Kas ir ehinokoks – parazīts, kas plaušās vai aknās var augt gadu garumā? Tas dzīvo uz ogām!

Bieži vien, lasot ogas mežā vai savā dārzā, mēs tās apēdam nemazgātas. Tomēr šāds paradums var būt bīstams. Ogas ir ieteicams mazgāt vienmēr - iemesls ir ne vien ogu tīrība, bet arī slimības izraisoši parazīti.
Ehinokoks veido ar šķidrumu pildītas cistas orgānos, piemēram, plaušās vai aknās, tajās augot vairāku gadu garumā, padarot agrīnu diagnostiku sarežģītu un nemanāmi apdraudot cilvēku veselību.

FOTO: Shutterstock.com

Ehinokoks veido ar šķidrumu pildītas cistas orgānos, piemēram, plaušās vai aknās, tajās augot vairāku gadu garumā, padarot agrīnu diagnostiku sarežģītu un nemanāmi apdraudot cilvēku veselību.

Institūta "BIOR" Mikrobioloģijas un patoloģijas laboratorijas eksperte Maira Mateusa skaidro: "Kad ir runa par šo produktu mazgāšanu, tad pirmā doma cilvēkam parasti ir - nomazgājam putekļus un netīrumus, kaut gan īstenībā ir jānomazgā nost arī parazīti. Tā ir lieta, par ko mēs nedomājam ikdienā, jo parazīts - tas liekas kaut kas abstrakts, kaut gan Latvijā ir sastopami parazīti, kas ir bīstami cilvēkiem. Viens no tiem ir ehinokoks."

 

Ehinokoks veido ar šķidrumu pildītas cistas orgānos, piemēram, plaušās vai aknās, tajās augot vairāku gadu garumā, padarot agrīnu diagnostiku sarežģītu un nemanāmi apdraudot cilvēku veselību. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) jaunākajiem datiem par infekciju slimību izplatību Latvijā 2023.gadā ar ehinokokozi ir saslimuši 7 cilvēki, bet 2022.gadā - 4 cilvēki.

 

Latvija ir mežiem bagāta valsts, un to iemītnieki bieži vien ne tikai nonāk saskarsmē ar meža ogām, bet arī apciemo apdzīvotas vietas, ar siekalām un izkārnījumiem pārnēsājot tiem raksturīgus infekciju avotus. 

 

Reklāma
Reklāma

"Ehinokoku izdala ārvidē suņu dzimtes dzīvnieki, piemēram, lapsas, jenotsuņi un vilki. Nelielās parazītu olas, kuras tie izdala, ir lipīgas - tās viegli pielīp arī pie ogām un tāpēc tās ir jāmazgā," stāsta M. Mateusa.

 

Būtiski ir ogas ne vien mazgāt, bet arī darīt to kārtīgi. "Galvenais, mazgājot augļus, dārzeņus un ogas, ir nodrošināt konstantu ūdens plūsmu un nodrošināt berzi. Vislabāk ir nodrošināt šo berzi minūti un tad kārtīgi skalot, tā nomazgājot nost iespējamās ehinokoka olas," iesaka M. Mateusa.

 

To būtiski ir atcerēties arī rudens un ziemas sezonā, kad ogas visbiežāk tiek patērētas pēc to termiskās apstrādes vai arī sasaldētas. Arī šajos procesos parazītu oliņas var saglabāties. Drošāka ir ogu vārīšana - tām vāroties vismaz pusstundu, parazītu oliņas iet bojā. Taču ogas saldējot, uz tām esošās parazītu oliņas ies bojā tikai pie mīnus 80 grādiem divu nedēļu garumā, kas, protams, nav iespējams standarta saldētavās. Tāpēc ogas ir kārtīgi jānomazgā arī pirms to likšanas saldētavā.

Saistītie raksti