Kāpēc visi pēkšņi sākuši lietot magniju? Patiesība par to, vai tas tiešām nāk par labu veselībai

Sieviete ar jauneklīgu izskatu un gludu ādu ieber noslēpumainu pulveri tukšā vīna glāzē. Viņa pievieno ūdeni un citrona sulu, lepni paziņojot kamerai: “Šis ir mans magnija kokteilis! Es to dzeru katru vakaru pirms gulētiešanas.” Pēc tam viņa stāsta par galvenās sastāvdaļas - magnija glicināta, minerālvielas, kas tiek dēvēta par šī brīža brīnumaino uztura bagātinātāju, - priekšrocībām.
Pēc Covid pandēmijas vitamīnu pārdošanas apjomi pasaulē ir palielinājušies par 60%.

FOTO: Shutterstock.com

Pēc Covid pandēmijas vitamīnu pārdošanas apjomi pasaulē ir palielinājušies par 60%.

Patiesībā šī ir pašpasludināta veselīga dzīvesveida eksperte, jeb ietekmele, kā to pazīstam pie mums Latvijā. Sociālajās platformās, piemēram, “Instagram” un TikTok pašpasludināti “guru” apgalvo, ka magnija lietošana uztura bagātinātāju veidā var uzlabot miegu, mazināt stresu, mazināt trauksmi un pat uzlabot gremošanu. Izklausās pēc ideāla līdzekļa pret dzīves sāpēm, vai ne? Vienīgā problēma ir tā, ka mēs esam “uzlēkuši” uz uztura bagātinātāju trakulības viļņa, pirms tam neiedziļinoties to patiesajās spējās uzlabot veselību.

Pēc Covid pandēmijas vitamīnu pārdošanas apjomi pasaulē ir palielinājušies par 60%. Tiešsaistē jau 16 gadus vecas meitenes lieto tādus vārdus kā kolagēns, vitamīns B12, magnijs un citus.

Runājot konkrēti par magnija glicinātu, tā popularitāte, visticamāk, ir saistīta ar tā muskuļus atslābinošajām spējām, kas var arī palīdzēt cilvēkiem potenciāli labāk gulēt.

“Daži pētījumi liecina, ka tas var palīdzēt mazināt muskuļu sāpes pēc smagiem treniņiem, kā arī mazināt muskuļu spazmas,” skaidro Jana Abelovska, farmaceite Lielbritānijas aptiekā. “Magnijs var būt noderīgs arī trauksmes ārstēšanā, jo var samazināt kortizola līmeni, kas parasti ir saistīts ar stresu.”

 

Magnija popularitāte ir jūtama visā nozarē. Apvienotajā Karalistē bāzētā sieviešu labsajūtas uzņēmuma “Our Remedy” dibinātāja Reičela Meisone apgalvo, ka magnijs ir kļuvis par viņas uzņēmuma lielāko “naudas ienesēju”. Nav pārsteidzoši, ka pie tā ir vainojams TikTok - šobrīd platformā ir vairāk nekā 200 000 videoklipu, kuros cilvēki par to dedzīgi runā. “Magnijs ir īpaši noderīgs menopauzes laikā, kad tas var palīdzēt mazināt tādus simptomus kā bezmiegs, locītavu sāpes un trauksme,” viņa stāsta.

 

Tomēr uztura bagātinātāju nozares problēma ir tā, ka produkti tiek reklamēti kā “īsākais ceļš” uz labāku veselību vai kā ātrs risinājums ilgtermiņa problēmai. Pirms pieņemt jebkādus lēmumus, vispirms ir vērts pievērsties savam uzturam, norāda medicīnas ārsts Džeikobs Teitelbaums, piebilstot, ka, pirms ķerties pie uztura bagātinātājiem, vispirms vajadzētu izanalizēt to, cik pilnvērtīgs ir jūsu uzturs.

Ir daudz ar magniju bagātu pārtikas produktu, kurus var izmēģināt un iekļaut savā uzturā, pirms izvēlēties mākslīgo ceļu, piemēram, rieksti, zivis, banāni, pupiņas un ķirbju sēklas.

Reklāma
Reklāma

“Uztura bagātinātāju lietošana reti kad kaitēs jūsu veselībai. Iespējams, tas ir labi, ka mēs visi kļūstam modrāki attiecībā uz savu veselību ikdienā, bet, tā kā robežas starp labsajūtu un farmācijas industriju kļūst arvien neskaidrākas, ieteicams ievērot veselīgu piesardzības devu. Magnija kokteiļa pagatavošana varētu būt vienas ietekmeles atbilde uz labāku miegu. Bet citam tas varētu nozīmēt tikai nakts pavadīšanu uz tualetes poda,” saka ārsts. 

 

Kā pareizi uzņemt magniju?

Vislabākais veids kā uzņemt magniju ir ar uzturu, tomēr jāatceras ka tikai trešā daļa no uzņemtā magnija uzsūcas organismā. Galvenie magnija avoti ir auzu pārslas, kviešu putraimi, rīsi, zivis, rieksti, sēklas un dārzeņi, augļi un ogas. 

 

Ja izvēlēts lietot magniju uztura bagātinātāju veidā, jāatgādina, ka to nav ieteicams lietot tukšā dūšā, bet gan kopā ar ēdienu. Magnija uzsūkšanos organismā var veicināt ogļhidrāti, D, B6, C vitamīni, kālijs un nātrijs. Savukārt to nevajadzētu uzņemt kopā ar kafiju vai citiem kofeīnu saturošiem dzērieniem un alkoholu, jo tas var traucēt magnija uzsūkšanos organismā. Tāpat magnija uzsūkšanos traucē tauki un olbaltumvielas un kalcija preparāti vai ēdieni, kas to satur, piemēram, siers, piens un biezpiens.

 

Avots: Independent.co.uk

Saistītie raksti