezmiega, bet drīzāk uzskatāms par “mazgulētāju”. Savukārt, cilvēks, kuram fizioloģiski nepieciešamas vismaz 10 miega stundas diennaktī, var ciest no bezmiega pat, ja katru nakti guļ 8 stundas, vēsta Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).
Miegam nepieciešamais laiks atkarīgs ne tikai no ģenētiskajām īpatnībām, bet arī no vecuma, fizisko un psihisko traucējumu esamības un izteiktības.

FOTO: Shutterstock.com

Miegam nepieciešamais laiks atkarīgs ne tikai no ģenētiskajām īpatnībām, bet arī no vecuma, fizisko un psihisko traucējumu esamības un izteiktības.

Miegam nepieciešamais laiks atkarīgs ne tikai no ģenētiskajām īpatnībām, bet arī no vecuma, fizisko un psihisko traucējumu esamības un izteiktības. Taču, ko darīt, ja gulēt gribas, tam veltīts arī nepieciešamais laika daudzums, bet neizdodas iemigt? Lūk, seši dzērieni, kas varētu palīdzēt ieslīgt saldā miegā:

 

  • Ķiršu sula

Kad runa ir par dzērieniem, kas bagāti ar miegu veicinošām uzturvielām, ir grūti pārspēt skābo ķiršu sulu. Tas ir tāpēc, ka tā ir ne tikai lielisks magnija un melatonīna avots, bet arī satur nelielu daudzumu triptofāna. Turklāt 2018. gadā veiktā nelielā randomizētā kontroles pētījumā tika konstatēts, ka šis dzēriens palielina gan miega laiku, gan miega kvalitāti. 

 

  • Kumelīšu tēja

Kumelītēm piemīt ārstniecisks spēks, to bieži izmanto kā pretiekaisuma līdzekli imūnsistēmas, vielmaiņas un garīgās veselības atbalstam. Kumelītēm ir arī nervu nomierinoša iedarbība, kas var palīdzēt ātrāk iemigt.

 

  • Silts piens

Govs piens ir bagāts ar triptofānu, magniju un A, B12 un dažkārt arī D vitamīniem. Turklāt silta dzēriena dzeršana var radīt nomierinošu efektu, kas sagatavo mūs kvalitatīvam miegam.

 

Reklāma
Reklāma
  • Citronmelisas tēja

Citronmelisai ir atslābinoša un patīkama garša, ideāli piemērota pirms gulētiešanas. 2011. gadā veiktā pētījumā tika konstatēts, ka citronmelisas tēja pētījuma dalībniekiem par 42 procentiem mazina bezmiega simptomus. 

 

  • Kivi un banānu smūtijs

Lai gan šī kombinācija var šķist nedaudz dīvaina, banānos ir daudz triptofāna, magnija, melatonīna, šķiedrvielu un B6 un C vitamīnu, savukārt kivi ir bagāti ar serotonīnu un šķiedrvielām. 2023. gada pētījumos ir pat konstatēts, ka kivi lietošana uzturā ir saistīta ar labāku miegu sportistiem. 

 

  • Zaļā tēja bez kofeīna

L-teanīns, kas ir atrodams zaļajā, melnajā un baltajā tējā, var veicināt veselīgu miegu, taču jāņem vērā, ka tējai jābūt bez kofeīna. Arī zaļajā tējā esošo augu savienojumu, piemēram, kvercetīna, kaempferola, katehīnu un epigalokatehīna gallāta (EGCG), pretiekaisuma īpašības nekaitē, kad runa ir par mierīgu miegu.

 

Avots: SPKC; RealSimple

Saistītie raksti