“Tikko izslimoju COVID, cik ilgi esmu “drošībā” un vai vajag vakcinēties?” Atbild ārste

“Pirms mēneša saslimu ar Covid-19 un simptomus izjutu teju trīs nedēļas. Vēlos saprast, vai man ir izveidojusies imunitāte un ar Covid atkārtoti saslimt kādu laiku vairs nevarēšu? Tā kā esmu grūtniece, uztrauc arī vakcinācijas jautājums. Covid vakcīnu iesaka veikt, taču, ja nupat slimoju, vai vajag?” – jautā mamma Līga.
Vakcināciju pret gripu un Covid-19 var saņemt vienā vakcinācijas reizē.

FOTO: Shutterstock.com

Vakcināciju pret gripu un Covid-19 var saņemt vienā vakcinācijas reizē.

Atbildi sniedz Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) vakcinācijas centra vadītāja, profesore Dace Zavadska:

 

“Šī brīža Latvijas un Eiropas valstu nostāja ir, ka vakcināciju pēc pārslimošanas nav jēga veikt vismaz sešus mēnešus. Pēc pārslimošanas vai vakcinācijas ar aktuālo Covid-19 variantu laba aizsardzība saglabājas aptuveni četrus mēnešus.”

Atgādinām, ka Covid-19 vakcinācijā šobrīd pieejamas pielāgotās PfizerBioNTech “Comirnaty” JN.1 vakcīnas.

SPKC infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs uzsver, ka gripas epidēmijas sākumu nav iespējas paredzēt, tomēr katru gadu ir vērojamas līdzīgas tendences. Analizējot statistikas datus, saslimstība ar gripu sāk palielināties jau decembra sākumā un jo īpaši janvārī, kad bērni atgriežas mācību iestādēs pēc ziemas brīvdienām. 

 

Reklāma
Reklāma

Tāpēc ļoti svarīga ir savlaicīga vakcinācija pret gripu un Covid-19, lai imunitāte būtu sagatavota un cilvēki būtu pasargāti no smagas saslimšanas. Pērn visbiežāk ar gripu slimojuši mazie bērni līdz 4 gadu vecumam un skolēni, kas ir arī vieni no lielākajiem vīrusu izplatītājiem sabiedrībā, jo ikdienā ilgstoši uzturas vietās ar lielu cilvēku skaitu. Gripas un Covid-19 vakcīnas jau ir pieejamas ārstniecības iestādēs un ģimenes ārstu praksēs.

!Vakcināciju pret gripu un Covid-19 var saņemt vienā vakcinācijas reizē.  

Epidemioloģiskās uzraudzības dati liecina, ka pozitīvo Covid-19 gadījumu īpatsvars pagājušajā nedēļā nedaudz samazinājies – 9,1% (40. nedēļā - 11,7%, 39. nedēļā - 7,8% un 38. nedēļā - 11,2%). Stacionāros esošo pacientu skaits ar pamata diagnozi Covid-19 iepriekšējā nedēļā samazinājās līdz 70 pacientiem  (lielākoties vecuma grupā 70+) (40. nedēļā - 88, 39. nedēļā - 98 un 38. nedēļā - 100). Iepriekšējā nedēļā ziņots par 10 Covid-19 pacientu nāves gadījumiem (40. nedēļā - par 11, 39. nedēļā - par deviņiem un 38.nedēļā - par četriem). 

Saistītie raksti