Pieci ieteikumi kā parūpēties par savu un bērnu veselību rudenī

Rudens ir laiks, kad mainīgie laikapstākļi, vēsais gaiss, mitrums un drēgnums telpās var nelabvēlīgi ietekmēt mūsu pašu un arī mūsu bērnu veselību. Lai saglabātu labu pašsajūtu un izvairītos no šai sezonai raksturīgajām vīrusu saslimšanām (saaukstēšanās, gripas, bronhīta u.c.) svarīgi pievērst uzmanību ikdienas paradumiem un jau savlaicīgi veikt profilaktiskus pasākumus.
Rudens ir  laiks, kad ir svarīgi nodrošināt organismu ar vitamīniem un minerālvielām, kas stiprina imunitāti.

FOTO: Shutterstock.com

Rudens ir laiks, kad ir svarīgi nodrošināt organismu ar vitamīniem un minerālvielām, kas stiprina imunitāti.

Zāļu ražotājs A/S “Grindeks” apkopojis piecus ieteikumus, ko ņemt vērā, rūpējoties par savu veselību rudenī. 
 

Stiprini imūnsistēmu ar sabalansētu uzturu

Rudens ir  laiks, kad ir svarīgi nodrošināt organismu ar vitamīniem un minerālvielām, kas stiprina imunitāti. Īpaši svarīgi ir C un D vitamīni, kas palīdz organismam cīnīties pret infekcijām. Iesakām savās ēdienreizēs iekļaut burkānus, kāpostus, ķirbjus, bietes, spinātus un citus dārzeņus. Veselībai noderēs arī augļi, kas satur dažādus vitamīnus, tostarp citrusaugļi, āboli, granātāboli un kivi. Tāpat neaizmirstiet par riekstiem un graudaugiem, kas sniedz nepieciešamās minerālvielas un enerģiju, piemēram, mandeles, valrieksti, lazdu rieksti un Indijas rieksti. 

 

Pareiza higiēna un regulāra roku mazgāšana

Vai atcerieties Covid-19 laikā tik bieži dzirdēto saukli “Mājas, ziepes, divi metri”? Arī vīrusu sezonas laikā svarīgi ievērot šos trīs zelta noteikumus. Vīrusu slimības izplatās viegli, it īpaši bērnu vidē, piemēram, skolās un bērnudārzos. Regulāra roku mazgāšana ar ziepēm ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā mazināt infekciju risku. Iemāciet bērniem rūpēties par savu higiēnu un regulāri dezinficēt rokas, īpaši pēc sabiedrisku vietu vai transporta apmeklējuma. 

 

Lai efektīvi mazgātu rokas un pasargātu sevi no baktērijām un vīrusiem, ir svarīgi ievērot vairākus soļus. Vispirms samitriniet rokas ar tīru, tekošu ūdeni – tas var būt silts vai auksts, galvenais, lai tas būtu tīrs. Pēc tam uzklājiet ziepes, izmantojot šķidrās vai cietās ziepes. Berzējiet rokas vismaz 20 sekundes, īpašu uzmanību pievēršot plaukstām, starp pirkstiem, pirkstu galiem, nagiem, roku virspusei un īkšķiem. Kad rokas ir kārtīgi nomazgātas, noskalojiet tās zem tekoša ūdens, pārliecinoties, ka visas ziepes ir noskalotas. Pēc mazgāšanas rūpīgi nosusiniet rokas ar tīru dvieli vai vienreiz lietojamo papīra dvieli.

 

Parūpējieties par gaisa kvalitāti telpās

Rudens mēnešos daudz vairāk laika pavadām iekštelpās, tāpēc svarīgi uzturēt tīru un mitrinātu gaisu, ko iespējams panākt ar biežu vēdināšanu. Saaukstēšanās gadījumā noderīgi var būt dažādi augi, kam piemīt pretiekaisuma, antibakteriālas un imunitāti stiprinošas īpašības. Ingvers ir viens no populārākajiem, jo tas palīdz mazināt iekaisumu un atvieglo  kakla sāpes, kā arī veicina svīšanu, kas palīdz izvadīt toksīnus. 

Reklāma
Reklāma

 

Ehinācija ir plaši pazīstama kā imūnsistēmas stiprinātājs un palīdz saīsināt saaukstēšanās ilgumu. Kumelītes ir lieliskas pretiekaisuma īpašību dēļ, kā arī nomierina kaklu un veicina miegu, kas ir svarīgs atveseļošanās procesā. Piparmētras palīdz atbrīvot elpceļus un atvieglot klepu, pateicoties tajās esošajam mentolam. Timiāns arī ir efektīvs pret klepu un kakla sāpēm, jo tam ir spēcīgas antibakteriālas un atkrēpošanas īpašības. Citrons un medus, lai gan nav augi, bieži tiek izmantoti kombinācijā ar augiem, jo citrons satur C vitamīnu, bet medus nomierina kairinātu kaklu un darbojas kā dabisks antibakteriāls līdzeklis.
 

Šie augi ne tikai palīdz atvieglot saaukstēšanās simptomus, bet arī veicina ātrāku atveseļošanos, stiprinot imūnsistēmu un mazinot diskomfortu.

 

Atpūta un miegs ir būtiski veselībai

Veselīgs miegs ir viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē mūsu imunitāti. Bērniem īpaši svarīgi nodrošināt kvalitatīvu un pietiekami ilgu miegu, jo augošs organisms vairāk pakļauts stresam un vīrusiem. Ieteicams radīt bērniem mierīgu vidi pirms gulētiešanas un ierobežot ekrāna laiku, jo spilgtā gaisma no ierīcēm var traucēt miega hormonu ražošanu. Tāpat ir noderīgi izveidot gulētiešanas rutīnu, piemēram, lasīt grāmatu vai klausīties nomierinošu mūziku, lai bērna ķermenis un prāts sagatavotos atpūtai. Pareiza gulēšanas režīma ievērošana un pietiekams miega ilgums palīdz bērniem ne tikai cīnīties pret infekcijām, bet arī uzlabot koncentrēšanos un emocionālo labsajūtu ikdienā.

 

Pareizi izvēlēti medikamenti simptomu ārstēšanai

Ja tomēr parādās saaukstēšanās simptomi, svarīgi pareizi ārstēt gan sevi, gan bērnus. Paracetamols ir viens no drošākajiem un efektīvākajiem pretsāpju un pretdrudža līdzekļiem, īpaši bērniem. Tas palīdz mazināt drudzi un galvassāpes, kas bieži pavada vīrusu infekcijas, un ir labi panesams arī ilgākā ārstēšanas periodā. Tomēr būtiski atcerēties, ka paracetamols mazina tikai simptomus, nevis pašu slimības cēloni, tāpēc tas jālieto kombinācijā ar citiem atveseļošanos veicinošiem pasākumiem, piemēram, pietiekamu šķidruma uzņemšanu un atpūtu. Noteikti ievērojiet ārsta vai farmaceita norādījumus par pareizu devu, īpaši bērniem. 
 

Rudenī galvenais uzsvars jāliek uz veselības profilaksi – pareiza higiēna, uzturs, imunitātes stiprināšana un kvalitatīvs miegs palīdzēs izvairīties no slimībām. Ja parādās saaukstēšanās simptomi, negaidiet un neatlieciet ārstēšanās uzsākšanu, jo tas var pagarināt slimības gaitu un ilgumu. 

Saistītie raksti